Dacă vrei ca sistemul imunitar să funcționeze optim, ciorba este ideală pentru asta, fiind o mâncare sănătoasă și perectă atunci când simți nevoia de o masă caldă. Un castron de ciorbă gustoasă este o modalitate ușoară de a adăuga mai ulți nutrienți în dieta ta.
Chiar dacă este un fel de mâncare versatil și aromat, trebuie să știți că nu toate supele nu sunt atât de sănătoase. Medicul nutriționist Dr. Anca Hîncu explică faptul că trebuie să profităm de legumele de sezon și să le încorporăm în peparate cât mai sănătoase.
„Alimentele care apar toamna au puține calorii, dar gătite cu puține calorii. Doamnelor și domnilor, gătiți în casă! Ciorbele sunt bune, dovleacul are puține calorii, 27 de calorii la suta de grame”, a precizat medicul.
Atunci când este preparată cu ingredientele corecte, ciorba reprezintă un fel de mâncare sănătos în adevăratul sens al cuvântului. Supele care conțin bulion pe bază de oase, legume sau carne oferă vitamine, minerale și nutrienți, precum colagenul.
De asemenea, acestea mai oferă o aromă intensă, păstrând în același timp grăsimi afăugate și calorii la un nivel minim. Totodată, ciorba ajută la creșterea aportului de legume. Cu cât consumul de legume este mai ridicat, cu atât riscul de creștere în greutate este mai redus.
Legumele sunt importante într-o dietă datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale, fibre și compuși ai plantelor. Mai mult, ciorbele pot fi preparate cu aproape orice ingredient pe care îl ai la dispoziție în bucătărie.
Există, totuși, ingrediente la care trebuie să avem grijă, cum ar fi agenți de îngroșare sau condimente, deoarece pot crește conținutul de calorii și sodiu al supei și o pot transorma într-o masă relativ nesănătoasă.
Citește și: Ciorba de perişoare cu gust dumnezeiesc. Secretul reţetei celui mai popular preparat românesc
Consumul de ciorbe ajută la gestionarea greutății, Conform studiilor, persoanele care mănâncă ciorbă au un aport zilnic de calorii mai mic.
Un studiu observațional a arătta că persoanele care mâncau regulat ciorbă aveau o greutate corporală și o circumferință a taliei mai mici decât persoanele care nu au făcut-o. Totodată, aceste persoane au avut o calitate mai bună a dietei, caracterizată prin reducerea grăsimilor și creșterea aportului de proteine și fibre.
Ciorba poate reduce foame și crește senzația de sațietate. Acest lucru se poate datora factorilor cognitivi în care oamenii cred că ciorbele oferă plentitudine.
Unele supe pot fi bogate în fibre, acestea fiind cunoscute pentru creșterea sentimentului de plentitudine prin întârzierea golirii gastrice. Ciorba vă poate ajuta și să rămâneți hidratați.
Agenți de îngroșare
Cele mai populare ingrediente pentru a îngroșa ciorbele sunt: laptele plin de grăsimi, smântâna grea, crema de nucă de cocos, amidonul de porumb, pâinea, brânza, gălbenușurile de ou și roux- un amestec de unt și făină.
Aceste ingrediente folosite în cantități mici pot face parte dintr-un stil de viață sănătos, dar trebuie să fii precaut cu cantitățile folosite în supele pe bază de cremă. Cele mai multe produse de îngroșare sunt alimente cu densitate mare de energie- alimente care oferă cantități mari de calorii pe gram.
Dacă doriți să îmbunătățiți textura supei fără să folosiți agenți de îngroșare cu conținut ridicat de calorii, puteți adăuga iaurt sau leguminoase piure, precum fasolea, năutul sau lintea.
Citește și: Ciorbă de fasole oltenească. Reţetă veche de peste 100 de ani
Conținutul de sare
Trebuie să fiți atenți la supele instant și conservate, care au un conținut ridicat de sare. Consumul excesiv de sare este asociat cu hipertensiunea arterială, un factor de risc pentru bolile cardiace și renale și accidentul vascular cerebral.
Sarea este cel mai bun ingredient pentru îmbunătățirea gustului unui fel de mâncare, dar puteți să folosiți oregano, usturoi, busuioc sau pulberi de ceapă, pentru a obține o suppă gustoasă și sănătoasă.