Ce BOLI încep să apară după vârsta de 40 de ani

Bolile de inimă, diabetul, cancerul sau glaucomul sunt cele mai frecvente afecţiuni care apar după vârsta de 40 de ani, indiferent de sex. Cu cât sunt depistate mai repede, cu atât şansele de recuperare a acestor suferinţe sunt mai mari. Potrivit doctorului Gheorghe Haber, medic de familie, există o serie de analize şi investigaţii medicale care se fac în funcţie de sex şi de anumiţi factori de risc. Ele sunt esenţiale pentru stabilirea unui diagnostic precoce.
Alina Costache
14 oct. 2016, 10:04
Ce BOLI încep să apară după vârsta de 40 de ani

Analizele de laborator se recomandă atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Ele pot depista anemia (hemoleucogramă), diabetul zaharat (glicemia), grăsimile din sânge (colesterol, lipide şi trigliceride), bolile ficatului (determinarea transaminazelor şi a electroforezei) şi afecţiunile renale (uree şi creatinină).

Tot „unisex” este şi consultaţia oftalmologică, recomandată pentru depistarea precoce a tulburărilor de vedere. Şi asta pentru că, după vârsta de 40 de ani, creşte şi riscul de glaucom, a doua cauză de orbire la nivel mondial, scrie doctorulzilei.ro.

Bolile cardiace şi diabetul sunt considerate factori de risc pentru glaucom. Ar mai fi de amintit şi investigaţiile în vederea depistării bolilor reumatismale degenerative. Cele mai frecvente sunt artrozele (gonartoza, spondiloza sau coxartroza), caracterizate prin deteriorarea cartilajelor şi îngustarea articulaţiilor.

Diagnosticul se pune prin examen radiologic. Diagrama de risc cardiovascular, ce va fi pusă în curând la dispoziţia tututor medicilor de familie din România, îi va ajuta pe specialişti să identifice acele persoane care riscă să facă o boală cardiovasculară în următorii zece ani. Tot după vârsta de 40 de ani se recomandă efectuarea, anual, a unei audiograme (măsoară acuitatea auditivă), dar şi a altor investigaţii precum electrocardiograma şi măsurarea tensiunii arteriale. De la caz la caz, sunt recomandate şi ecografiile.

Citeşte şi 10 analize pe care trebuie să le facă regulat orice femeie

Femeile trecute de 40 de ani trebuie să-şi facă anual o mamografie, pentru depistarea cancerului de sân, şi un test Babeş-Papanicolau, examen esenţial în evidenţierea cancerului de col uterin.

Dacă aveţi rude cu cancer de tiroidă, este bine să faceţi şi un examen al glandei tirode. Menopauza apărută după vârsta de 40 de ani, dar şi tratamentul cu corticosteroizi (utilizaţi în terapia unor boli precum astmului bronşic) impun efectuarea unei măsurători pentru osteoporoză.

Examenul se numeşte osteodensitometrie (DEXA) şi constă în măsurarea densităţii osoase. Investigaţia nu este dureroasă şi se face frecvent la nivelul şoldului, coloanei vertebrale lombare şi antebraţului.

Şi bărbaţii pot suferi de osteoporoză, mai ales fumătorii şi cei cu boli cronice ce fac tratament cu cortizon, aşa că şi lor li se recomandă DEXA. Bărbaţii mai trebuie să facă examenul PSA (antigen specific prostatei). Aici, în discuţie este o proteină produsă de prostată, al cărei nivel poate fi măsurat în sânge.

Un nivel ridicat al acestei proteine probează existenţa unor afecţiuni ale prostatei, inclusiv a adenomului şi a cancerului de prostată. Bărbaţilor fumători li se indică şi efectuarea unei radiografii pulmonare pentru diagnosticul precoce al cancerului pulmonar. La recomandarea medicului, se poate face şi o colonoscopie în vederea depistării bolilor colonului.

Citeşte şi TOP analize medicale de făcut la orice vârstă

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă