Legea antifumat nu va reduce consumul de ţigări. Aceasta este previziunea industriei de tutun din România şi se bazează pe experienţa altor ţări, spune Gilda Lazăr, directorul de comunicare JTI România.
Probleme vor fi însă pentru angajatori, care vor trebui să regândească spaţii de fumat pentru angajaţi în afara clădirilor unde lucrează.
„Vă pot spune că în alte ţări în care s-a introdus această lege nu a scăzut consumul. Ca angajator va trebui să desfiinţăm fumoarele de pe etaje în care am investit nişte mii de euro şi va trebui să luăm un corp pe care să-l punem în curte cu un perete şi acoperiş. Sunt prevederi absolut absurde, dar va trebui să ne conformăm. Degeaba am investit în fumoare civilizate”, a declarat Gilda Lazăr pentru RomaniaTV.net.
Ţigările pot dispărea de pe piaţă
În schimb, reprezentantul industriei avertizează asupra altei chestiuni, care ar putea avea efecte negative nu numai asupra veniturilor producătorilor de ţigări, dar şi asupra bugetului de stat.
Gilda Lazăr spune că întârzierea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun ar putea bloca producţia de ţigarete. Prin stoparea activităţii industriei statul ar putea pierde 250 de milioane de euro lunar.
„S-ar putea ca la vară să nu putem vinde ţigarete legale şi să oprim producţia”, avertizează Gilda Lazăr. Reprezentantul industriei de tutun acuză autorităţile că transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE nu s-a făcut la timp. Termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE este 20 mai 2016, însă Gilda Lazăr subliniază că legea şi normele de aplicare ar fi trebuit să existe încă din luna decembrie 2015, pentru ca industria să poată fi conformă cu termenul de 20 mai.
„Transpunerea nu s-a făcut la timp. Teoretic, suntem obligaţi să conformăm producţia la 20 mai, dar ne aflăm în situaţia în care nu avem lege şi nu avem norme. Asta este marea problemă. S-ar putea ca la vară să nu putem vinde ţigarete legale. Directiva a fost aprobată acum doi ani, trebuia transpusă în legislaţia statelor membre astfel încât la 20 mai 2016 noi să putem produce conform prevederilor noi directive”, a declarat Gilda Lazăr.
Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern pe 24 februarie şi a fost trimis la Senat pe 4 martie, iar Senatul are termen pentru aprobare 24 aprilie.
„Până ajunge în Camera Deputaţilor mai durează o săptămână, iar deputaţii ar trebui să aprobe între 1 şi 20 mai. Guvernul consideră că pana în 20 mai ar putea fi aprobată legea, dar nu exista nicio garanţie că poate fi aprobată, iar noi nu putem porni investiţiile pentru a schimba pachetele şi procesele de producţie în absenţa legii”, a mai precizat Gilda Lazăr.
Investiţiile necesare pe toată industria pentru respectarea Directivei UE s-ar ridica la 35 de milioane de euro.
„Teoretic, legea ar trebui să fie aprobată până în 20 mai, iar noi ar trebui să avem producţia conformă tot pe 20 mai. Normele de aplicare a legii ar trebui să apară la o lună după publicarea acesteia. Cum poţi fi conform cu o lege care nu există şi nişte norme care nu există? Eu înţeleg că sunt tehnocraţi, dar nu au nicio idee despre ce înseamnă economie, despre ce înseamnă producţie şi despre ce înseamnă un proces legislativ normal”, a spus Gilda Lazăr.
În opinia ei, consecinţele sunt următoarele: blocaj în producţie, blocaj în comercializarea produselor legale.
„Nu producem, nu avem ce să vindem, iar dacă noi nu vindem creşte contrabanda. Dacă noi nu vindem, nu plătim taxe. Dacă noi nu plătim taxe, bugetul de stat pierde 250 de milioane de euro pe lună. Aceasta este media contribuţiei industriei tutunului la bugetul de stat. Suntem al doilea mare contribuabil la buget. Anul trecut industria tutunului a contribuit din toate taxele cu aproximativ 3 miliarde de euro la buget”, a pus ea lucrurile în context.