Ce e de făcut când are alergie alimentară

Din ce în ce mai mulți copii sunt depistați cu alergii alimentare. Dacă și micuțul tău se numără printre ei, este bine să știi mai multe despre această problemă de sănătate.
Filip Stan
26 iun. 2017, 08:24
Ce e de făcut când are alergie alimentară

Pe vremuri, ouăle, laptele sau peștele erau considerate doar alimente hrănitoare. Astăzi, pentru unii copii mai sensibili ele pot reprezenta o amenințare la adresa sănătății. Aproximativ 2 – 5% dintre copiii mici suferă de o alergie la alimente.

Odată ce există un diagnostic ferm, alergenul respectiv trebuie să dispară din alimentația copilului, chiar și când este doar un ingredient conținut într-o cantitate minusculă într-un alt aliment. Acest lucru presupune ca, de fiecare dată când cumperi un aliment de la supermarket, să citești lista de ingrediente de pe etichetă și să acorzi atenție inclusiv precizărilor de genul „poate să conțină urme de…”.

La restaurant sau când mănânci în altă parte decât acasă, e necesar să întrebi dacă alimentul „buclucaș” este prezent în vreun fel de mâncare. Iar acest lucru se va dovedi a nu fi deloc simplu. Abia după ce știi ce nu are voie să mănânce, vei observa cât de des ați mâncat, de fapt, acel aliment.
Ce trebuie să știi dacă ai un copil alergic

– Doar în cazuri excepționale un copil manifestă alergie la mai mult de 3 alimente;

– Reacția alergică poate debuta aproape instantaneu, dar majoritatea simptomelor apar la aproximativ o oră după ingerarea alergenului;

– În cazul tuturor alergiilor alimentare, manifestările sunt asemănătoare. Sunt afectate pielea, sistemul gastrointestinal și/sau sistemul respirator;

– De obicei, primii 2-3 ani de confruntare cu alergia sunt cei mai problematici. Apoi, simptomele se stabilizează de obicei și pot chiar să se atenueze la pubertate sau la maturitate.
Cum se depistează

Dacă apar simptome ca urticaria sau anafilaxia imediat după ingerarea unui singur aliment suspect, medicul ar putea să vă adreseze câteva întrebări și apoi să facămicuțului un test cutanat sau o analiză a sângelui, pentru a confirma diagnosticul. În alte cazuri, legătura dintre aliment și reacție nu este însă la fel de evidentă. Atunci medicul va cere o istorie medicală detaliată a semnelor – când apar, cât durează, cu ce aliment ar putea fi asociate, cum a fost gătită mâncarea. Ți se va cere, probabil, să ții un jurnal alimentar al copilului, în care să notezi tot ce mănâncă. Apoi, medicul va solicita efectuarea unor teste care depistează reacția alergică.
Tratamentul alergiilor alimentare

– Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți duci copilul la doctor. Chiar dacă, în prezent, nu există un medicament anume pentru vindecarea alergiilor alimentare, medicul îți va spune ce ai de făcut ca să le reduci cât mai mult efectul. Planul va include înlăturarea alimentelor cauzatoare de alergie din dieta micuțului – eventual, prin încercări succesive, care presupun eliminarea unui produs suspect pentru câteva săptămâni – și anumite schimbări de mediu. Este posibil ca, în unele cazuri, medicul alergolog să recomande și injecții de imunizare. Există studii care sugerează că o rundă timpurie de imunoterapie la copiii cu rinită alergică ar reduce semnificativ riscul de a face astm în viitor.

– Sprijină medicul ținând un jurnal alimentar detaliat al copilului și unul de urmărire a simptomelor.

– Discută cu învățătorul sau cu dirigintele și informează-l despre afecțiunea copilului. De altfel, toți adulții din viața copilului, de la profesorul de engleză până la cel de înot sau antrenorul de fotbal, trebuie să știe ce alimente nu are voie să mănânce copilul.

– Gestionarea alergiei copilului e un angajament de familie, deci toți membrii acesteia trebuie să știe ce au de făcut. Dacă există copii în familie care nu au alergie, vorbește-le despre sănătatea surorii sau a fratelui lor și explică-le ce nu are voie să mănânce și cum pot să îl ajute.

– Dacă cel mic are o criză majoră de alergie, cu dureri în gât, temperatură, față roșie și înfierbântată, slăbiciune sau oboseală, nu îl trimite la școală. Dacă are doar o erupție cutanată ușoară, mâncărimi și nasul înfundat, poate să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite.

– Supraveghează-l cu atenție când are o erupție cutanată. Chiar dacă, de obicei, rămâne singurul simptom, nu poți exclude posibilitatea ca aceasta să se agraveze. Fii atent mai ales dacă cel mic are dificultăți de a înghiți. De asemenea, urmărește eventualele furnicături în buze sau pleoape. În aceste zone, pielea e intens vascularizată și este posibil ca ele să se umfle mai mult.

– Fii o sursă de calm. Copilul îți va percepe și oglindi emoțiile. De aceea, este important să te porți liniștitor cu el și să îi lași impresia că știi exact ce faci, pentru a nu-i provoca anxietate.
Top 5 alergeni alimentari

Teoretic, orice aliment care conține proteine poate provoca o reacție alergică. Dar un studiu efectuat în Marea Britanie a identificat câteva alimente care se află cel mai des la originea alergiilor. Acestea sunt: 1. arahidele 2. fructele de mare 3. migdalele, alunele și nucile 4. ouăle (în special albușul) și 5. laptele de vacă.

Află care sunt leacurile pentru intolerață alimentară pe clicksanatate.ro.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'