Cele mai vechi clădiri din Capitală, neconsolidate și imobilele prost construite ar putea fi „gazdele” unor catastrofe greu de imagnat, avertizează Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU).
În cazul unui seism violent produs pe timpul nopții, 95.000 de bucureșteni, locuitori ai peste jumătate dintre clădirile înalte ale Bucureștiului, ar putea deveni „captivi”, sub dărâmături, ori pur și simplu nu ar reuși să iasă din casă din cauza casei scării căzute sau a ușii blocate.
În plus, 23.000 de clădiri din Capitală ar putea suferi „avarii semnificative”, dintre care 1.000 ar fi grav avariate, deci ar intra într-un „colaps parțial sau total”.
Analiza CMBSU face parte dintr-un document numit „Planul de Analiză și Acoperire a Riscurlor Municipiului București 2022″.
Principalele clădiri vizate de catastrofe sunt cele de peste opt etaje, construite în perioada 1925-1940, fără măsuri antiseismice, în jur de 400 la număr. Lista completă a fost publicată în raportul CMBSU:
Arhitectul Mihai Moiceanu, profesor la Universitatea „Ion Mincu”, susține că e nevoie de lucrări urgente de consolidare la cele mai vulnerabile imobile.
„Dacă proiectarea a fost făcută conform normelor și poate doar așa să fie făcută – semnat de arhitectul șef și inginerii de partea de structură, după 1977 și dacă și constructorul a respectat proiectul, eu spun că suntem într-un scenariu în care sigur construcția va rezista.
Evident, clădirile din clasa I de risc seismic sunt primele vizate. În cazul unui cutremur puternic, acestea ar suferi deformări plastice, care ar putea să ducă și la colaps. E greșit să generalizezi și să spui că la toate s-ar întâmpla acest lucru, contează foarte mult contextul.
Clădirile vechi, dacă le supui unei analize și unei expertize de structură, s-ar putea să arate că sunt în gradul I, II sau III. Cele mai vulnerabile sunt construcțiile înalte, cu peste 2-3 etaje. În momentul în care ai o construcție veche, cu peste 2-3 etaje, construită înainte de 1977, când a fost marele cutremur, pot fi probleme. Proiectarea celor vechi a fost făcută doar la forța gravitațională. După 1977 a fost luat în calcul la proiectare și forța inerțială de cutremur”, a declarat expertul, pentru B1 TV.