Ce comisioane percep băncile la retragerile de la bancomat

Bancile care nu taxeaza clientii pentru retragerile de numerar de la bancomat sau pentru interogarea soldului sunt foarte putine in prezent. Ba mai mult, unele unitati bancare percep comisioane de administrare a cardurilor care ajung pana la 550 lei/an. Pe viitor, bancile ar putea fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele pe care le percep clientilor care efectueaza operatiuni la bancomate, dupa cum se arata intr-un proiect de ordin al ANPC.
Iulian Tudor
11 sept. 2014, 10:09
Ce comisioane percep băncile la retragerile de la bancomat

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul propriu, Raiffeisen Bank practica un comision de interogare sold de 0,3 lei la bancomatele proprii, scrie avocatnet.ro. Pentru retragerile de numerar, comisionul este de 0,2 lei la ATM-urile bancii, in timp ce in retelele ATM ale altor banci, comisionul urca la 2,5 lei. Puteti consulta aici tabelul complet al comisioanelor.

Citeşte şi Băncile câştigă 50-60 de milioane de euro anual din comisioanele de la BANCOMATE

In ceea ce priveste Banca Comerciala Romana, aceasta retine 0,25% din suma retrasa de la bancomatele proprii, dar nu mai putin de 0,5 lei. Comisionul creste pana la 1% din suma retrasa + 6 lei daca este utilizat un ATM al altei banci. Interogarea sold este taxata cu 0,2 lei la ATM-urile BCR, in timp ce la ATM-urile altor banci tariful creste pana la 2,5 lei.

Comisioanele BCR sunt asemanatoare cu cele practicate si de BRD Groupe Societe Generale. Astfel, pentru retragerile de numerar de la ATM-urile proprii, comisionul este de 0,20%, dar nu mai putin de 0,50 lei. Daca clientii bancii scot banii de la alte banci, atunci comisionul va fi de 1% din suma retrasa + 4 lei.

La BRD, administrarea cardurilor variaza de la 14 lei/an, la 550 lei/an.

Tarifele cresc usor in cazul Bancpost. Mai precis, retragerea de numerar de la ATM-urile este taxata cu 0,25% din suma retrasa, dar nu mai putin 0,50 lei. Daca banii sunt retrasi de la bancomatele altor banci, atunci comisionul variaza de la 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei, la 0,75% + 3 lei, in functie de tipul cardului (Visa Electron, Visa Classic, Visa Premium etc.).

Citeşte şi Doi adolescenţi au spart un bancomat folosindu-se de manual

Interogarea soldului este taxata cu 0,5 lei/operatiune la bancomatele proprii, in timp ce pretul ajunge la 1,5 lei/operatiune la ATM-urile altor banci.

Daca aveti un card la CEC Bank, atunci trebuie sa stiti ca interogarea va costa 0,3 lei la ATM-urile bancii si 1,5 lei la bancomatele altor banci din tara si strainatate. Daca retrageti numerar de la ATM-urile CEC, atunci banca va opri 0,10% din suma. Taxa creste pana la 0,50% plus 3,5 lei daca scoateti bani de la alte banci din tara.

Banca Romaneasca nu practica comision daca exista o conventie de plata salarii. In schimb, fara aceasta conventie, clientii vor achita 0,2% din suma retrasa, dar nu mai putin 2 lei. De asemenea, pentru retragerile de la alte bancii, tariful va fi de 0,5% din suma retrasa + 2,6 lei.

O interogare de sold la ATM-urile bancii va costa 0,5 lei, iar la ATM-urile altor banci 1,5 lei. Comisionul anual de administrare este de 5 lei.

Printre singurele banci care nu practica comision la retragerea de numerar de la bancomatele proprii se afla Banca Transilvania si ING Bank. De asemenea, Banca Transilvania nu percepe taxa de administrare anuala, in timp ce la ING preturile pentru aceasta operatiune variaza de la 0 lei la 120 lei, in functie de tipul cardului.

Referitor la retragerea banilor de la alte banci, cele doua banci au urmatoarele comisioane: ING – 0,5% din suma retrasa +10 lei, iar Banca Transilvania – 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei.

Volksbank nu percepe comision la interogare sold, dar retine 0,2% din suma pe care o retrageti de la bancomatele sale. Daca scoateti bani de la ATM-urile altor banci, atunci taxa creste la 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei. Administrarea cardului costa intre 0 si 25 lei/an, in functie de tipul cardului. Spre exemplu, pentru Cardurile incluse in Pachetul de Produse si Servicii Contul Start si Contul Complet, valoarea comisionului este 0.

Comisioanele sunt diferite in cazul pensionarilor

Casa Nationala de Pensii Publice a incheiat conventii privind plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card cu 20 de banci din tara, dupa cum urmeaza: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Bancpost, Banca Comerciala Carpatica, BRD Groupe Societe Generale, Procredit Bank, Banca Transilvania, Libra Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank Romania, ATE Bank Romania, Volksbank, Piraeus Bank, Romanian International Bank, Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank si Millennium Bank.

Acest lucru inseamna ca, in baza conventiilor incheiate, bancile practica un comision mai mic in cazul pensionarilor. De asemenea, sunt si banci care, pentru retragerea pensiilor, nu practica niciun comision.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
⁠Adi Minune, imagini de colecție cu soția. A luat-o în turneu în America
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Incident violent împotriva echipei Digi24 în Parcul Tineretului
MediaFlux
Răsturnare privind alegerile prezidențiale din România! A apărut raportul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă