Studenții veniți la București află ce înseamnă să trăiască singuri și să se ocupe de toate cheltuielile unui tânăr adult. Bugetul limitat le dă, însă, bătăi de cap mai mari decât plecare de acasă propriu-zisă. Unii dintre ei sunt șocați când văd cât de scump este traiul în afara familiei, fiind vorba de chirii, haine, mâncare, studii și activități extra.
Unele facultăţi au început deja cursurile, iar viaţa de student pare din ce în ce mai grea în viziunea tinerilor veniți în Capitală. Bugetul pentru distracţiile din timpul studenției au dispărut şi mulţi au renunţat la locuitul în chirie pentru cămine, unde costurile sunt mai mici. Totuși, nu toate aceste cazări sunt și optime. Există studenți care plătesc 200 de lei lunar pentru a sta într-un spațiu mizerabil, cu insecte care mișună prin toate colțurile.
Căminul sau chiria lunară, mâncarea zilnică, cafea, haine, bani pentru cursuri, dar şi petrecerile din weekend, toate acestea se regăsesc pe lista de cheltuieli a studenților, încă de la începerea facultății. Studenții și-au făcut calculele de acasă, însă socoteala nu s-a potrivit cu cea din târg, motiv pentru care unii au rămas șocați de ce au găsit în București.
„Mâncare, cafele. Am bagat pentru prima oara la spălat, deci nu mi-a venit să cred, am plătit pentru detergent o sută de lei, Doamne! Nu mi-a venit să cred. Sunt cheltuieli pe care nu le-ai astepta cand esti mic si apar cand te muti singur”, a declarat Cristian Iordache, student în anul întâi la Relaţii Economice Internaţionale.
Tânărul are un buget lunar de 2.500 de lei, însă colegul său a ajuns deja la o sumă aproape dublă.
„Căminul, mâncare, nu am nici frigider, trebuie să îmi iau și frigider, cluburi, bătură dacă o să fie cazul, când o să fie cazul, mai bine zis, o lună e o lună, eu cred ca îmi ajung. Dacă îmi iau mașină, trebuie să dau banii și pe benzină, aici nu cred ca îmi ajung banii, vă zic sincer. Tata mi-a zis că mi dă pe săptămână, că îi cheltui pe toți odată, și mama a zis cum vreau eu”, a declara Aris, colegul lui Cristian, potrivit observatornews.ro.
Pachetul cu mâncarea de la părinți îi va salva pe cei mai mulţi studenți veniți din provincie. Alţii, însă, nu au acest noroc, fiind nevoiți să se descurce singuri la capitolul alimentație. Tot ca să facă economie, mulţi au renunţat la chirie pentru un loc în cămin. Cazarea în căminele din București variază între 150 și 300 de lei pe lună. Comparativ, prețul chiriilor în aceeași zonă, pentru o garsonieră, este de 300 de euro. Suma lunară dată numai pentru cazare poate ajunge până la 600 de euro, dacă vorbim despre o zonă mai centrală a Bucureștiului.
Căminele sunt, pentru unii studenți, ultima soluție, mai ales că dintre cele 11 cămine din București, 3 nu au fost încă modernizate, însă sunt cuprinse în programele de reabilitare. Celelalte încă au lipsuri, printre care toaletele comune, lipsa utilităților ca mașini de spălat și gândaci.
Citește și: Proiect de lege: închirierea de locuinţe în blocuri cu risc seismic va fi interzisă