În topul preferințelor românilor se află brânza topită de la Hochland, găsită la Kaufland și o mulțime de alte supermarketuri. Produsul are 25 de ingrediente în compoziția sa, iar unele dintre ele ar putea fi un adevărat pericol pentru sănătate, spun specialiștii.
Ce ingrediente apar pe ambalajul produsului: brânzeturi 74%, lapte degresat reconstituit, lapte praf degresat, șuncă 5% (carne de porc 80%, apă, amidon din cartofi, sare, condimente, stabilizatori: E 450, E 451, antioxidant: E 316, conservant: E 250), unit, săruri de topire: E 452 și E 331, sare, corector de aciditate: E 339, aromă, aromă de fum, sare afumată.
Specialiștii din cadrul DSVSA trag un semnal de alarmă privind consumarea lui și spun că această brânză topită a fost inventată în Elveția, secolul trecut. Despre sărurile utilizate în procesarea produsului alimentar, specialiștii susțin că acestea sunt „difosfaţii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333)”.
Dacă e consumată o perioadă îndelungată de timp, această brânză topită ar putea avea efecte nedorite. Sporește apariția dereglărilor metabolice, hormonale, dar și a afecțiunilor hepatice și cardiovasculare. Totodată, favorizează creșterea în greutate. Produsul ar putea să fie cancerigen, susțin specialiștii.
Citește și Diferența dintre iaurtul grecesc și iaurtul clasic. Care are cel mai bun gust și cum se prepară
„Poate produce cancer în urma interacțiunii cu proteinele din alimente, reacție ce duce la formarea nitrozaminelor (substanțe posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formată, producătorii din industria alimentară adaugă în produse vitamina C (acid ascorbic) și vitamina E (tocoferol).
Toate aceste E-uri din brânza topită fac parte din categoria E-urilor suspecte, care pot provoca reacții alergice, înrăutățirea astmului. Mai există un motiv pentru care brânza topită poate fi considerată riscantă pentru organism: glutamatul monosoic E 621 care este un potențiator de aromă și poate crea dependență, stimulând apetitul. Compuşii de degradare metabolică ai glutamatului au efecte neurotoxice și pot produce dureri de cap, slăbiciune, greață, modificări de ritm cardiac”, au spus specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași.