Ce este atacul cibernetic „spoofing”. Noua metodă prin care hackerii vă pot fura banii și datele

Atacul cibernetic de tip „spoofing” al hackerilor este unul deosebit de periculos. Acesta se referă la furtul de identitate al unei companii, administrație publică etc. în care dumneavoastră aveți încredere, cu scopul de a vă solicita date personale.
Filip Stan
12 nov. 2024, 12:56
Ce este atacul cibernetic „spoofing”. Noua metodă prin care hackerii vă pot fura banii și datele

Ce este atacul cibernetic de tip „spoofing”? Mulți dintre noi suntem, până acum, familiarizați cu înșelătoriile online, astfel că știm să fim atenți la greșelile de ortografie din e-mailurile false și să avem grijă la apelurile de la numere necunoscute. Dar, ce facem dacă mesajele provin din surse de încredere, sau par foarte mult să provină din surse de încredere?

Atacul cibernetic „spoofing” este periculos, dar poate fi evitat cu atenție

Când un hacker fură identitatea unei surse de încredere, precum o companie sau o agenție controlată de stat și trimite oamenilor mesaje text, pe rețelele sociale sau prin e-mail. Dacă aceste escrocherii reușesc, oamenii își pot pierde ușor informațiile și datele.

Citește și : Noua înșelătorie pe telefon care te lasă fără bani pe card. Mesajul banal pe care nu trebuie să-l accesezi

„Spoofing”, sau falsificarea, se referă la faptul că un escroc se preface a fi altcineva, de obicei cineva în care ai incredere.

Falsificarea numărului de telefon al apelantului vine de la escroci care trimit informații falsificate către telefonul tău, sau către alte dispozitive de identificare a apelantului, care par a fi numele unei afaceri sau persoane legitime.

Falsificarea rețelelor sociale ar putea implica un mesaj „de la Facebook”, care să susțină, spre exemplu, că pagina sau contul dumneavoastră a încălcat regulile și amenință că îl închide.

Falsificarea e-mailului poate interveni atunci când un hacker încearcă să imite contul legitim al unei companii, prin crearea unei adrese de e-mail concepute pentru a arăta ca una autentică. În unele cazuri, un atac de falsificare a e-mailului poate apărea chiar de la contul original al unei companii, după ce un hacker a reușit să obțină acces la e-mailul unui angajat.

Citește și : 5 tehnologii revoluționare pe care le veți găsi doar într-o clinică stomatologică modernă

Falsificarea website-ului este o practică prin care escrocii creează o pagină web realistă, poate chiar folosind imaginea unui logo oficial, pentru a vă convinge să furnizați informații personale, precum datele cardului bancar.

Pe scurt, spoofing-ul este conceput pentru a arăta ca un mesaj de la o afacere legitimă și de încredere, care are scopul de a vă păcăli să credeți că provine dintr-o sursă sigură și de a vă solicita să divulgați informații cheie, precum numere de cont, parole, sau alte date sensibile ce pot fi utilizate pentru a vă fura identitatea.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Nouă cetățeni români evacuați din Mayotte după ciclonul Chido
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina