Ce conține planul fiscal al Guvernului pentru reducerea deficitului. Care sunt principalele măsuri și ce se întâmplă cu salariile și pensiile în 2025 – DOCUMENT

În încercarea de a reduce deficitul bugetar, Guvernul a făcut un plan fiscal care a fost publicat, vineri, pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Alina Costache
26 oct. 2024, 11:57
Ce conține planul fiscal al Guvernului pentru reducerea deficitului. Care sunt principalele măsuri și ce se întâmplă cu salariile și pensiile în 2025 - DOCUMENT

Planul fiscal al Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, trimis deja la Bruxelles, a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Executivul are în plan reducerea deficitului bugetar cu 5,4% în următorii șapte ani, de la 7,9%, cât e în prezent, la 2,5% din PIB, până în 2031.

Citește și Cheltuielile pentru meditații și activități extracurriculare ale copiilor devin o povară financiară din ce în ce mai mare pentru părinți

Documentul întocmit de Guvern are peste 120 de pagini, iar prin acesta se angajează să implementeze o serie de reforme în domeniul fiscal-bugetar. Printre acestea se numără și cele care privesc salariile, pensiile și mediul de afaceri. Planul fiscal trimis către Comisia Europeană nu conține măsuri exacte.

Iată care sunt cele cinci ipoteze pe care se bazează planul fiscal:

  1. Creșterea veniturilor bugetare în corelare cu PIB-ul nominal – În intervalul 2025-2031, veniturile bugetare ar urma să crească în același ritm cu PIB-ul, astfel încât să contribuie la ajustarea fiscal-bugetară.
  2. Reforma fiscală conform PNRR – Implementarea reformelor prevăzute în jaloanele 207, 208 și 237 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar trebui să aducă venituri suplimentare de aproximativ 1,1% din PIB în 2025, luând în calcul și majorarea plafonului neimpozabil pentru pensii. Măsurile specifice de reformă vor fi definite de Banca Mondială, iar Guvernul urmează să le aprobe în primul trimestru din 2025.
  3. Îmbunătățirea colectării și digitalizarea – Proiectele de digitalizare și măsurile împotriva evaziunii fiscale, alături de îmbunătățirea legislației în domeniul insolvenței, sunt estimate să majoreze veniturile bugetare cu 0,5% din PIB până la sfârșitul anului 2026.
  4. Actualizarea veniturilor nefiscale – Redevențele pentru exploatarea resurselor naturale și minerale vor fi revizuite pentru a reflecta mai corect valoarea acestor resurse.
  5. Proiectul Neptun Deep – Începând cu anul 2027, exploatarea gazelor naturale din proiectul Neptun Deep ar trebui să aducă încasări suplimentare din accize și redevențe.
1557-plan-fiscal

Citește și Marcel Ciolacu anunță modificarea Legii Pensiilor, după protestele din Piața Victoriei: „Săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților”

„Ministerul Finanțelor va efectua, cu sprijinul asistenței tehnice, al serviciilor de consiliere și de consultanță, o analiză a modului în care poate fi îmbunătățită structura sistemului fiscal/legislației fiscale din România astfel încât sistemul fiscal să contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice durabile.

Accentul se va pune pe:

  • ⁠eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări),
  • ⁠contribuțiile sociale și impozitul pe proprietate (și anume impozitele locale) și
  • ⁠orientarea regimului fiscal către aplicarea de taxe ecologice, ținând seama de impactul de redistribuire a veniturilor al acestei măsuri”, se mai arată în planul fiscal al Guvernului.

 

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)