Ce conţin, de fapt, pufuleţii disponibili în toate lanțurile mari de supermarketuri, cum ar fi Kaufland, Lidl, Carrefour și Profi, care vin într-o varietate de arome.
Unii români îi consumă crezând că astfel nu vor avea probleme cu greutatea sau cu ingredientele periculoase conţinute, dar acest lucru nu este adevărat. Pufuleții sunt compuși în general din mălai, apă, sare și ulei, deseori ulei de palmier, considerat nesănătos pentru organism din cauza grăsimilor saturate.
Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului a arătat că acești pufuleți conțin adesea aditivi alimentari care pot fi problematici. Printre acești aditivi se numără monoglutamatul de sodiu și alți potențiatori de gust (inozinat disodic, guanilat disodic), arome artificiale de pizza, bacon, paprica, sau fum, precum şi coloranți și conservanți precum curcumina și anato, ce pot cauza reacții adverse la consumatorii sensibili.
Pe de altă parte, nutriţionistul Cristi Cristea consideră că deşi ingredientele de pe etichetă nu dau de gândit, alimentul nu are valori nutriţionale.
„Uite o veste bună despre pufuleţi! Nu conţin gluten, ei conţin mălai, apă, uleiuri, sare. Totuşi, sunt multe persoane care se simt balonate după ce consuma pufuleţi. Dacă ne gândim la ce nutrienţi aduc aceştia, clar pufuleţii nu sunt sănătoşi. Când e vorba de consum în acest caz vorbim despre moderaţie. Îi poţi mânca din când în când, eu aplic regula 80% alimente sănătoase, 20% alimente mai puţin sănătoase”, a explicat Cristi Cristea pe Instagram.
Citeşte şi: Trucuri pentru o friptură de porc fragedă. Cât timp trebuie, de fapt, să stea la cuptor
O analiză realizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) nocivia arătat că majoritatea pufuleților conțin grăsimi saturate (peste 59% dintre produsele analizate conțin peste 5 grame de grăsimi saturate per porție, ceea ce nu este recomandat în alimentația copiilor), aditivi alimentari (între unul şi opt aditivi în 38% dintre produsele analizate) şi sare (31% din produsele analizate conțin între doup şi trei grame de sare per 100 grame produs, o cantitate mare, având în vedere că porțiile sunt de obicei mici).
Astfel, nutriţioniştii recomandă ca pufuleții să fie consumați ocazional și în cantități moderate, aplicând regula de 80% alimente sănătoase și 20% mai puțin sănătoase.