„În topul reclamaţiilor depuse la ITM de către angajaţi, pe primul loc se situează cele privind neplata drepturilor băneşti, acestea fiind cele mai numeroase. După numărul cererilor înregistrate, cele privind nerespectarea repausului săptămânal, a timpului de odihnă sau de lucru urmează imediat după cele privind neplata drepturilor băneşti„, a declarat inspectorul-şef adjunct George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al instituţiei, pentru ziaruldeiasi.ro.
Potrivit datelor ITM Iaşi, în cursul anului trecut, reprezentanţii instituţiei au dat 22 de sancţiuni contravenţionale angajatorilor pentru nerespectarea repausului săptămânal, ori a timpului de lucru sau de odihnă. Valoarea amenzilor aplicate de inspectorii ITM în anul 2013 se ridică la suma de 37.500 lei.
Salariaţii ieşeni care au fost nevoiţi să muncească în zilele de Paşti mai au la dispoziţie aproximativ o lună de zile pentru a obţine de la angajator zile libere în schimb sau plata acestora, cu „un spor de minimum 100% la salariul de bază”.
Ieşenii care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii au dreptul, conform legislaţiei muncii, să îşi ia o zi liberă în următoarele 30 de zile, a precizat conducerea ITM Iaşi.
În cazul în care, din motive justificate, angajatorul nu poate acorda zile libere, Codul Muncii prevede ca salariaţii să beneficieze de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care se sustrag de la aceste prevederi indicate în legislaţia muncii sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale.