Guvernul a adoptat o Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se aplică începând cu data de 1 februarie. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii pentru a beneficia de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie
Engie a transmis clienţilor săi o informare privind modificările aduse schemei de sprijin în perioada 01 februarie – 31 martie 2022.
„Vă informăm că a fost aprobată O.U.G. nr. 3/2022 care a intrat în vigoare începând cu 01 februarie 2022 și care modifică și completează O.U.G. nr. 118/2021 (aprobată prin Legea 259/2021) privind stabilirea unei scheme de sprijin pentru consumul din perioada 01 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cu scopul diminuării efectelor măririi prețurilor de vânzare a energiei către clienții finali, pe fondul creșterii fără precedent a costurilor de achiziție, atât pe piața locală, cât și pe cea europeană.
Pentru a vă oferi o imagine cât mai bună asupra modificărilor și completărilor aduse schemei de sprijin, am detaliat mai jos condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de plafonarea prețului la energie și compensarea facturilor, atât pentru perioada 01 noiembrie 2021 – 31 ianuarie 2022 (până la intrarea în vigoare a OUG 3/2022), cât și pentru perioada 01 februarie – 31 martie 2022 (după intrarea în vigoare a OUG 3/2022).
Plafonarea înseamnă stabilirea pentru clienţii casnici, a unui preț final facturat care nu poate depăși valorile prezentate în tabelul de mai jos:
Prețul final facturat pentru gaze naturale include componenta de preț al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, tariful de distribuţie, costurile de furnizare și TVA. Prețul final facturat pentru pentru energie electrică include componenta de preţ al energiei active, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA.
Compensarea reprezintă acordarea unei sume unitare, determinată ca produs între valoarea unitară a compensaţiei şi consumul facturat aferent perioadei de referinţă a compensaţiei, conform informațiilor din tabel:
Pe perioada aplicării schemei de sprijin 01.11.2021 – 31.03.2022 compensarea va putea fi aplicată doar dacă consumul de gaze naturale se încadrează în limitele de mai jos pentru fiecare loc de consum:
Pe perioada aplicării schemei de sprijin 01.11.2021 – 31.03.2022 compensarea va putea fi aplicată doar dacă consumul de energie electrică se încadrează în limitele de mai jos pentru fiecare loc de consum:
Pentru o monitorizare mai atentă a consumului de energie, vă recomandăm să transmiteți în fiecare lună indexul autocitit. Doar așa pot fi monitorizate mai bine costurile din facturile de gaze naturale și energie electrică pentru încadrarea în limitele zilnice și lunare prevăzute de O.U.G. 118/2021 (cu completările și modificările ulterioare) privind obținerea compensației. Indexul autocitit poate fi transmis prin oricare dintre variantele de mai jos:
din contul tău online, secțiunea Index pentru gaze naturale;
prin aplicația mobilă, disponibilă în Google Play și App Store;
prin telefon, informațiile necesare fiind disponibile pe factura de energie: numărul de telefon și codul de autocitire.
După încheierea perioadei de aplicare a schemei de sprijin va fi emisă o factură de regularizare în baza indexului citit, primit de la operatorul sistemului de distribuţie. Factura va conţine, după caz, şi o recuperare a sumelor acordate (corespunzătoare compensației, nu plafonării) dacă se constată că limita de consum a fost depăşită, nefiind astfel respectate condiţiile legale de acordare a compensaţiei.
Important: Începând cu 1 aprilie 2022 preţul final facturat va fi cel din contractul de furnizare energie încheiat cu noi”.
Ce se întâmplă cu facturile românilor la energie. Guvernul vrea măsuri de sprijin din aprilie