Pentru activitatea în cadrul comisiilor privind bursele acordate elevilor, profesorii ar urma să primească, anul acesta, cinci puncte aferente gradației de merit, cu unul mai mult decât anul trecut, conform unui proiect consultat de edupedu.
Pe de altă parte, participarea la simpozioane și conferințe – județene, naționale sau internaționale – va fi recompensată cu două puncte, față de trei puncte în 2024, mai notează sursa citată.
Proiectul menționat se referă la metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025. Punctajul pentru fiecare criteriu se găsește în fişa sintetică de (auto)evaluare pentru cadrele didactice din învăţământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal.
Iată ce prevede proiectul privind punctele pentru gradația de merit de care beneficiază profesorii.
”2. Criteriul privind performanţe deosebite în inovarea didactică/management educaţional
f) Activitatea, la nivelul unității de învățământ/județean/al municipiului București, în cadrul comisiilor de etică, comisiilor de acordare a burselor, comisii paritare/de dialog social, comisii de evaluare şi asigurare a calităţii în educaţie, comisii de control intern managerial, comisii de sănătate şi securitate în muncă, activitate în calitate de membru în comisiile de ocupare a posturilor vacante/rezervate, activitatea de coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare, activitate în organismele de conducere ale organizaţiilor sindicale afiliate federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar/semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, precum şi în cadrul asociaţiilor profesionale ale cadrelor didactice la nivel local/judeţean/naţional/ internaţional, inclusiv în calitate de observator. 5 puncte
i) Participarea cu comunicări la simpozioane, conferinţe judeţene, naţionale şi/sau internaţionale, care demonstrează performanţele deosebite ale cadrului didactic în inovarea didactică, participarea la cursuri de formare continuă în specialitate sau în management educaţional, dovedite prin documente oficiale ale manifestării. 2 puncte”
Potrivit Leii învățământului preuniversitar (nr. 198/2023), gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25 la sută a salariului de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de cinci ani.
”Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivel județean/al municipiului București de învățământ preuniversitar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit este aprobată, la propunerea CNFDCD (Centrul Național de Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică – n.red), prin ordin al ministrului educației, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar”, prevede legea.
Citește și Vacanța de primăvară pentru elevi. De când rămân acasă elevii și când se redeschid școlile