Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, ar urma să ocupe funcţia de viceprim-ministru şi, concomitent, portofoliul de ministru al Culturii, pe care l-a mai deţinut în guvernele Boc şi Ungureanu.
Cel de-al doilea portofoliu care ar reveni UDMR ar putea fi Sănătatea, caz în care ministru ar putea fi numit Cseke Attila, sau ministru pentru Societatea Informaţională, domenii care au mai fost ocupate de către membri ai Uniunii.
O altă variantă luată în calcul este ca UDMR să preia Ministerul Mediului, sub conducerea lui Attila Korodi, iar Rovana Plumb să preia Ministerul Muncii.
Pe lângă acestea, UDMR mai cere opt sau nouă posturi de secretari de stat, 2-3 şefii de agenţii, dar şi prefecţi pentru Harghita, Covasna şi Mureş.
De asemenea, ei au şi pretenţii legislative, o condiţie legislativă fiind legea minorităţilor, ce trenează de ani buni în Parlament.
Acestea sunt condiţiile iniţiale, ce vor fi validate de UDMR şi în interiorul Consiliului Reprezentanţilor Unionali, forul lor de conducere şi cu care vor merge să discute cu PSD. Bineînţeles, acest lucru va avea loc după ce liberalii vor pleca formal de la guvernare.
PSD ar putea accepta cel puţin o parte din aceste condiţii deoarece are nevoie de UDMR, cel puţin la Senat.