Laptele praf este o alternativă destul de populară în rândul românilor și este utilizat, în special, de familiile care au copii. Multă vreme nici nu s-a știut de unde provide, de fapt, laptele praf. Astăzi vă dezvăluim cum a apărut acest produs și ce conține.
Laptele praf a fost privit mult timp ca fiind un produs controversat, mai ales din cauza formei sub care se găsește el, respectiv praf. Adevărul este că laptele praf se obține în urma evaporării oricărei urme de apă din lapte. Acest proces vine la pachet cu multe avantaje, inclusiv unele ce țin de sfera logistică. Este evident faptul că laptele praf rezistă mai mult în timp și nici nu ocupă prea mult spațiu de depozitare, însă el este, în realitate, un lapte deshidratat, care își păstrează valorile nutriționale precum laptele lichid. Laptele praf poate fi consumat ca atare sau ca agent de saturare.
Prima producție de lapte praf a avut loc în 1832. De atunci și până în prezent, procesul lui de fabricare a suferit mai mult modificări. În zilele noastre, laptele praf ia naștere cu ajutorul tehnologiei spray drying, adică metoda uscării prin pulverizare. Laptele praf ia naștere din lapte integral, lapte bătut, zer sau iaurt. Pentru a ajunge în starea de pulbere, laptele pasteurizat este lăsat într-un evaporator. După ce a atins procentul de 50% masă solidă, acesta ajunge într-o cameră cu temperaturi ridicate. În acest fel, este eliminată toată apa, rămânând doar pulbere de lapte. În funcție de fiecare producător în parte, există mai multe metode prin care ia naștere laptele praf. Acesta mai poate fi produs prin metoda drum drying sau prin metoda deshidratării prin înghețare.
De-a lungul timpului, laptele praf a ajuns să fie un produs controversat. S-a aflat că multe dintre formulele de lapte pentru bebeluși conțineau ingrediente nocive, mulți producători alegând să folosească oxisteroli. Oxisterolii sunt derivați din colesterol, iar consumul lor excesiv poate avea efecte negative. Mai mult decât atât, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceștia pot fi responsabili pentru declanșarea plăcilor aterosclerotice.
În urmă cu mai bine de 15 ani, laptele praf a atras atenția tuturor, după ce în China s-a descoperit că acesta a fost contaminat cu melamină. Pe lângă melamină, s-a mai descoperit că avea în compoziție și o doză foarte mare de proteină, dar și o bacterie care cauzează botulism.
Citește și: Rețeta copilăriei: cum se face cel mai bun lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru desertul perfect