Ce despăgubiri poţi cere dacă ţi s-a refuzat îmbarcarea în avion, deşi ai bilet valid. Toţi pasagerii trebuie să ştie asta

Pasagerii unei curse aeriene pot cere compensaţii de până la 600 de euro în cazul unui refuz la îmbarcare cauzat de suprarezervarea locurilor, dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, a anunţat, marţi, compania Flight Refund, specializată în obţinerea despăgubirilor pentru pasageri.
Ionela Marcu
27 nov. 2018, 10:09
Ce despăgubiri poţi cere dacă ţi s-a refuzat îmbarcarea în avion, deşi ai bilet valid. Toţi pasagerii trebuie să ştie asta

Numărul curselor aeriene creşte puternic în fiecare an, odată cu sosirea Sărbătorilor de iarnă, existând cazuri în care companiile aeriene emit mai multe bilete decât locurile disponibile în aeronavă (practică denumită overbooking – suprarezervare), în speranţa ca nu toţi pasagerii se vor prezenta la poarta de îmbarcare.

Refuzul la îmbarcare apare atunci când compania refuză transportul pasagerilor pe o anumită cursă, deşi aceştia deţin o rezervare valabilă pentru zborul respectiv. Pasagerii trebuie să fie conştienţi că în această situaţie au drepturi în virtutea legislaţiei europene„, se arată în comunicat.

Pasagerii pot obţine până la 600 de euro în acest caz, potrivit directorului general al Flight Refund, Anikó Bolyó. „Pasagerii au dreptul la compensaţii de până la 600 de euro dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, iar refuzul de îmbarcare din cauza supra rezervărilor intră în această categorie. Serviciul online Flight Refund ajută călătorii aflaţi în această situaţie să primească compensaţii. Din păcate, mai puţin de 5% din călători îşi cunosc însă drepturile„, a declarat Anikó Bolyó.

Ea a subliniat că operatorii aerieni sunt obligaţi să ofere călătorilor cazare dacă este cazul, mâncare, apă şi rute alternative de zbor. Totodată, este important ca pasagerul să dispună de dovezi privind faptul că îmbarcarea i-a fost refuzată împotriva voinţei sale, deşi el s-a prezentat la poartă cu cartea de îmbarcare şi documente de călătorie valabile, bagaje cu greutate corespunzătoare, într-o stare potrivită pentru călătorie şi din timp, potrivit companiei.

Pasagerii trebuie să-şi păstreze calmul

„În cazul în care are loc o dispută între personalul de la sol şi pasagerii cărora li s-a interzis îmbarcarea, este important ca incidentul să fie înregistrat audio sau video, să cerem încheierea unui proces verbal sau să găsim martori. Este foarte important ca pasagerul să-şi păstreze calmul, deoarece în numeroase ţări insultarea personalului companiilor aeriene este considerată o faptă penală”, se arată în comunicat.

Din păcate, companiile aeriene încearcă să evite asigurarea serviciilor şi plata despăgubirilor şi nu informează păgubitul despre opţiunile sale, potrivit lui Anikó Bolyó. Strategia operatorilor aerieni când se prezintă mai mulţi pasageri decât există locuri în aeronavă este de a oferi unor voluntari bilete gratuite la alte curse.

Atenţie! În cazul în care voluntarii acceptă biletele oferite gratuit de către operatorul aerian, ei nu mai pot beneficia de compensaţii. De asemenea, refuzul la îmbarcare pentru motive temeinice, cum ar fi starea de sănătate, cerinţele de siguranţă sau securitate, documente de călătorie necorespunzătoare, nu constituie motive întemeiate pentru a formula o cerere pentru compensaţii„, se arată în comunicat.

Nu se oferă compensaţii nici dacă nu aţi informat compania aeriană în avans în legătură cu posibile alergii severe sau nu aveţi documentaţia necesară pentru animalul de companie cu care călătoriţi, potrivit companiei.

Compensaţia pentru călătorii cărora li s-a refuzat îmbarcarea se ridică la 250 euro pentru zborurile de până la 1 500 km şi ajunge la 600 de euro pentru zborurile de peste 3 500 km, chiar dacă se încheie în afara Uniunii Europene sau pleacă din afara UE, dar au ca destinaţie finală o ţară din Uniune„, se arată în comunicat.

Pasagerii au dreptul la compensaţie chiar dacă beneficiază de rambursarea contravalorii biletului de călătorie, dar operatorul poate reduce cu 50% compensaţia atunci când pasagerilor li se oferă redirecţionarea spre destinaţia finală cu un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depăşeşte cu 2, 3 sau 4 ore (în funcţie de distanţă) ora zborului pentru care au cumpărat bilet, potrivit companiei.

În cazul refuzului la îmbarcare, pasagerii au dreptul de a primi gratuit mese şi băuturi răcoritoare, cazare dacă este necesar şi două apeluri telefonice„, se arată în comunicat.

Numărul de zboruri comerciale la nivel global creşte foarte rapid, iar în 2018 se vor înregistra circa 39 de milioane de zboruri, cu peste 2 milioane mai mult decât în 2017. În ultimii 10 ani, numărul zborurilor a crescut cu 10 milioane, potrivit Flight Refund.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Dragoș Pătraru a dezvăluit care sunt legumele care scad riscul de cancer. Se găsesc la aproape orice magazin și diminuează șansele de îmbolnăvire
Capital.ro
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se poate face și acasă
Spynews
Roxana Blagu, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai mare durere a ei! Vedeta nu poate de 11 ani să își vadă fiica: ”Nu avem niciun contact”
Evz.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Marele actor Lucian Iancu s-a stins din viață la 84 de ani! Când va fi înmormântat acesta
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Rusia interzice promovarea vieții fără copii și adoptarea de către cetățeni din țările ce permit tranziția de gen
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Moartea lovește în Bee Gees. Al doilea membru al trupei decedat în ultima săptămână