Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Substanţa care îi face gustoşi şi creează dependenţă

Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Toată lumea ştie cât de gustoşi sunt cartofii prăjiţi de la anumite fast-food-uri, însă puţini ştiu care este "secretul". Potrivit abcnews.com, cartofii prăjiți în combinaţie cu un hamburger gigantic și un suc răcoritor sunt boală sigură.
Alina Costache
15 nov. 2021, 22:50
Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Substanţa care îi face gustoşi şi creează dependenţă
Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food

Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Ei bine, substanţa care îi face gustoşi şi creează dependenţă este… zahărul. Dar nu zahărul alb, pe care toată lumea îl cunoaște, ci siropul de dextroză, atât de periculos pentru siluetă și sănătate.

Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food

Potrivit studiilor, acest ingredient folosit fără discernământ în produsele alimentare și consumul excesiv al alimentelor de acest tip, care creează dependență, au dus la explozia cazurilor de obezitate, diabet, boli de inimă, de ficat și infertilitate în ultimii zeci de ani.

Mai mult, în compoziția-minune unde se scaldă cartofii tăiați înainte de a fi prăjiți în baie de ulei se adaugă pirofosfat disodic, un aditiv care, consumat în exces, poate duce la demineralizarea oaselor, dezechilibre metabolice și probleme de ordin digestiv.

Citeşte şi: Cei mai scumpi cartofi prăjiți din lume sunt garnisiți cu aur. Cât costa porția care a intrat în Cartea Recordurilor VIDEO

Procesul tehnologic prin care trec cartofii prăjiți pentru a ajunge la rezultatul dorit de sute de milioane de papile  gustative este următorul:

Pasul 1: Curățare, tăiere, blanșare

Cartofii sunt curățați de coajă, apoi tăiați la aceeași dimensiune cu ajutorul unui robot. După care urmează blanșarea, adică imersarea cartofilor tăiați în apă fiartă timp de câteva secunde.

Acest proces este efectuat cu scopul înlăturării excesului de zaharuri naturale din cartofi, dar și pentru a menține culoarea galben-viu a acestora. Totodată, blanșare previne înmuierea cartofilor și menține textura acestora în interior, care este moale și pufoasă, asemănătoare cartofilor la cuptor.

Pasul 2: Tratamentul cu aditivi

Acesta este cel mai nenatural pas în producția cartofilor prăjiți, care constă în scăldarea acestora într-un amestec de sirop de dextroză și pirofosfat disodic.

Dextroza ajută la căpătarea culorii aurii atât de ușor de recunoscut și creează dependență prin gustul său dulce, iar celălalt ingredient previne decolorarea cartofilor când sunt prăjiți. Dacă nu s-ar folosi pirofosfat disodic, cartofii ar căpăta o tentă de gri sau verde.

Pasul 3: Uscarea și prăjirea rapidă într-un mix de grăsimi

Urmează etapa în care cartofii sunt uscați într-o cuvă imensă, apoi prăjiți parțial pentru a căpăta crusta crocantă. Problema este că uleiul folosit la prăjire nu este deloc sănătos.

Acesta constă de fapt într-un mix format din ulei de canola, ulei de soia și ulei de soia hidrogenat, precum și arome „naturale” derivate din grăsime de vită, plus făină, acid citric, derivați din lapte și dimetilpolisiloxan.

Toate aceste ingrediente, împreună, au rolul de a potența gustul, de a reduce formarea spumei la suprafața uleiului de gătit, de a preveni lipirea cartofilor între ei, precum și de a crește termenul de valabilitate (de consum) al cartofilor.

Pasul 4: Congelarea rapidă și livrarea

După acest pas urmează congelarea rapidă a cartofilor pre-prăjiți, care sunt ambalați în pungi de plastic și livrați la restaurantele care, la rândul lor, îi vor prăji în baie de ulei.

Pasul 5: Prăjirea în baie de ulei în restaurant

Când faci comanda la restaurant, cartofii care au parcurs toate etapele de mai sus trec prin ultimul pas, și anume prăjirea în baie de ulei. De cele mai multe ori se folosește un mix de uleiuri (canola, porumb, soia), plus un aditiv numit terţbutilhidrochinonă (TBHQ), care previne râncezirea cartofilor.

După ce cartofii prăjiți sfârâie în friteuza plină de ulei încins, aceștia sunt „plouați” cu sare și serviți clientului final. O porție de 100 de grame din aceste „delicatese” conține peste 300 de calorii.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!