Planul fiscal al Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, trimis deja la Bruxelles, a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Executivul are în plan reducerea deficitului bugetar cu 5,4% în următorii șapte ani, de la 7,9%, cât e în prezent, la 2,5% din PIB, până în 2031.
Citește și Cheltuielile pentru meditații și activități extracurriculare ale copiilor devin o povară financiară din ce în ce mai mare pentru părinți
Documentul întocmit de Guvern are peste 120 de pagini, iar prin acesta se angajează să implementeze o serie de reforme în domeniul fiscal-bugetar. Printre acestea se numără și cele care privesc salariile, pensiile și mediul de afaceri. Planul fiscal trimis către Comisia Europeană nu conține măsuri exacte.
Iată care sunt cele cinci ipoteze pe care se bazează planul fiscal:
- Creșterea veniturilor bugetare în corelare cu PIB-ul nominal – În intervalul 2025-2031, veniturile bugetare ar urma să crească în același ritm cu PIB-ul, astfel încât să contribuie la ajustarea fiscal-bugetară.
- Reforma fiscală conform PNRR – Implementarea reformelor prevăzute în jaloanele 207, 208 și 237 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar trebui să aducă venituri suplimentare de aproximativ 1,1% din PIB în 2025, luând în calcul și majorarea plafonului neimpozabil pentru pensii. Măsurile specifice de reformă vor fi definite de Banca Mondială, iar Guvernul urmează să le aprobe în primul trimestru din 2025.
- Îmbunătățirea colectării și digitalizarea – Proiectele de digitalizare și măsurile împotriva evaziunii fiscale, alături de îmbunătățirea legislației în domeniul insolvenței, sunt estimate să majoreze veniturile bugetare cu 0,5% din PIB până la sfârșitul anului 2026.
- Actualizarea veniturilor nefiscale – Redevențele pentru exploatarea resurselor naturale și minerale vor fi revizuite pentru a reflecta mai corect valoarea acestor resurse.
- Proiectul Neptun Deep – Începând cu anul 2027, exploatarea gazelor naturale din proiectul Neptun Deep ar trebui să aducă încasări suplimentare din accize și redevențe.
1557-plan-fiscal
Citește și Marcel Ciolacu anunță modificarea Legii Pensiilor, după protestele din Piața Victoriei: „Săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților”
„Ministerul Finanțelor va efectua, cu sprijinul asistenței tehnice, al serviciilor de consiliere și de consultanță, o analiză a modului în care poate fi îmbunătățită structura sistemului fiscal/legislației fiscale din România astfel încât sistemul fiscal să contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice durabile.
Accentul se va pune pe:
- eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări),
- contribuțiile sociale și impozitul pe proprietate (și anume impozitele locale) și
- orientarea regimului fiscal către aplicarea de taxe ecologice, ținând seama de impactul de redistribuire a veniturilor al acestei măsuri”, se mai arată în planul fiscal al Guvernului.