Iată mai jos, câteva condiții, pe care trebuie sa le îndeplinească un polițist atunci când vă oprește și ce trebuie sa faci TU, ca șofer, scrie cyd.ro.
1. Agentul trebuie sa se prezinte (ai dreptul sa-i ceri legitimația, sa ti-o arate).
2. Sa-ti spună motivul opririi (care este motivul: filtru organizat si ce cauta ei, sa zicem, alcool, benzina sau dude).
Citeşte şi Cum fac conducătorii auto haz de necaz. „Puşca şi cureaua lată” în varianta şoferilor
3. Dacă este filtru, ai dreptul sa ceri ordinul de serviciu in care trebuie sa se regăsească data și intre ce ore au voie sa facă filtru, străzile pe care acționează si numele persoanelor care participa din echipaj.
4. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite sa se oprească mașini și apoi sa se caute motive de amenda).
5. Deci, la oprire, se comunica șoferului motivul și nu poți fi sancționat decât pe acel motiv (asta dacă nu cumva ai portbagajul plin cu arme și doua cadavre legate la spate).
6. La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunoști fapta și al doilea ca iei la cunoștința de amenda, deci puteți sa semnați ca luați la cunoștința de amendă, dar sa nu recunoașteți fapta, și sa-l convocați la tribunal sub asistenta juridica pe dumnealui.
7. CEL MAI IMPORTANT: ori de cațe ori aveți un necaz cu politia, fie noapte, fie zi, puteți sa sunați la 112 (Apel National de Urgenta) si sa spuneți ca sunteți abuzat de echipajul care v-a oprit.
8. Fiti înțelegători cu polițistul, totuși sta pe strada de atâta timp (asta dacă nu începe sa abereze).
Citeşte şi Şcoala de şoferi online! Cum să înveţi să conduci cu telefonul
Polițiștii de pe radare nu mai au voie sa dea filmul inapoi. Deci, dacă va opresc si știți ca nu ați comis-o prea rau, le cereți ferm sa va arate:
A. Legitimația care atesta ca au dreptul de a lucra pe mașina de radar care sa aiba vizele la zi.
B. Copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria aparatului.
C. Legitimația care atesta faptul ca are dreptul de a conduce mașina ministerului de interne, legitimație care sa fie vizata.
D. Daca mai fac scandal, le cereți sa va arate „ordinul de serviciu”. Este un fel de foaie de parcurs in care scrie unde au voie sa isi desfășoare activitatea respectiva.
Aceste acte trebuie sa fie întotdeauna asupra agentului de pe radar, dar faptul ca-l mai întrebi de ele de cele mai multe ori duce la un simplu avertisment pentru tine, pentru ca… ghiciți? De multe ori, aceste acte nu prea se găsesc asupra echipajului.