Ce cauzează rezistenţa la insulină

În prezent se fac tot mai multe progrese medicale pentru a descoperi mai multe tratamente pentru afecțiunile care au provocat cel mai mare număr de decese în ultimele decenii. Însă, din păcate, sunt descoperite alte boli care trebuie analizate și conștientizate, foarte severe, cum este rezistența la insulină.
Iulian Tudor
10 mai 2018, 09:45
Ce cauzează rezistenţa la insulină

Ce este rezistența la insulină

Rezistența la insulină este o boală tot mai frecventă, care apare în momentul în care organismul nu mai răspunde la insulină. Pancreasul secretă hormonul pentru a distribui glucoza și pentru a menține zahărul din sânge la un nivel stabil. În momentul în care procesul nu mai are loc, glicemia (glucoza din sânge) crește împreună cu nevoia de insulină. Acest lucru provoacă un ciclu vicios care poate avea efecte negative asupra sănătății. Datorită insulinei, organismul poate re-stabiliza glucoza, dar un nivel crescut al acestui hormon afectează organismul în alt mod. Rezistența la insulină este diferită de cea a diabetului. Cu toate acestea, aceasta poate fi o stare anterioară sau să nu aibă nicio legătură cu diabetul. De fapt, nivelurile de zahăr din sânge tind să fie normale.

De ce este atât de comună?

Bineînțeles că există niște cauze care stau la baza rezistenței la insulină, una dintre bolile cele mai frecvente în zilele noastre, și anume:

Obezitatea

Obezitatea poate fi unul dintre factorii care provoacă rezistența la insulină, mai ales în momentul în care grăsimea este depozitată în jurul taliei. De asemenea, diagnosticul poate fi exact la persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială, un nivel crescut de colesterol rău, boala ficatului gras sau sindromul ovarelor polichistice.

Alimentația

Rezistența la insulină este strâns legată de obezitate, prin urmare alimentația zilnică are o influență majoră. Cu toate acestea, și persoanele care au un indice de masă corporală normal pot suferi de rezistență de insulină. Principalele alimente care cresc riscul bolii sunt cele care conțin zahăr și carbohidrați rafinați.

Stilul de viață sedentar

Un stil de viață sedentar joacă și el un rol în creșterea rezistenței la insulina. Statul îndelung pe scaun la birou, lipsa antrenamentului fizic, supraalimentarea, toate duc la stocarea grăsimii în jurul taliei. Mai mult, aceste condiții conduc, de asemenea, la o circulație sangvină mai slabă.
Acești factori pot crește predispoziția unei persoane la rezistența la insulină. Exercițiul zilnic și alimentația sănătoasă și echilibrată ajută organismul să utilizeze insulina și permite arderea grăsimilor și menținerea unei greutăți normale.

Stresul

După cum vedem, acești factori sunt în prezent obișnuiți și sunt corelați. În acest caz, stresul definește secolul în care trăim. Stresul este cel care afectează funcțiile organismului, modificând modul în care corpul reacționează la insulină și crește nivelul de zahăr din sânge.

Semnele ascunse ale cancerului de pancreas

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație