Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă înghețata în cantități limitate. În schimb, ne propune o alternativă la înghețată la fel de răcoritoare și aromată, doar că mult mai săracă în calorii și în grăsimi. Este vorba despre sorbet, a cărui textură nu este la fel de cremoasă ca cea a înghețatei.
Înghețata conține tot felul de E-uri, ceea ce se traduce printr-un potențial risc de alergie, mai ales pentru copii. Atenție! Dacă produsul a fost dezghețat, apoi din nou înghețat, se contaminează cu bacterii, iar de aici la enterocolită nu mai e decât un pas.
Oamenii de știință susțin că există o cantitate ideală de înghețată care trebuie consumată și care nu dăunează sănătății. Astfel, ar fi de preferat să consumăm porții de până la 75 de grame, cu o linguriță. Consumul de prea multă înghețată dăunează inimii, memoriei dar și imunității. Să nu mai vorbim despre înghețata de proastă calitate poate determina apariția de boli și mai grave, cum ar fi diabetul. Acest desert adorat de toată lumea conține carbohidrați simpli pe care organismul îi absoarbe rapid, ceea ce duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge.
Înghețata este preparată pe bază de ulei de palmier, dar conține și alte grăsimi vegetale, care cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. În plus, s-a dovedit că un consum excesiv de înghețată dăunează abilităților cognitive legate de învățare și memorie. În ceea ce privește înghețata cu conținut mare de grăsimi, ouă, zahăr, smântână și un anume tip de gheață, această crește riscul de a dezvolta boli infecțioase, potrivit retetesivedete.ro.
Nutriționistul Mihaela Bilic susține că sorbetul esten mult mai sănătos decât înghețata, diferența dintre ele două deserturi fiind sesizabilă doar în ceea ce privește textura.
(…) În înghețată avem, nu lapte, ci frișcă, în primul rând, 30 de procente sunt frișcă și ea vine la pachet cu grăsime. Avem și gălbenuș de ou care aduce și el grăsime și colesterol. În schimb, în sorbet avem doar fructe și zahăr. Că tot vorbeam de zahăr, ambele variante au același conținut de zahăr, cam 28 de grame la sută. Deci 12 grame de grăsime, zero grame de grăsime, zahăr egal. Și din cauza aceasta conținutul de calorii este dublu (n.r. în înghețată). În schimb, aici avem de două ori mai multă pulpă de fructe, pentru că în sorbet avem 50% pulpă de fructe și apoi zahăr”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic pe canalul său de YouTube.