Ce boală cruntă poate indica mărirea ganglionilor

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale limfomului îl reprezintă creșterea în volum a ganglionilor.
Alina Costache
19 oct. 2017, 13:03
Ce boală cruntă poate indica mărirea ganglionilor

Limfomul este o formă de cancer care afectează sistemul circulator limfatic ce face parte din mecanismul natural de apărare al organismului. Acesta este constituit dintr-o reţea de mici canale, vasele limfatice, prin ­care circulă anticorpii, celulele care distrug virusurile şi bacteriile. În cazul apariţiei limfomului, are loc o înmulţire exagerată a limfocitelor (care alcătuiesc limfa), care se acumulează atât la nivelul ganglio­nilor, cât şi la nivelul unor organe, scrie doctorulzilei.ro.

Există două forme de limfom: Hodgkin (afectează nodulii ­limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare şi inghinale) şi ­non-Hodgkin (caz în care limfoamele nu distrug ţesuturile, ci se dezvoltă în jurul organelor). Anual, în ­lume se înregistrează 62.000 de noi cazuri de limfom Hodgkin, iar 25.000 se soldează cu deces. În schimb, forma non-Hodgkin reprezintă 90% din cazurile totale de limfom. În lume, apar în fiecare an 286.000 de cazuri de limfom non-Hodgkin şi se înregistrează 161.000 de decese.

Simptomele limfomului non-Hodgkin sunt nespecifice, deci pot fi întâlnite și în cadrul altor afecțiuni. Cele mai des întalnite sunt:

1. Mărirea ganglionilor. Cel mai frecvent simptom al limfomului non-Hodgkin îl reprezinta creșterea în volum a ganglionilor sau nodulilor. Adesea, aceste umflături pot fi observate la nivelul gâtului, în zona claviculei, axilei sau în zona inghinală. Ele sunt cauzate de celulele sangvine albe care se acumulează în ganglioni. Acestia se pot mări şi în cazul în care suferim de o răceală sau de o infecţie. De aceea, este important să ţinem cont de faptul că doar mărirea ganglionilor nu înseamnă că suferim de limfom. Inflamaţia va dispărea atunci când raceala sau infecția este vindecată.

În cazul limfomului non-Hodgkin, ganglionii rămân dilatați pentru mai mult timp.

2. Tusea, durerea toracică, dificultatea de a respira (dispneea), durerea abdominală. Numeroase simptome ale limfomului non-Hodgkin depind de localizarea tumorilor. De exemplu, durerea toracică şi respirația îngreunată pot apărea în cazul în care ganglionii din spatele sternului, sau a timusului (o glanda cu secreție interna), se măresc și comprimă organele din vecinătate. Astfel, mărirea ganglionilor din spatele sternului (ganglionii din mediastin) pot produce greutate în respirație, tuse seacă iritativă, dureri toracice, tulburări la înghițit. Dacă ganglionii sunt localizați în abdomen, ei pot produce mărirea de volum a abdomenului, dureri abdominale difuze, tulburări de tranzit intestinal.

3. Starea generală de rău. Starea generală de rău este des întâlnită la persoanele afectate de limfomul non-Hodgkin. Multe dintre simptomele nespecifice limfomului non-Hodgkin pot fi considerate semne generale de boală.

Acestea includ:

  • Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului mai mare de 38°C)
  • Transpiraţii nocturne care ar putea determina umezirea pijamalei şi a lenjeriei de pat, fara un motiv evident (temeratură ridicată în încapere)
  • Scădere în greutate neintenţionată (definită ca o scădere ponderală mai mare de 10% din greutatea corporală în 6 luni)
  • Oboseală severă şi persistentă sau epuizare
  • Scăderea poftei de mâncare

Citeşte şi Cancerul la sân: Metodele care reduc riscul acestei boli necruţătoare

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Ucraina pierde controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea Kursk
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy