Ce despăgubiri poţi cere dacă ţi s-a refuzat îmbarcarea în avion, deşi ai bilet valid. Toţi pasagerii trebuie să ştie asta

Pasagerii unei curse aeriene pot cere compensaţii de până la 600 de euro în cazul unui refuz la îmbarcare cauzat de suprarezervarea locurilor, dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, a anunţat, marţi, compania Flight Refund, specializată în obţinerea despăgubirilor pentru pasageri.
Ionela Marcu
27 nov. 2018, 10:09
Ce despăgubiri poţi cere dacă ţi s-a refuzat îmbarcarea în avion, deşi ai bilet valid. Toţi pasagerii trebuie să ştie asta

Numărul curselor aeriene creşte puternic în fiecare an, odată cu sosirea Sărbătorilor de iarnă, existând cazuri în care companiile aeriene emit mai multe bilete decât locurile disponibile în aeronavă (practică denumită overbooking – suprarezervare), în speranţa ca nu toţi pasagerii se vor prezenta la poarta de îmbarcare.

Refuzul la îmbarcare apare atunci când compania refuză transportul pasagerilor pe o anumită cursă, deşi aceştia deţin o rezervare valabilă pentru zborul respectiv. Pasagerii trebuie să fie conştienţi că în această situaţie au drepturi în virtutea legislaţiei europene„, se arată în comunicat.

Pasagerii pot obţine până la 600 de euro în acest caz, potrivit directorului general al Flight Refund, Anikó Bolyó. „Pasagerii au dreptul la compensaţii de până la 600 de euro dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, iar refuzul de îmbarcare din cauza supra rezervărilor intră în această categorie. Serviciul online Flight Refund ajută călătorii aflaţi în această situaţie să primească compensaţii. Din păcate, mai puţin de 5% din călători îşi cunosc însă drepturile„, a declarat Anikó Bolyó.

Ea a subliniat că operatorii aerieni sunt obligaţi să ofere călătorilor cazare dacă este cazul, mâncare, apă şi rute alternative de zbor. Totodată, este important ca pasagerul să dispună de dovezi privind faptul că îmbarcarea i-a fost refuzată împotriva voinţei sale, deşi el s-a prezentat la poartă cu cartea de îmbarcare şi documente de călătorie valabile, bagaje cu greutate corespunzătoare, într-o stare potrivită pentru călătorie şi din timp, potrivit companiei.

Pasagerii trebuie să-şi păstreze calmul

„În cazul în care are loc o dispută între personalul de la sol şi pasagerii cărora li s-a interzis îmbarcarea, este important ca incidentul să fie înregistrat audio sau video, să cerem încheierea unui proces verbal sau să găsim martori. Este foarte important ca pasagerul să-şi păstreze calmul, deoarece în numeroase ţări insultarea personalului companiilor aeriene este considerată o faptă penală”, se arată în comunicat.

Din păcate, companiile aeriene încearcă să evite asigurarea serviciilor şi plata despăgubirilor şi nu informează păgubitul despre opţiunile sale, potrivit lui Anikó Bolyó. Strategia operatorilor aerieni când se prezintă mai mulţi pasageri decât există locuri în aeronavă este de a oferi unor voluntari bilete gratuite la alte curse.

Atenţie! În cazul în care voluntarii acceptă biletele oferite gratuit de către operatorul aerian, ei nu mai pot beneficia de compensaţii. De asemenea, refuzul la îmbarcare pentru motive temeinice, cum ar fi starea de sănătate, cerinţele de siguranţă sau securitate, documente de călătorie necorespunzătoare, nu constituie motive întemeiate pentru a formula o cerere pentru compensaţii„, se arată în comunicat.

Nu se oferă compensaţii nici dacă nu aţi informat compania aeriană în avans în legătură cu posibile alergii severe sau nu aveţi documentaţia necesară pentru animalul de companie cu care călătoriţi, potrivit companiei.

Compensaţia pentru călătorii cărora li s-a refuzat îmbarcarea se ridică la 250 euro pentru zborurile de până la 1 500 km şi ajunge la 600 de euro pentru zborurile de peste 3 500 km, chiar dacă se încheie în afara Uniunii Europene sau pleacă din afara UE, dar au ca destinaţie finală o ţară din Uniune„, se arată în comunicat.

Pasagerii au dreptul la compensaţie chiar dacă beneficiază de rambursarea contravalorii biletului de călătorie, dar operatorul poate reduce cu 50% compensaţia atunci când pasagerilor li se oferă redirecţionarea spre destinaţia finală cu un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depăşeşte cu 2, 3 sau 4 ore (în funcţie de distanţă) ora zborului pentru care au cumpărat bilet, potrivit companiei.

În cazul refuzului la îmbarcare, pasagerii au dreptul de a primi gratuit mese şi băuturi răcoritoare, cazare dacă este necesar şi două apeluri telefonice„, se arată în comunicat.

Numărul de zboruri comerciale la nivel global creşte foarte rapid, iar în 2018 se vor înregistra circa 39 de milioane de zboruri, cu peste 2 milioane mai mult decât în 2017. În ultimii 10 ani, numărul zborurilor a crescut cu 10 milioane, potrivit Flight Refund.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!