Ce este rezistența la insulină
Rezistența la insulină este o boală tot mai frecventă, care apare în momentul în care organismul nu mai răspunde la insulină. Pancreasul secretă hormonul pentru a distribui glucoza și pentru a menține zahărul din sânge la un nivel stabil. În momentul în care procesul nu mai are loc, glicemia (glucoza din sânge) crește împreună cu nevoia de insulină. Acest lucru provoacă un ciclu vicios care poate avea efecte negative asupra sănătății. Datorită insulinei, organismul poate re-stabiliza glucoza, dar un nivel crescut al acestui hormon afectează organismul în alt mod. Rezistența la insulină este diferită de cea a diabetului. Cu toate acestea, aceasta poate fi o stare anterioară sau să nu aibă nicio legătură cu diabetul. De fapt, nivelurile de zahăr din sânge tind să fie normale.
Bineînțeles că există niște cauze care stau la baza rezistenței la insulină, una dintre bolile cele mai frecvente în zilele noastre, și anume:
Obezitatea poate fi unul dintre factorii care provoacă rezistența la insulină, mai ales în momentul în care grăsimea este depozitată în jurul taliei. De asemenea, diagnosticul poate fi exact la persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială, un nivel crescut de colesterol rău, boala ficatului gras sau sindromul ovarelor polichistice.
Rezistența la insulină este strâns legată de obezitate, prin urmare alimentația zilnică are o influență majoră. Cu toate acestea, și persoanele care au un indice de masă corporală normal pot suferi de rezistență de insulină. Principalele alimente care cresc riscul bolii sunt cele care conțin zahăr și carbohidrați rafinați.
Un stil de viață sedentar joacă și el un rol în creșterea rezistenței la insulina. Statul îndelung pe scaun la birou, lipsa antrenamentului fizic, supraalimentarea, toate duc la stocarea grăsimii în jurul taliei. Mai mult, aceste condiții conduc, de asemenea, la o circulație sangvină mai slabă.
Acești factori pot crește predispoziția unei persoane la rezistența la insulină. Exercițiul zilnic și alimentația sănătoasă și echilibrată ajută organismul să utilizeze insulina și permite arderea grăsimilor și menținerea unei greutăți normale.
După cum vedem, acești factori sunt în prezent obișnuiți și sunt corelați. În acest caz, stresul definește secolul în care trăim. Stresul este cel care afectează funcțiile organismului, modificând modul în care corpul reacționează la insulină și crește nivelul de zahăr din sânge.