Ce conţine brânza pe care o punem în fiecare zi pe masă. Multe dintre sortimentele de brânză pe care le consumăm zi de zi având convingerea că mâncăm un produs natural sunt, de fapt, imitaţii de brânză, arată o investigaţie Antena 3.
Jurnalistul a vrut să afle în ce măsură brânza pe care o punem zi de zi pe masă conţine lapte. A descoperit, însă, că multe sortimente conţin mai degrabă grăsimi de origine vegetală cum ar fi uleiul. Mostrele de brânză au fost duse pentru analiză la Institutul de Cercetări Alimentare. Concluziile au fost de-a dreptul uluitoare. Unele sortimente nici măcar nu văzuseră laptele.
O probă de telemea de vacă din piaţa Domenii din Capitală, pe care producătorul din Sebeş o promova ca fiind făcută 100% din lapte, nu prea conţinea lapte.
O altă probă de brânză a relevat faptul că nu conţinea grăsime din lapte, grăsimea respectivă fiind înlocuită cu grăsime vegetală, cu o margarină.
Conform reglementărilor în vigoare, dacă sunt etichetate corect, specialităţile din grăsimi vegetale care imită brânza pot fi comercializate fără probleme. Ceea ce este, însă, ilegal este scoaterea la vânzare de subproduse promovate mincinos ca fiind naturale şi tradiţionale.
Specialităţile care imită brânza au avantajul că sunt vândute la preţuri mai mici decât produsele naturale. Specialiştii atrag, însă, atenţia că aceste produse sunt aproape la fel de grase precum margarina sau untul. Consumul unor astfel de produse poate fi, însă, dăunător persoanelor care au probleme de sănătate. Dacă aceştia consumă o imitaţie de brânză, riscă să-şi agraveze problemele de sănătate şi să se îngraşe.
Reprezentanţii ANSVSA susţin că fac controale şi dau amenzi, mai spune sursa citată. Admit, însă, că nu reuşesc să-i prindă pe toţi cei care comit genul acesta de ilegalităţi, punând, astfel, în pericol sănătatea consumatorilor.