Căpăceala este un produs apicol care se mai întâlnește și cu numele de capacele de fagure , descăpăceala sau descăpăcitura și se obține la extracția mierii din fagure.
Albinele, atunci când termină ciclul complet de preparare al mierii, sigilează celula plină de miere cu un căpăcel de ceară.
Odată cu extracția mierii, capacele de fagure se înlătură cu ajutorul unui cuțit special pentru descăpăcit. Capacele împreună cu prima miere care curge se numește căpăceal.
La început, mierea are un conţinut de apa destul de ridicat, de aceea, albinele elimină excesul de apă şi mută mierea din celulă în celulă, până când cantitatea de apă se reduce în proporţie de 18% .
În acest moment, pentru a păstra mierea în stup şi calităţile ei curative, albinele sigilează fiecare fagure cu capacele făcute din straturi alternative de ceară şi propolis. Ceară ajută sigilarea optimă a fagurilor, împiedicând pătrunderea aerului şi a invadatorilor în stup, iar propolisul sterilizează mierea.
Substanţe conţinute de căpăceală: mierea, enzimele şi antibioticele naturale au rol antibiotic şi conservant.
Datorită substanţelor active din compoziţie, căpăceala reuşeşte să regleze metabolismul organismului, să amelioreze şi să vindece multe boli. Această comoară a stupului, căpăceala, se consumă prin mestecare până când ceara se topeşte în gură.
Totodată, acest remediu intervine în igiena orală, în cazul stomatitei şi a paradontozei, vindecă bolile respiratorii laringita, faringita, astmul, bolile de ficat, creşte şi menţine vitalitatea organismului. De asemenea, miraculosul produs apicol are şi efect de lubrifiere a vaselor de sânge, fiind de mare ajutor în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale aparatului circulator.
Știai că există miere de păpădie? Uite cum se face și ce efecte miraculoase are
Specialiştii recomandă o cură de minimum 14 zile, urmată de 1 lună pauză, după care, se poate relua. Căpăceala trebuie ţinută într-un loc întunecos, uscat şi răcoros.
Ţinând seama de calităţile genetice ale rasei de albine, specialiştii disting două feluri de capaceala: capaceala uscată, care conţine puţină miere-cand între capaceala şi miere există şi o pernă de aer şi capaceala umedă, cu un conţinut mai mare de miere.