În Marţea Mare, în biserici, preoţii îşi îndeamnă enoriaşii să privegheze pentru a fi pregătiți în orice clipă să-L întâmpine pe Iisus. La această pregătire face referire şi pilda celor zece fecioare care se citeşte, în această zi, în lăcaşurile de cult.
Este vorba despre cinci fecioare „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru ”nuntă”: primele Îl aşteptă pe Mântuitor cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci cu candela fără ulei.
Fecioarele ale căror candele nu au ulei fac trimitere la acei oameni foarte evlavioși, dar foarte zgârciți, nemilostivi. Aceștia sunt candele fără ulei, fără untdelemn.
Citeste si Ce însemnătate are Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce spune Sfânta Scriptură
Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheați și vă rugați, ca nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”. Conform Noului Testament, întâlnirea cu Hristos se aseamănă unei nunți.
Prin această parabolă, preoții îi pregătesc pe creștini pentru cea de-a doua venire a Mântuitorului. El este Mirele, iar credincioșii trebuie să fie mereu gata să-l întâmpine. Să aibă candela credinţei aprinsă în suflet şi să dea dovadă de putere, pentru că numai astfel se poate ajunge în Împărăţia veşnică.
În Marţea Seacă, gospodinele continuă treburile în gospodărie începute luni. În fiecare gospodărie, în această zi, femeile trebuie să aspire, se dea cu mătura, să spele geamurile și să facă treburile grele pe lângă casă.
De asemenea, se curăţă curţile şi grajdurile. Pentru bărbați, se spune că este bine să le fie de ajutor nevestelor ca să aibă noroc în relație tot restul anului și parte de spor în casă.
Săptămâna Mare este caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă (interdicții pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât și pe cea pozitivă (scăldatul ritualic, pentru a seca bolile), potrivit traditii-superstitii.ro