Ce decizii au fost luate la NATO. Băsescu vorbeşte de un succes

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la întoarcerea din Statele Unite, că textul declaraţiei Consiliului NATO, adoptată la summitul de la Chicago, confirmă instituirea unui parteneriat strategic între NATO şi Uniunea Europeană, parteneriat pe care România îl susţine de opt ani. Totodată, scutul antirachetă va deveni al treilea pilon de securitate al NATO începând de 2015.
Romania TV
22 mai 2012, 09:22
Ce decizii au fost luate la NATO. Băsescu vorbeşte de un succes

„După Chicago, avem un altfel de NATO. Unul care îşi asumă şi responsabilităţi politice şi tendinţa acestei organizaţii este să devină o organizaţie globală. Este în opinia mea un summit care conturează profilul politic, nu doar cel militar al Alianţei”, a declarat Traian Băsescu, la sosirea în ţară.

Din punctul de vedere al României, preşedintele a apreciat că summitul este un succes, partea română văzându-şi toate obiectivele incluse în Declaraţia Consiliului NATO.

„Declaraţia summitului acoperă integral mandatul stabilit de CSAT în urmă cu un an în urmă. Spre exemplu, la articolul 48 face trimitere directă la politice de securitate regională: Marea Neagră cu zona extinsă, Balcanii de Vest. La articolul 47 găsim una din priorităţile de politică externă şi de securitate ale României, anume referirea la conflictele îngheţate, cu trimitere directă la conflictul din Transnistria, căruia NATO îi prevede o soluţionare pe cale diplomatică”, a precizat preşedintele.

Băsescu a spus că a venit ca o surpriză conţinutul articolului 20 al Declaraţiei, în care vede confirmarea liniei de politică externă a României în ultimii opt ani. „NATO şi UE au aceleaţi valori şi interese strategice. UE este un partener unic şi esenţial pentru NATO (…) Consolidarea deplină a acestui parteneriat strategic conform celor convenite de cele două organizaţii şi aşa cum s-a consfinţit în conceptul strategic al Alianţei este deosebit de importantă în actualul climat de austeritate”, se arată în declaraţie.

„Pentru noi, a fost o surpriză această abordarea. A fost negociată la nivelul Consiliului European de către secretarul general NATO. Formularea confirmă o viziune corectă a României legată de parteneriatul strategic cu SUA (…) Confirmarea parteneriatului strategic dintre NATO şi UE este confirmarea că România a avut o viziune corectă de mulţi ani, de 8 ani. Este o realitate a zilelor noastre şi tebuie să ţinem cont de ea”, a spus Băsescu arătând că poziţia NATO arată că nu au fost întemeiate criticile ee i s-au adus în legătură cu politica externă pe care dus-o în mandatele sale ca preşedinte.

„NATO şi UE îşi pun resursele la un loc, ceea ce face Alianţa mai solidă, mai coezivă şi mai eficientă. Se măreşte consistent profilul politic al NATO. Obiectivul de întărire şi consolidare a securităţii statelor membre a fost atins, iar mandatul dat de CSAT a fost îndeplinit”, a apreciat Băsescu.

NATO a decis să deruleze operaţiuni miliatare în Afganistan până la finele lui 2014, urmând ca misiunea Alianţei să devină o misiune de asistenţă tehnică şi de suport logistic şi financiar pentru administraţia afgană şi forţele de securitate afgane. Prezenţa militară consistentă a Românei în teatrele de operaţiuni ale NATO ar putea să determine o reducere a contribuţiilor financiare ale statului român la bugetul comun al alianţei.

De asemenea, România şi Statele Unite vor putea să discute după 2015 despre includerea scutului antirachetă ca al treilea pilon de securitate NATO, alături de forţele convenţionale şi forţa de descurajare nucleară. „Capabilităţile antirachetă instalate pe teritoriul României vor deveni operaţionale în 2015. După această dată, România şi SUA vor discuta integrarea acestui sistem în sistemul NATO. Elementele pe care le aduce acest sistem sunt de ultimă generaţie şi probabil dezvoltarea în teritoriu a celorlalte state va fi la acelaşi standard tehnic”, a precizat şeful statuui.

Consiliul NATO a adoptat şi „smart defense” prin care aliaţii îşi pun loc capabilităţile pentru a-şi economisi resursele. „România poate să apeleze la pregătirea piloţilor pe simulatoarele altor state, plătind desigur, dar fără să investească sume mari în achiziţionarea simulatoarelor. Un alt exemplu, produs chiar în timpul summitului: 13 state, printre care şi România, au aderat la programul AEGIS, o structură militară de 5 avioane fără pilot ce vor fi, în funcţie de nevoile celor 13 state, la dispoziţie pentru culegere de informaţii terestre. România dispune de un sistem de drone, dar noua generaţie de avioane fără pilot este mult mai performantă. Ne unim toţi şi plătim cât utilizăm”, a exemplificat Băsescu.

El a arătat că „smart defense” s-ar putea să nu se dovedească un sistem viabil pe termen lung, dar în perioada de criză „smart defense” este viabil şi răspunde nevoii de a cheltui ceva mai puţin pentru menţinerea capabilităţilor statelor NATO.

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Jazz in the Park ajunge la a 12-a ediție: 30 august – 1 septembrie la Cluj-Napoca
MediaFlux
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!