Ce cred românii despre mita şi corupția din mediul de afaceri din ţară

Peste o treime dintre români (36%) consideră că practicile de mită și corupție sunt răspândite în mediul de afaceri din țară, mai puțin decât cota medie acordată de Estul Europei (46%), conform unui studiu realizat de o companie de cercetare.
Romania TV
19 apr. 2016, 12:14
Ce cred românii despre mita şi corupția din mediul de afaceri din ţară

Pentru al treilea an consecutiv, nivelul de percepție al corupției scade — 50% dintre actorii de pe piața din România consideră comportamentul lipsit de etică nejustificat în atingerea obiectivelor financiare.

Realizat în perioada octombrie 2015 — ianuarie 2016, studiul EY Global Fraud Survey 2016 — Corporate misconduct — individual consequences, la care au participat aproape 3.000 de lideri seniori de business din 62 de țări și teritorii, evidențiază sprijinul copleșitor al mediului corporatist pentru beneficiile crescute rezultate din creșterea transparenței legate de acționariat. 91% dintre manageri au recunoscut importanța stabilirii transparente a acționariatului entităților cu care companiile lor fac afaceri.

Creșterea gradului de transparență reprezintă doar un aspect al soluției la o problemă care nu dă semne de ameliorare. Per ansamblu, 39% din respondenți cred că practicile legate de mită și corupție se petrec pe scară largă în țara lor. Procentul a crescut puțin față de cel din 2014 (38%) și cel din 2012 (38%). La o întrebare introdusă pentru prima dată în chestionarul din acest an, 32% dintre respondenți au declarat că au avut temeri personale legate de mita și corupția de la locul lor de muncă.

Rezultatele obținute arată, pentru al treilea an consecutiv, că, în România, percepția privind mita și corupția este în declin. Cu toate acestea, 36% dintre respondenți consideră că practicile de mită și corupție sunt răspândite în mediul de afaceri din țară, rezultatele fiind comparabile cu cele din Studiul Global anterior al EY (2014) care indică un procentaj mai mare (46%). Aceste rezultate arată o creștere a conștientizării în stimularea acțiunilor preventive de către sectorul public și cel privat.

Autoritățile de reglementare admit amenințarea reprezentată de corupție și mită pentru un sistem financiar aflat deja sub presiune și au început să coopereze tot mai intens la nivel transfrontalier pentru a-i responsabiliza pe indivizi în privința actelor ilegale. Astfel de eforturi par puternic susținute de respondenți, 83% dintre aceștia fiind de acord că anchetarea indivizilor implicați în astfel de acte va ajuta la ameliorarea nivelului de fraudă, mită și corupție în viitor.

„Conform studiului, 90% dintre respondenții din România cred că instituțiile de aplicare a legii sunt pregătite să pună sub acuzare cazurile de corupție, atunci când acestea sunt întâlnite. Acțiunile proactive întreprinse de către Parchet, în special de Direcția Națională Anticorupție, sunt recunoscute în UE și considerate la nivel mondial drept povești de succes. Pe de altă parte, rezultatele studiului evidențiază ca fiind necesară o mai mare comunicare a instituțiilor de aplicare a legii pentru a crește susținerea publicului în acțiunile de urmărire penală a persoanelor fizice”, a spus Kenan Burcin Atakan, EY România.

În ceea ce privește percepția asupra corupției în cadrul piețelor emergente, 70% dintre respondenții din Brazilia și 56% dintre cei aflați în Africa și Europa de Est cred că, deși guvernele țărilor lor sunt dispuse să declanșeze urmărirea penală, demersurile nu sunt eficiente, iar dosarele nu se finalizează cu condamnări.

Există câțiva indicatori pozitivi pe piețele unde guvernele și autoritățile de reglementare au luat măsuri clare de combatere a aspectelor legate de desfășurarea incorectă a afacerilor. De exemplu, în India, unde Guvernul a făcut pași importanți în direcția creșterii transparenței și combaterii corupției, procentul de respondenți din această țară care consideră că șpaga și corupția au loc pe scară largă a scăzut de la 67% în 2014 la 58% în 2015. În China, 74% dintre respondenții de pe piața locală spun că acțiunile de combatere a corupției sunt eficiente, indicând astfel o aparentă eficiență a guvernului chinez în cadrul angajamentului asumat.

„Adoptarea măsurilor de due diligence în cazul viitorilor parteneri de afaceri ar putea reprezenta una dintre acțiunile menite să diminueze riscurile de fraudă și corupție. Rezultatele studiului indică faptul că firmele din România ar trebui să acorde mai multă atenție identificării corespunzătoare a beneficiarului real — persoana care deține sau controlează în final o organizație. Ar trebui să avem în vedere că menținerea unei relații de afaceri cu persoane și entități care provin din țări cu deficiențe strategice în combaterea corupției și a altor infracțiuni financiare implică riscuri considerabile. Aparent, 44% dintre respondenți consideră că nu sunt adoptate măsuri adecvate în ceea ce privește riscul de țară’, a declarat Laura Lică-Banu, senior manager în cadrul EY România.

Denunțurile anonime rămân o sursă importantă de informații privind comportamentele considerate incorecte. Conform studiului din acest an, 55% din companii au instalate linii telefonice pentru astfel de denunțuri. Autoritățile de reglementare valorifică din plin astfel de indicii, iar în unele jurisdicții, inclusiv în Statele Unite, denunțătorilor li se oferă recompense monetare substanțiale. Respondenții la studiu punctează barierele întâlnite în utilizarea unor astfel de mecanisme — 18% dintre ei indică faptul că loialitatea față de colegi îi împiedică să relateze incidentele de fraudă, mită și corupție, iar 19% menționează ca barieră loialitatea față de companie.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă