Ce conține, de fapt, celebra telemea de Sibiu. Jurnaliștii de la Observator au făcut un experiment și au dus la laborator mai multe tipuri de brânză de oaie din piețele din București. Rezultatele analizelor au fost șocante.
În urma analizelor, s-a dovedit că așa-zisa telemea ”de Sibiu” vândută în piețele din Capitală avea peste 2.300 de enterobacterii per gram.
„Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2.300 de enterobacterii per gram de telemea și mizerie foarte mare la punctele de vânzare”, spune Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
Ghiță Dănulețiu, cunoscut și ca Ghiță Ciobanu, avertizează că în multe cazuri brânza și telemeaua din piețe sunt adesea făcute din ”prafuri” sau din lapte adus din Ungaria.
”Da, e vorba de brânză și telemea aduse din alte țări. Autoritățile de la nivel național știu, li s-a adus la cunoștință despre această practică. Li s-au cerut acestor producători să scrie pe etichete exact ce conțin. Pe unele se pune, pe altele nu. Nici nu știm de unde sunt aduse.
Calitate mai bună decât telemeaua făcută din lapte de oaie nu există. Una e să fie din lapte, alta e să fie din prafuri. Dar e ușor când te costă 7,8 lei kilogramul să o faci și să o vinzi cu 25,30 de lei. E mult mai greu să faci telemea cu 20 de lei și să o vinzi cu 25”, spune Ghiță Ciobanu, potrivit turnusfatului.ro.
Acesta îi îndeamnă pe românii care vor să mănânce brânză autentică să încerce să cumpere numai direct de la producători.
”Să încerce să caute, să cumpere direct de la producători, dacă vor să ia direct calitate. În rest, nu ai garanție. Nici mezeluri tradiționale nu mai avem. Ce mezel e ăla cu carne din Ungaria? Poate e o rețetă, dar nu mai e nimic tradițional”, mai spune Ghiță Ciobanu.
Fermierul avertizează că în jurul Bucureștiului sunt producători care fac preparate din lapte cu ingrediente false.
”Acum 7, 8 ani, pe vremea când aveam magazin în București ni s-a propus și nouă să facem așa ceva, dar am zis că nu facem. E vorba de oameni din București. Aveau câte o fabricuță și-mi spuneau că dacă vreau să vând mai ieftin trebuie să faci așa. Nu, nu am făcut, vă dați seama. Dacă făceam așa, poate mă lăsam de oi. Noi mai încercăm să mai ținem tradiția”, mai spune fermierul.