Ce BOLI pot contacta copiii la şcoală sau la grădiniţă

Infecții respiratorii, conjunctivită și stafilococi sunt pericole care îi pândesc pe copii după ce intră în colectivitate. Iată câteva sfaturi oferite de medici pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Iulian Tudor
14 sept. 2015, 11:02
Ce BOLI pot contacta copiii la şcoală sau la grădiniţă

Cele mai frecvente boli pe care un copil le poate lua în şcoală sau grădiniţă sunt infecţiile respiratorii.

Infecţiile de tract respirator se transmit pe cale aeriană (strânut, tuşit)„, explică George Mincu Rădulescu, medic primar ORL.

Pentru a se feri de îmbolăvire, copilul trebuie învăţat să se spele pe mâini cât mai des, să folosească dezinfectat atunci când apa nu e disponibilă, scrie doctorulzilei.ro.

Medicii recomandă ca la primele semne de boală (nas înfundat, strănut, rinoree, dureri în gât, uşoară febră, tuse) să nu-i administraţi copilului antibiotice.

Antibioticele trebuie folosite ca ultimă alternativă, nu ca primă soluţie. Un copil cu astfel de probleme trebuie tratat simptomatic. De exemplu, pentru febră trebuie administrate antitermice şi multe lichide pentru că organismul se deshidratează„, afirmă medicul George Mincu Rădulescu.

O altă problemă cu care se pot confrunta copiii la grădiniţă sau la şcoală sunt bacteriile: streptococi, stafilococi. Scarlatina şi angina streptococică (gât infectat) sunt date de streptococi, simptomele cele mai frecvente fiind febra, erupţiile şi durerea în gât. Pentru a fi trataţi, bolnavii necesită internare. Unii purtători ai streptococului nu au manifestări.

Vărsatul de vânt sau varicela este o boală virală, care afectează şi copiii, vaccinarea contra acesteia nefiind inclusă în schema obligatorie. Acesta este motivul pentru care frecvent apar epidemii de varicelă în colectivităţi. Ea se poate manifestă cu erupţii sub formă de pată roşie, papulă (o denivelare la nivelul pielii), veziculă (bubiţe cu apă) sau crustă.

Pentru a feri alţi copii, micuţul bolnav trebuie izolat fiindcă transmite varicela atâta timp cât are cruste active pe piele. În plus, se recomandă să mergeţi la medic pentru a evita complicaţiile.

Mai rar, în comunităţile unde sunt mulţi copii pot să apară conjunctivitele virale, care se manifestă prin înroşirea ochilor.

Scabia (râia) sau pediculoza (păduchii) sunt alte boli ce pot fi transmise în colectivităţi, iar diagnosticarea trebuie făcută rapid pentru a nu se extinde.

Lipsa unui tratament imediat va duce la epidemie, mai ales în grădiniţe sau şcoli. În cazul scabiei, cel mai eficient şi uşor de tolerat tratament este permetrina 5% sub forma de cremă, care se aplică pentru 24 de ore pe toată suprafaţa pielii, reaplicându-se în zonele în care ne spălăm mai des. Tratamentul se reia la o săptămâna, iar hainele vor fi spălate la 90 grade C„, explică Sebastian Pop, dermatolog.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Medicii AVERTIZEAZĂ asupra RISCURILOR la care sunt expuşi românii NEIMUNIZAŢI

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Pune această soluție în ghiveciul Violetelor de pe pervaz și vor înflori tot anul. Este visul oricărei gospodine
Capital.ro
Marea legendă s-a stins. E doliu național în România: A lăsat un gol imens în inimile tuturor
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Ce ascunde alegerea lui Tulsi Gabbardei pentru funcția de director al serviciilor de informații americane. Legăturile misterioase cu un cult hinduist
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Locul perfect din România. Poți merge în vacanță în orice sezon
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
De necrezut ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană! S-a întâmplat la puțin timp după ce a fost condus pe ultimul drum
Cancan.ro
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Maşinile interzise de la circulație. Decizia a intrat deja în vigoare pe 4 noiembrie. NU poți intra în oraș
StirileBZI
Reguli pentru acordarea tichetelor sociale de Crăciun 2024: În ce condiții se acordă
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Momente cumplite la înmormântarea lui Carmen, asistenta găsită moartă în casa vecinului! Ireal ce s-a întâmplat
substantial.ro
Nava rusească Yantar escortată din Marea Irlandei după suspiciuni de spionaj
MediaFlux
Adriana BAHMUȚEANU, SCANDAL CU POLIȚIA în cimitir. ”Ai țipat și ai fost agresiv. Am să te reclam"
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se poate și invers! Fuego a cântat direct din brad, la Târgul de Crăciun de la Craiova (VIDEO)