Ce culoare îţi place mai mult: roşu sau albastru?

Preferinţa îţi dezvăluie personalitatea, arată un studiu psihologic. Persoanele irascibile chiar „văd roşu în faţa ochilor”, în situaţii în care persoanele cu o fire mai calmă percep altfel cromatica imaginilor văzute. Iar preferinţa pentru roşu în locul albastrului poate indica o personalitate mai ostilă, arată un studiu care a analizat vechea asociere psihologică a roşului cu agresivitatea, furia şi pericolul.
Romania TV
17 mart. 2014, 12:13
Ce culoare îţi place mai mult: roşu sau albastru?

Cercetătorii au constat că, atunci când oamenilor li se arătau imagini în care existau atât roşu, cât şi albastru, fără ca vreuna dintre culori să predomine, oamenii cu personalităţi ostile tindeau să vadă imaginea mai curând roşie.

Autorii studiului, specialişti de la North Dakota State University, consideră că asocierea ar putea avea o componentă legată de evoluţie şi ar putea data de foartă multă vreme: strămoşii vânători-culegători ai omului asociau probabil şi ei roşul cu ameninţarea şi pericolul.

Studiul – considerat a fi primul care analizează legătura dintre personalitate, ostilitate şi culoarea roşie – a implicat mai multe experimente.

Într-unul dintre acestea, cercetătorii i-au întrebat, pur şi simplu, pe participanţi dacă preferă roşul sau albastrul. Participanţii au completat apoi teste pentru determinarea tipului de personalitate. Analiza compartivă a arăta că persoanele care aleseseră roşul tindeau să fie mai ostile în relaţiile interpersonale.

Într-un al doilea test, participanţilor le-au fost arătate imagini modificate astfel încât să conţină albastru şi roşu, dar niciuna dintre culori nu predomina, iar imaginile puteau fi descrise ca fiind atât roşii, cât şi albastre. Persoanele care le-au perceput drept roşii obţinuseră un scor cu 25% mai mare al indicatorilor ostilităţii, la testele de personalitate.

„Persoanele ostile au gânduri ostile, gândurile ostile sunt implicit asociate cu culoarea roşie, de aceea oamenii ostili sunt înclinaţi să vadă mai des această culoare”, afirmă autorii, în articolul publicat în Journal of Personality.

Într-un al treilea test, participanţilor li s-au prezentat scenarii imaginare în care puteau să ia parte la acţiune, alegând ce anume să facă.

Femei vs Bărbaţi, faza pe maşini. Studiu cu rezultate surprinzătoare

Comparativ cu persoanele ce preferau albastrul, persoanele care manifestaseră o preferinţă pentru roşu erau mai înclinate să spună că ar face rău unei alte persoane, în cadrul acţiunii din scenariile propuse.

„Concluzia acestui studiu este că o culoare deţine o semnificaţie psihologică şi, astfel, nu e o simplă problemă de estetică”, spun cercetătorii.

În multe culturi din lumea întreagă, roşul este corelat cu agresivitatea, furia, ostilitatea.

Feţele oamenilor furioşi se înroşesc datorită intensificării circulaţie sângelui în regiunea facială, iar testosteronul, hormon asociat cu ostilitatea şi agresivitatea, este responsabil de apariţia culorii roşii pe corp la multe specii de vieţuitoare.

Din punct de vedere evolutiv, perceperea roşului era o necesitate vitală pentur vânători-culegători, deoarece semnala un potenţial pericol, sub forma unor plante otrăvitoare, a unor insecte veninoase, a rănilor şi a sângelui.

Sursa: The Independent, via descopera.ro

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)