Ce decizii au fost luate la NATO. Băsescu vorbeşte de un succes

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la întoarcerea din Statele Unite, că textul declaraţiei Consiliului NATO, adoptată la summitul de la Chicago, confirmă instituirea unui parteneriat strategic între NATO şi Uniunea Europeană, parteneriat pe care România îl susţine de opt ani. Totodată, scutul antirachetă va deveni al treilea pilon de securitate al NATO începând de 2015.
Romania TV
22 mai 2012, 09:22
Ce decizii au fost luate la NATO. Băsescu vorbeşte de un succes

„După Chicago, avem un altfel de NATO. Unul care îşi asumă şi responsabilităţi politice şi tendinţa acestei organizaţii este să devină o organizaţie globală. Este în opinia mea un summit care conturează profilul politic, nu doar cel militar al Alianţei”, a declarat Traian Băsescu, la sosirea în ţară.

Din punctul de vedere al României, preşedintele a apreciat că summitul este un succes, partea română văzându-şi toate obiectivele incluse în Declaraţia Consiliului NATO.

„Declaraţia summitului acoperă integral mandatul stabilit de CSAT în urmă cu un an în urmă. Spre exemplu, la articolul 48 face trimitere directă la politice de securitate regională: Marea Neagră cu zona extinsă, Balcanii de Vest. La articolul 47 găsim una din priorităţile de politică externă şi de securitate ale României, anume referirea la conflictele îngheţate, cu trimitere directă la conflictul din Transnistria, căruia NATO îi prevede o soluţionare pe cale diplomatică”, a precizat preşedintele.

Băsescu a spus că a venit ca o surpriză conţinutul articolului 20 al Declaraţiei, în care vede confirmarea liniei de politică externă a României în ultimii opt ani. „NATO şi UE au aceleaţi valori şi interese strategice. UE este un partener unic şi esenţial pentru NATO (…) Consolidarea deplină a acestui parteneriat strategic conform celor convenite de cele două organizaţii şi aşa cum s-a consfinţit în conceptul strategic al Alianţei este deosebit de importantă în actualul climat de austeritate”, se arată în declaraţie.

„Pentru noi, a fost o surpriză această abordarea. A fost negociată la nivelul Consiliului European de către secretarul general NATO. Formularea confirmă o viziune corectă a României legată de parteneriatul strategic cu SUA (…) Confirmarea parteneriatului strategic dintre NATO şi UE este confirmarea că România a avut o viziune corectă de mulţi ani, de 8 ani. Este o realitate a zilelor noastre şi tebuie să ţinem cont de ea”, a spus Băsescu arătând că poziţia NATO arată că nu au fost întemeiate criticile ee i s-au adus în legătură cu politica externă pe care dus-o în mandatele sale ca preşedinte.

„NATO şi UE îşi pun resursele la un loc, ceea ce face Alianţa mai solidă, mai coezivă şi mai eficientă. Se măreşte consistent profilul politic al NATO. Obiectivul de întărire şi consolidare a securităţii statelor membre a fost atins, iar mandatul dat de CSAT a fost îndeplinit”, a apreciat Băsescu.

NATO a decis să deruleze operaţiuni miliatare în Afganistan până la finele lui 2014, urmând ca misiunea Alianţei să devină o misiune de asistenţă tehnică şi de suport logistic şi financiar pentru administraţia afgană şi forţele de securitate afgane. Prezenţa militară consistentă a Românei în teatrele de operaţiuni ale NATO ar putea să determine o reducere a contribuţiilor financiare ale statului român la bugetul comun al alianţei.

De asemenea, România şi Statele Unite vor putea să discute după 2015 despre includerea scutului antirachetă ca al treilea pilon de securitate NATO, alături de forţele convenţionale şi forţa de descurajare nucleară. „Capabilităţile antirachetă instalate pe teritoriul României vor deveni operaţionale în 2015. După această dată, România şi SUA vor discuta integrarea acestui sistem în sistemul NATO. Elementele pe care le aduce acest sistem sunt de ultimă generaţie şi probabil dezvoltarea în teritoriu a celorlalte state va fi la acelaşi standard tehnic”, a precizat şeful statuui.

Consiliul NATO a adoptat şi „smart defense” prin care aliaţii îşi pun loc capabilităţile pentru a-şi economisi resursele. „România poate să apeleze la pregătirea piloţilor pe simulatoarele altor state, plătind desigur, dar fără să investească sume mari în achiziţionarea simulatoarelor. Un alt exemplu, produs chiar în timpul summitului: 13 state, printre care şi România, au aderat la programul AEGIS, o structură militară de 5 avioane fără pilot ce vor fi, în funcţie de nevoile celor 13 state, la dispoziţie pentru culegere de informaţii terestre. România dispune de un sistem de drone, dar noua generaţie de avioane fără pilot este mult mai performantă. Ne unim toţi şi plătim cât utilizăm”, a exemplificat Băsescu.

El a arătat că „smart defense” s-ar putea să nu se dovedească un sistem viabil pe termen lung, dar în perioada de criză „smart defense” este viabil şi răspunde nevoii de a cheltui ceva mai puţin pentru menţinerea capabilităţilor statelor NATO.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă