Noni, cunoscut sub denumirea de Morinda citriofolia, originară din Asia de Sud, Asia de Sud-Est și insulele Pacificului, este un arbust cu flori albe. Fructul este de culoare galben-alb-verzui, de dimensiuni foarte mari. Este folosit în medicina tradițională de peste 2.0000 de ani și are puternice proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antitumorale.
De-a lungul timpului, fructul Noni a fost studiat de oamenii de știință din întreaga lume și s-a dovedit a fi benefic atât pentru corp, cât și pentru minte. Fructul tropical conține o cantitate crescută de vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți și este benefic împotriva multor afecțiuni grave.
Datorită acestor vitamine, Noni are proprietăți de vindeacare semnificative. Fructul inhibă creșterea celulelor canceroase și le combate, reduce inflamația din organism, diminuează tusea, astmul și bronșita, contribuie la vindecarea rănilor, crește doza de energie zilnică, întărește sistemul imunitar și chiar încetinește procesul de îmbătrânire.
În stare naturală, fructul noni are un gust foarte amar şi un miros neplăcut, fiind dificil de consumat. Astfel, de-a lungul timpului, Noni a fost preparat sub formă de suc, păstrându-și toate substanțele bioactive. Se recomandă consumul între 30-100 de ml zilnic, de preferat, cu 30 de minute înainte de a lua masa, pentru o mai bună absorbție. Sucul poate fi băut de două sau de trei ori pe zi.
Cu toate că fructul este folosit de secole pentru a trata diverse patologii sau pentru a atenua anumite simptome, Noni poate genera un disconfort la nivelul stomacului și al sistemului digestiv. În plus, conținutul ridicat de potasiu face ca fructul tropical să nu fie recomandat persoanelor care suferă de insuficiență renală. În plus, Noni nu trebuie consumat în perioada sarcinii sau a alăptării.
Citește și: Urzica, o plantă miraculoasă care tratează afecțiunile. Cum te ajută