Ce comisioane percep băncile la retragerile de la bancomat

Bancile care nu taxeaza clientii pentru retragerile de numerar de la bancomat sau pentru interogarea soldului sunt foarte putine in prezent. Ba mai mult, unele unitati bancare percep comisioane de administrare a cardurilor care ajung pana la 550 lei/an. Pe viitor, bancile ar putea fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele pe care le percep clientilor care efectueaza operatiuni la bancomate, dupa cum se arata intr-un proiect de ordin al ANPC.
Iulian Tudor
11 sept. 2014, 10:09
Ce comisioane percep băncile la retragerile de la bancomat

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul propriu, Raiffeisen Bank practica un comision de interogare sold de 0,3 lei la bancomatele proprii, scrie avocatnet.ro. Pentru retragerile de numerar, comisionul este de 0,2 lei la ATM-urile bancii, in timp ce in retelele ATM ale altor banci, comisionul urca la 2,5 lei. Puteti consulta aici tabelul complet al comisioanelor.

Citeşte şi Băncile câştigă 50-60 de milioane de euro anual din comisioanele de la BANCOMATE

In ceea ce priveste Banca Comerciala Romana, aceasta retine 0,25% din suma retrasa de la bancomatele proprii, dar nu mai putin de 0,5 lei. Comisionul creste pana la 1% din suma retrasa + 6 lei daca este utilizat un ATM al altei banci. Interogarea sold este taxata cu 0,2 lei la ATM-urile BCR, in timp ce la ATM-urile altor banci tariful creste pana la 2,5 lei.

Comisioanele BCR sunt asemanatoare cu cele practicate si de BRD Groupe Societe Generale. Astfel, pentru retragerile de numerar de la ATM-urile proprii, comisionul este de 0,20%, dar nu mai putin de 0,50 lei. Daca clientii bancii scot banii de la alte banci, atunci comisionul va fi de 1% din suma retrasa + 4 lei.

La BRD, administrarea cardurilor variaza de la 14 lei/an, la 550 lei/an.

Tarifele cresc usor in cazul Bancpost. Mai precis, retragerea de numerar de la ATM-urile este taxata cu 0,25% din suma retrasa, dar nu mai putin 0,50 lei. Daca banii sunt retrasi de la bancomatele altor banci, atunci comisionul variaza de la 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei, la 0,75% + 3 lei, in functie de tipul cardului (Visa Electron, Visa Classic, Visa Premium etc.).

Citeşte şi Doi adolescenţi au spart un bancomat folosindu-se de manual

Interogarea soldului este taxata cu 0,5 lei/operatiune la bancomatele proprii, in timp ce pretul ajunge la 1,5 lei/operatiune la ATM-urile altor banci.

Daca aveti un card la CEC Bank, atunci trebuie sa stiti ca interogarea va costa 0,3 lei la ATM-urile bancii si 1,5 lei la bancomatele altor banci din tara si strainatate. Daca retrageti numerar de la ATM-urile CEC, atunci banca va opri 0,10% din suma. Taxa creste pana la 0,50% plus 3,5 lei daca scoateti bani de la alte banci din tara.

Banca Romaneasca nu practica comision daca exista o conventie de plata salarii. In schimb, fara aceasta conventie, clientii vor achita 0,2% din suma retrasa, dar nu mai putin 2 lei. De asemenea, pentru retragerile de la alte bancii, tariful va fi de 0,5% din suma retrasa + 2,6 lei.

O interogare de sold la ATM-urile bancii va costa 0,5 lei, iar la ATM-urile altor banci 1,5 lei. Comisionul anual de administrare este de 5 lei.

Printre singurele banci care nu practica comision la retragerea de numerar de la bancomatele proprii se afla Banca Transilvania si ING Bank. De asemenea, Banca Transilvania nu percepe taxa de administrare anuala, in timp ce la ING preturile pentru aceasta operatiune variaza de la 0 lei la 120 lei, in functie de tipul cardului.

Referitor la retragerea banilor de la alte banci, cele doua banci au urmatoarele comisioane: ING – 0,5% din suma retrasa +10 lei, iar Banca Transilvania – 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei.

Volksbank nu percepe comision la interogare sold, dar retine 0,2% din suma pe care o retrageti de la bancomatele sale. Daca scoateti bani de la ATM-urile altor banci, atunci taxa creste la 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei. Administrarea cardului costa intre 0 si 25 lei/an, in functie de tipul cardului. Spre exemplu, pentru Cardurile incluse in Pachetul de Produse si Servicii Contul Start si Contul Complet, valoarea comisionului este 0.

Comisioanele sunt diferite in cazul pensionarilor

Casa Nationala de Pensii Publice a incheiat conventii privind plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card cu 20 de banci din tara, dupa cum urmeaza: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Bancpost, Banca Comerciala Carpatica, BRD Groupe Societe Generale, Procredit Bank, Banca Transilvania, Libra Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank Romania, ATE Bank Romania, Volksbank, Piraeus Bank, Romanian International Bank, Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank si Millennium Bank.

Acest lucru inseamna ca, in baza conventiilor incheiate, bancile practica un comision mai mic in cazul pensionarilor. De asemenea, sunt si banci care, pentru retragerea pensiilor, nu practica niciun comision.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe