Când deficiența de fier este determinată prin analize de laborator, tratamentul pentru suplinirea acestuia trebuie început imediat! Medicul trebuie să prescrie un tratament individual, care să corespundă necesităților acelui individ și nu să-i ofere pacientului o doză comun valabilă. Excesul de fier afectează organismul la fel ca și lipsa lui, scrie doctorulzilei.ro.
„Funcțiile fierului în organism sunt extrem de importante, iar acestea includ: transportarea oxigenului în țesuturi, efectuarea procesului de energizare a corpului, repararea AND-ului, reproducerea celulară, sintezarea proteinelor și reglarea sistemului imunitar”, a explicat Prof. Dr. Cihan Top, specialist în medicină internăla.
Ciudat este că în urmă cu câteva sute de ani, principala cauză a anemiei era lipsa unei diete alimentare corespunză- toare, din cauza lipsei diversificării în alimentație, iar acum, specialiștii consideră că motivația este aceeași: „Deși avem acces la mai mult e alimente sănătoase, mulți optăm pentru mâncarea lipsită de nutrienți și care nu aduce un aport benefic organismului”, susține dr. Paul Jackson, nutriționist.
Care sunt simptomele lipsei de fier
● Piele palidă, oboseală, apetit scăzut, senzație de firg.
● Rezistență scăzută la efort, stare de oboseală accentuată chiar și după urcarea unor trepte.
● Stare de agitație, lipsa puterii de concentrare.
● Insomnie.
● Puls crescut, dureri de cap, amețeli.
● Căderea părului, unghii subțiri și casante.
Lipsa fierului în organism se împarte în două categorii:
● Deficiența de fier – când valorile fierului din sânge sunt scăzute, dar încă nu există o anemie instalată.
● Deficiența de fier și anemia – atunci când anemia a fost provocată de o lipsă substanțială de fier în or ganism și aceasta a încetinit irigarea cu sânge a măduvei osoase. În ambele cazuri, situația este alarmantă și trebuie urgentată aflarea cauzei și modelarea unui tratament eficient. Femeile ieșite din etapa menopauzei suferă de anemie și carență de fier din cauza împuținării cantitații de sânge din organism. Același lucru se întâmplă și la bărbați după andropauză. Totodată, o astfel de anemie poate semnala și o sângerare gastro-intestinală, diagnostic confirmat la 1 din 3 pacienți cu anemie prin carență de fier. Scopul tratamentului este de a aduce nivelul hemoglobinei la normal și de a completa rezervele naturale de fier. După o cură de fier luat pe cale orală ținută timp de 2-4 săptămâni trebuie repetate analizele de sânge pentru a verifica asimilarea corectă a acestuia. Dacă totul decurge bine, în circa 3 luni pacientul este vindecat total de anemie. Totodată, chiar și după ce analizele de laborator ajung la valori bune, normale, suplimentul de fier trebuie luat în continuare, pentru încă trei luni pentru a reface rezerva naturală a organismului.
Citeşte şi Cum recunoşti lipsa de fier la copil