Inițiativa Accesului la Nutriție a ajuns la concluzia că cele mai mari companii alimentare din lume, cum sunt Nestle, Unilever și Pepsico, vând produse cu o valoare nutrițională mai slabă în țările sărace. Cu alte cuvinte, ingredientele pe care le conțin sunt mult mai bogate în zahăr, carbohidrați și grăsimi. ATNI a publicat un raport care subliniază diferențele între națiunile bogate și cele slab dezvoltate.
Primul raport dezvăluit de ONG după o pauză de trei ani a folosit o metodă de calcul bazată de acordarea unui scor de la 1 până la 5 alimentelor în funcție de calitățile nutritive. 5 este maximul, în timp ce pragul de 3,5 vizează alimentele mai sănătoase.
În urma unei analize globale, ATNI a descoperit că nota medie este de 2,3 în țările cu venituri mai mari, dar în statele sărace, aceleași produse vândute sub respectivul brand au obținut un scor mediu de 1,8.
„Este o imagine foarte clară că ceea ce aceste companii vând în cele mai sărace țări din lume, unde sunt din ce în ce mai prezente, nu sunt produse sănătoase”, a precizat Mark Wijne, directorul de cercetări al ATNI.
Citește și Top 10 alimente care te ajută să slăbești, fără să te infometezi. Au „zero calorii”
Calitatea nutritivă a produselor alimentare este un factor determinant în criza obezității, situație care afectează peste un miliard de persoane la nivel global, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Majoritatea persoanelor care suferă de obezitate trăiesc în țări cu venituri mici sau medii, potrivit estimărilor făcute de Banca Mondială.
Un purtător de cuvânt al gigantului Nestle a declarat prin e-mail că „ne-am angajat să creștem vânzările de alimente mai nutritive, precum și să ghidăm oamenii spre o alimentație mai echilibrată”. În continuarea mesajului, a mai spus că produsele sale sunt îmbogățite cu nutrienți pentru a reduce deficiențele nutriționale în țările în curs de dezvoltare.
În schimb, PepsiCo a refuzat să comenteze, dar a ținut să precizeze doar că, anul trecut, compania și-a stabilit obiective de reducere a sodiului în chipsurile de cartofi și de integrare a cerealelor integrale în alimente.
Pe de altă parte, Isabelle Esser, directorul de cercetare și siguranță alimentară al companiei Danone, clasată pe primul loc în index, a recunoscut că „întotdeauna este loc de mai bine, atât la nivel de companie, cât și de industrie”.
Raportul ATNI este considerat un îndemn pentru companiile mari de a evalua modul în care produsele lor contribuie la alimentația nesănătoasă în țările mai vulnerabile. Pe măsură ce gustările ambalate devin din ce în ce mai răspândite la nivel mondial, sănătatea publică este pusă în fața unor provocări majore, iar presiunea asupra marilor producători alimentari devine tot mai evidentă.
În România, această temă a fost abordată în trecut, însă măsuri nu s-au luat până acum și niciunul dintre producători nu a ieșit cu clarificări. În urma unor controale demarate de o comisie constituită de Ministerul Agriculturii s-au descoperit diferențe de calitate la unele produse, fără să le fie dezvăluite numele.
Vezi și Ce alimente să eviți dacă suferi hipotiroidism. Carmen Brumă: „Ai grijă la aceste mâncăruri”