Ce este castravetele? Fruct sau legumă? Mulți ne-am gândit la asta cel puțin o dată în viață, chiar dacă am putea spune din start că este o legumă. Explicația specialiștilor te va uimi cu siguranță.
Castravetele este un aliment foarte gustos, folosit adesea în salate sau introdus într-un meniu de dietă. Acesta nu îngrașă și contribuie la procesul de detoxifiere a organismului. Castraveții pot fi utilizați și pentru îngrijirea tenului.
Castaveții au beneficii multiple și nu îi putem da la o parte. Chiar și așa, s-au iscat întrebări legat de categoria din care fac parte – fructe sau legume? Iată explicația.
Citește și: Dieta cu castraveti. Scapa de pana la 7 kg intr-o saptamana
Se știe că legumele cresc în pământ, la fel și castravetele, dar și ardeii, morcovii, ceapa, usturoiul, dovleceii, ridichile, mazărea, varza sau fasolea verde. Oamenii de știință din domeniul botanicii vin, totuși, cu o altă variantă. Aceștia spun că o legumă corespunde „părții comestibile unei plante vegetale”.
Atunci când vine vorba de fructe, botanica arată că sunt precum niște ovare dezvoltate din floarea plantelor fanerogame, în timp ce oamenii se gândesc că se culeg din copaci și pot fi consumate crude sau în deserturi, deoarece conțin zahăr.
Castravetele este, totuși, un furct, nu o legumă. Asta pentru că se formează din floare și conține semințe ce pot fi folosite pentru a cultiva și alte generații.
Acesta are numeroase proprietăți pentru sănătate. Medicii spun că acesta ar trebui să fie consumat zilnic, fiind bogat în vitamine și datorită calității sale de a îmbunătăți sistemul digestiv.
Citește și: Cât costă un kilogram de castraveți de Matca, prima recoltă din 2023. Fermier: „Acesta este vârful de preț”
„Castraveții conțin și antioxidanți, fibre și enzime care stabilizează și îmbunătățesc procesul digestiv. Deși majoritatea dintre noi elimină coaja, castravetele poate fi consumat cu tot cu coajă, fiindcă aceasta conține multe dintre aceste substanțe nutritive.
Atenție însă la spălarea fructelor și legumelor, care sunt stropite cu diferite substanțe înainte și după ce sunt culese. În general, orice legumă sau fruct trebuie să stea cel puțin 1 minut sub un jet puternic de apă și să frecăm ușor coaja pentru a încuraja eliminarea acestor substanțe”, a transmis dr. Mădălina Crpciun pe csid.ro.