Dr. Beatrice Mahler a vorbit în direct la România TV despre ce efecte secundare grave au pacienţii după COVID. Medicul a ţinut să precizeze că „nu toţi pacienţii care trec prin infecţia cu SARS-COV-2 dezvoltă simptome moderate sau severe”.
„Problema de sindrom Long COVID se pune la pacientul care are simptomatologie importantă în timpul perioadei de infecţie, perioadă care se finalizează la cele 14 zile, dar sindromul long covid durează.
Aceste persoane, aproape 90% dintre ele, vor simţi oboseală după ce intră în această etapă care poate dura câteva săptămâni sau chiar luni – durerile articulare, durerile musculare, durerile de cap pot să apară la o parte din ele. Pentru persoanele cu afectare pulmonară importantă, dispneea la efort, greutatea la respiraţie este un simptom care impactează foarte mult calitatea vieţii alături de tuse”, a precizat managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, despre ce efecte secundare grave au pacienţii după COVID.
Medicul a afirmat că persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii infecţioase provocate de COVID-19 se recuperează „extrem de încet”.
„Sunt persoane cu forme critice de boală, cei care stau în Terapie Intensivă şi care depăşesc momentul de terapie intensivă la care recuperarea funcţiei pulmonare se face extrem de încet, care o perioadă de timp pot să rămână dependenţi de oxigen la domiciliu.
Recuperarea respiratorie şi exerciţiile fizice efectuate în această perioadă împreună cu consulturi făcute în anumită perioadă de timp ajută la recuperarea funcţiei pulmonare şi ameliorarea insuficienţei respiratorii restante după trecerea prin boală”, a mai precizat dr. Mahler.
Mai multe lucruri sugerează că unele persoane care au avut COVID-19 şi se vindecă după infecţia iniţială pot să experimenteze o serie de simptome persistente. Acest sindrom este adeseori numit COVID de lungă durată. La rândul său, medicul Adrian Marinescu a afirmat că „infecția cu SARS-CoV-2 nu este o gripă”.
„Înseamnă mai mult. Deja vorbim de sindromul inflamator care rămâne pentru o perioadă mai lungă de timp. Jumătate dintre persoanele care au trecut prin infecție au, de exemplu, oboseală, care poate să dureze și trei luni. Sau pot să rămână cu tuse, dureri de cap. Nu înseamnă că nu se rezolvă. Dacă vorbim de simptomele gust, miros care revin mai târziu, de durere de cap, de tuse, acestea se rezolvă destul de ușor, doar răbdare să avem. Dacă vorbim de leziuni importante, ca de exemplu fibroza pulmonară, acolo lucrurile sunt mai complicate și avem nevoie de monitorizare și evaluare post-coronavirus”, a explicat Adrian Marinescu, la Antena 3.
Într-un studiu recent publicat în prestigioasa revistă medicală Lancet, savanții chinezi spun că au descoperit manifestări ale simptomelor şi la şase luni de la îmbolnăvirea unor pacienți cu coronavirus.
Studiile relevă că peste trei sferturi dintre pacienții cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit, potrivit unei cercetări publicate în revista The Lancet, preluată de The New York Times. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea musculară (63% dintre pacienți).