Ce conţine, de fapt, covrigul. De cele mai multe ori, un covrig cald este tot ce ne dorim dimineaţa în drum spre muncă sau spre şcoală. Dar ştim din ce sunt făcuţi, de fapt, delicioşii covrigi? La această întrebare a încercat să răspundă Valentin Bunea, fondatorul unui program de nutriţie.
Valentin Bunea a analizat numărul de calorii dintr-un covrig și ingredientele din care sunt făcuți.Nu i-a venit să creadă la ce concluzii a ajuns.
„Calculasem eu că un covrig are 300 de calorii. Doar că m-am înșelat. Amarnic! Dacă dai o căutare pe net pentru ‘calorii covrig’ găsești valori între 270 – 400 de calorii.
Asta am făcut și eu acum câțiva ani, dar nu mi-a fost suficient. Îmi place să fiu sigur pe mine când deschid gura. Am cumpărat un covrig la un moment să-i fac poză pentru o postare.
Eram oricum sigur că un covrig cald are mai puțin de 100g. Voiam să mă asigur că fură covrigarii acolo măcar 5-10g.
Surpriză, covrigul avea 101 grame. I-am făcut poză și l-am aruncat într-un dulap la bucătărie cu gândul că îi mai fac niște poze a doua zi.
După câteva săptămâni dau de covrig în dulap și îl iau să-i arăt unui client cum covrigul ăla de 100g are 50g de glucoză care i se lipesc de artere. Îl pun pe cântar: 75g.
Bă ce ingineria dracu? S-a stricat cântarul. După câteva secunde îmi cade fisa. Stai că s-a uscat. Adică s-a evaporat apa din el.
COVRIG = H2O + FĂINĂ
EVRiKA! Deci un covrig cald are 75g de făină și 25g de apă! Aveam răspunsul la întrebarea mea.
75 de grame de făină albă = 271 kcal
Tot îmi dădea cu virgulă, pe net la suta de grame covrigii aveau mai mult de 300 calorii.
Caut pe net ‘rețetă covrigi’. La 450g de făină se folosesc 45g de zahăr și 80 ml de ulei. Deci de la 271 de calorii nu ar fi exagerat să spui că un covrig are 350 de calorii.
Deja mă gândeam cu groază cum o să scriu pe pagină că 2 covrigi au 700 de calorii goale care se pun pe fund. O să sară trolii iubitori de covrigi și o să spună că nu am dreptate.”, a scris într-o postare pe Facebook fondatorul programului de nutriţie.
Acesta nu s-a mulţumit cu descoperirea făcută şi şi-a adus aminte de conversaţia legată de numărul de calorii dintr-un covrig, pe care a avut-o chiar cu patronul unei cogrigării.
”Să ne înțelegem: covrigii de la toate covrigăriile mari conțin așa: făină, zahăr, margarină cu 80% grăsime, amelioratori de vreo 3 feluri.
Nu vă spun din cărți. Am avut 6 covrigării în trecut și am fost personal cu covrigii la laboratorul de analize.
La aprox. 105 grame covrigii aveau în jur de 550-600 kcal.
Mă puteți crede pe cuvânt sau vă puțeti îmbăta cu apă rece că rețeta de covrigi conține doar apă, făină și sare.”, i-a spus patronul de cogrigărie nutriţionistului.
Acest lucru înseamnă că doi covrigi reprezintă o adevărată bombă calorică. Doi covrigi calzi înseamnă minimum 1.100 de calorii.
„Deci 2 covrigi calzi înseamnă minim 1.100 de calorii. Majoritatea femeilor sunt sedentare și au un necesar energetic zilnic de 1500 – 1700 calorii.
2 covrigi în drum spre birou minim 1.100 calorii? Apoi la 11:00 plângi de foame.
O să spui ‘Dar nu mănânc zilnic covrigi’. Dacă ai acest obicei în 10 din 30 de zile tot îți cumperi 2 covrigi. Dacă nu o faci, tot vine un coleg cu 15 covrigi calzi la birou.
10 zile x 2 covrigi = 10.000 calorii minim pe lună
1 kg de grăsime de pe fund = 8.300 calorii”, a mai scris Valentin Bunea pe pagina sa de Facebook.