UTIL: Ce carduri pot fi folosite în călătoriile din străinătate

În multe dintre țările europene se folosesc atât carduri de debit, cât și de credit, dar pentru închirieri de mașini în străinătate sau la rezervări la hoteluri este posibil să vi se ceară card de credit sau un card embosat, care poate fi și de debit. Iată în ce fel se pot folosi cardurile în câteva dintre țările în care românii își petrec vacanțele.
Iulian Tudor
03 aug. 2015, 11:25
UTIL: Ce carduri pot fi folosite în călătoriile din străinătate

Este perioadă de concedii, iar mulţi dintre locuitorii români își petrec vacanța peste hotare, scrie gds.ro. Este important să ne pregătim pentru a putea face plăți în concediu, fără să ne trezim că ni se refuză cardul la hotel sau la firma de la care închiriem mașina. Pe lângă rezerva de cash, în bagaj am putea avea și un card de circulație internațională.

Citeşte şi Vouchere de vacanţă de 6.300 de lei pentru salariaţi. Unde le pot folosi

Unii plătesc cu cash toate serviciile din străinătate. În general, aceștia nu au probleme atunci când fac plăți. Alții plătesc cu cardul tot ce consumă.

Reprezentanții unor bănci emitente de carduri spun că, în general, pot fi folosite în străinătate atât cardurile de debit, cât și cardurile de credit (VISA, MasterCard etc.) cu condiția să fie un card care se poate utiliza și în străinătate, adică să nu scrie pe el „only in Romania”. Dar unii dintre cei care vor să plece în concediu în străinătate pot avea probleme atunci când doresc să își utilizeze cardul din dotare. „Folosirea cardurilor în străinătate depinde de acceptator. Unele hoteluri cer card de credit atunci când faceți rezervarea. Sau cei care închiriază mașini cer tot card de credit, pentru că au garanția că își recuperează banii, în cazul unei daune ascunse, care nu e spusă la înapoierea mașinii. Sau dacă cel care închiriază mașina primește o amendă de circulație, atunci, ulterior, firma de închirieri auto își recuperează ușor amenda folosind datele de pe cardul de credit al solicitantului”, a spus directoarea unei bănci comerciale din Craiova. Ea a mai precizat că, de regulă, în străinătate se folosesc foarte mult cardurile embosate (cu cifrele scoase în relief – n.r.), care pot fi de debit sau de credit: „Cardurile embosate au aceleași caracteristici ca și cardurile de credit. Au o securitate mai mare față de cardurile clasice și se pot trage sume de pe ele fără să fie bani în cont”, a spus directoarea unei bănci.

Avantaje și dezavantaje ale cardurilor

GdS a efectuat și o analiză a dezavantajelor pe care le pot avea respectivele carduri utilizate în străinătate, în funcție de tipul cardului și de cerințele acceptatorului. Avantajele cardului de debit (de salariu) sunt acelea că la unele companii aeriene poți primi o reducere de câțiva euro la rezervarea biletelor de avion; ai controlul asupra sumelor pe care le cheltuiești. Dezavantajele sunt că un card de debit poate fi refuzat de hotelul la care vreți să vă cazați sau de firma de la care închiriați mașini sau echipament de schi sau de scufundare.

Citeşte şi Romania, destinatie turistică. Ţara noastră este în Top 5 preferate de britanici

Cardul de credit poate fi utilizat peste tot, dat fiind că hotelul sau firma de inchirieri pot trage bani de pe card dacă nu vă prezentați la hotel sau în alte condiții. De asemenea, ca avantaj este și acela că puteți folosi banii băncii, cu un card de credit, dacă rămâneți fără bani în cont. Dar, atenție! Capcanele unui card de credit pot fi mai mari decât ale unuia de debit. Dacă nu rambursați banii folosiți în termenul de grație stabilit prin contractul cu banca și acceptat când ați semnat actele de înființare a cardului, atunci veți plăti o dobândă uriașă de 30-35% la sumele împrumutate.

Atenție la conversia în valută!

În cazul în care aveți un card în lei, atunci trebuie să vă faceți bine calculele când faceți plăți cu el în străinătate. În urmă cu câțiva ani, dacă trebuia să faci o plată în dolari și aveai card în lei, banca făcea mai întâi conversia din lei în euro, apoi din euro în dolari, astfel că pierdeai de două ori la paritate. Acum, în momentul plății, se face conversia din lei în euro, dar la cursul băncii din ziua respectivă, care poate fi mai mare decât cursul oficial, iar cel care face plata pierde la paritate. Băncile spun că poate fi evitată situația costurilor suplimentare cu conversia în euro. Iată cum: „Dacă aveți un cont în euro în țară, atunci puteți să îi atașați un card de credit fără nici un cost suplimentar. Plătiți doar zece lei pentru înființarea cardului de credit. Cu ajutorul acelui card puteți face plăți în străinătate fără vreun cost suplimentar pentru utilizarea cardului”, a spus reprezentanta unei bănci comerciale. Dar mai trebuie amintit un aspect legat de costuri, pe care bancherii nu îl spun. Pentru deschiderea contului în valută trebuie să plătiți băncii atât comision de deschidere, cât și comision lunar de administrare a contului. Așadar, trebuie să vă faceți calculele, pentru a vedea cum ieșiți în avantaj. Dacă folosiți cardul doar pentru un sejur în străinătate, atunci vedeți dacă se merită să vă deschideți un cont în valută în țară. De asemenea, dacă ridicați cash de la bancomatul altei bănci în afara celei la care aveți cardul, atunci costurile sunt mai mari.

Cum sunt utilizate cardurile în Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia

S-a analizat situația utilizării cardurilor în câteva țări în care călătoresc mulți români, implicit multe persoane din Oltenia. În Italia se folosesc generalizat cardurile, atât cele de debit, cât și cele de credit, atât la comercianți, cât și pe autostrăzi. În magazine, terminalele POS nu sunt la vedere, ele fiind ținute sub tejghele, din motive estetice.

În Turcia, potrivit celor de la conso.ro, se pot face plăți cu cardul contactless la transportul cu feribotul. Cardurile „contactless” sunt acelea la care sunt autorizate sume mici de plată, de până în 100-200 de lei, de exemplu, fără să fie nevoie să scoateți cardul din buzunar, pentru că nu este nevoie de PIN. „În restaurantele din marile orașe și din zonele turistice, terminalele POS mobile sunt populare, așadar aici POS-ul va «veni» la masa turistului”, spun cei de la conso.ro. Taxele de transport și biletele se plătesc cu cash, de regulă.

La bulgari poți plăti chiar şi cu lei sau euro în anumite zone

Mircea a fost de multe ori în Bulgaria ca turist. El a povestit, pentru GdS, că la Balcic sau Bansko, de exemplu, sau în alte zone pe unde circulă mulți români, poți plăti chiar și cu lei românești sau direct cu euro în numerar pentru anumite servicii. „Dacă ești în tranzit prin Bulgaria, în drum spre Grecia, la benzinăriile din Bulgaria poți plăti direct cu cardul de debit sau cu euro cash. Oricum, dacă mergeți către Grecia, este mai bine să alimentați cu benzină din Bulgaria, pentru că este mai ieftină, chiar mai ieftină decât în România. În rest, în stațiunile montane din Bulgaria am rezervat echipamentul de schi cu cardul de debit. Tot cu cardul de debit poți schimba în leva de la orice bancomat. Dacă este bancomatul aceluiași grup de bănci la care ai cardul, atunci conversia este mai ieftină decât dacă schimbi la bancomatul altei bănci”, a spus Mircea.

În Grecia, e de preferat să plătiți cu cash

De regulă, în zonele turistice din Grecia, în capitala Atena și în insulele de la Marea Egee există un grad foarte mare de acceptare a cardurilor la plată, deoarece deținătorii de magazine și cei cu hoteluri au experiență în acceptarea plății cu cardul datorită afluxului de turiști.
Totuși, „în magazinele mici din regiunea centrală, turiștii ar trebui să se asigure dinainte dacă este acceptată plata cu cardul”, au scris cei de la conso.ro în urmă cu ceva vreme. La ora actuală, din cauza situației tensionate din Grecia în ceea ce privește retragerea banilor din bănci, este mai bine să folosiți bani cash dacă ați decis să vă petreceți concediul în această țară. Recomandarea a fost făcută în urmă cu ceva vreme, chiar și de către Ministerul Afacerilor Externe. Oricum, există multe zone în care se acceptă încă plata cu cardul, dar pentru a nu vă afla în imposibilitatea de a retrage numerar de la bancomat, atunci rezerva de cash trebuie să fie consistentă pentru cei care merg în concediu în Grecia. Dar, atenție dacă nu plecați prin intermediul vreunei agenții de turism!
Unele hoteluri „cu ștaif” solicită rezervarea camerelor cu cardul de credit. Altele acceptă card de debit implicit. Trebuie să vă interesați înainte cu ce fel de card se poate face rezervarea și plata.

Impresii de călătorie: despre plățile cu cardul

Unele persoane spun că dețin și card de debit, și de credit, și își fac bine calculele înainte de a le utiliza, pentru a vedea ce costuri implică. Alții au doar un tip de card, iar alții folosesc pur și simplu cash. Pe site-ul www.imperatortravel.ro, românii care au circulat în străinătate și au făcut plăți cu cardul au lăsat câteva impresii. Radu spunea următoarele despre cardul de credit, care are avantaje, dar are și o utilizare mai limitată: „Cardul de credit este dovada pe care o faci în fața comerciantului (hotel/agenție de închiriat mașini) că ai fost deja verificat din punct de vedere financiar de către o instituție credibilă. El scanează datele de pe card și apoi are încredere să îți dea cheile camerei/mașinii având o siguranță mai mare că își recuperează ceva bani dacă faci vreo distrugere. Este ca o adeverință de solvabilitate, e drept că are o aplicabilitate limitată”. Și poate genera costuri mai mari cardul de credit, dacă nu e utilizat cum trebuie, spunem noi. Mihai și-a scris și el pe același site impresiile despre cardul de debit: „Cu cardul de debit nu trebuie să-ți aduci aminte să dai banii înapoi în 30-55 zile. Dezavantaje: poate să-ți fie refuzat la «rent a car»; dacă ești fraudat, tu suporți paguba”.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Trucul care albește lenjeria de pat. Ingredientul banal care e folosit de gospodinele pricepute
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Au apărut documentele. Anunțul CNSAS
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Medicamentele care lipsesc din farmacii. Este o criză uriașă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Mama Luizei Melencu, noi acțiuni la tribunal! Femeia rupe tăcerea în cazul Caracal. Susține că telefonul fiicei sale s-a conectat la…
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Caracal. Anunțul făcut de mama Luizei Melencu: S-a conectat...
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump promite acțiuni controverse din prima zi a noului mandat la Casa Albă
MediaFlux
Melania Trump și-a prezentat propria criptomonedă. La concurență cu președintele ales care a lansat $Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)