Ce dispare complet din magazine de la 1 ianuarie 2025. Potrivit unei legi europene, începând de anul următor, vor dispărea sticlele de plastic și ambalajele care conțin BPA din magazinele românești. Noile reglementări intră în vigoare în toată Europa.
Noua lege europeană, care intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025, prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje, în special a bisfenolului A (BPA). Acesta este un compus chimic ce afectează sistemul hormonal uman deoarece seamănă cu hormonul estrogen.
Este considerat un „perturbator endocrin”, o substanță care poate imita hormonii din organism și poate provoca diverse probleme de sănătate.
BPA-ul poate cauza probleme de sănătate orecum: infertilitate, cancer, diabet, tulburări neurologice. Cei mai afectați sunt sugarii, copiii și femeile însărcinate.
Pentru a evita problemele de sănătate, alegeți numai produse care au pe etichete menționat ”fără BPA”. De asemenea, evitați încălzirea plasticului, deoarece căldura poate face ca BPA-ul să ajungă mai ușor în alimente. Astfel că, este bine să nu introduceți plasticul în cuptorul cu microunde.
Alegeți întotdeauna recipiente din sticlă, ceramică sau inox. Acestea sunt niște opțiuni sigure pentru depozitarea alimentelor.
De asemenea, verificați ambalajul produselor pentru copii și încercați să folosiți doar biberoane și jucării „fără BPA”.
Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică folosită în principal la fabricarea anumitor tipuri de plastic și rășini. Aceste materiale se găsesc des în recipiente pentru alimente, cum ar fi sticlele de apă, caserolele din plastic și învelișul din interiorul conservelor.
Ftalații sunt, de asemenea, substanțe chimice folosite pentru a face plasticul mai flexibil și rezistent. Ei se folosesc în ambalaje pentru alimente, recipiente și uneori chiar în echipamentele folosite în procesarea alimentelor, potrivit capital.
BPA-ul este folosit în special pentru a acoperi interiorul conservelor, prevenind rugina și protejând alimentele din interior, ceea ce ajută la prelungirea termenului de valabilitate. În schimb, ftalații sunt folosiți pentru a face materialele plastice mai moi, fiind prezenți în ambalajele alimentare, furtunuri și benzile care transportă alimentele în fabrici.
Citește și Pericolul la care te expui dacă ții în frigider ambalaje de plastic