Matcha este un ceai special având o culoare verde, vibrantă și beneficii surprinzătoare pentru sănătate și pentru siluetă. Un ingredient de bază în cultura japoneză, matcha este o pulbere de ceai tot mai prezentă în barurile și canefelele din întreaga lume.
Proprietățile și beneficiile ceaiului
Este un produs natural care te ajută să slăbești sănătos. Este foarte bogat în antioxidanți care stimulează metabolismul, favorizând astfel pierderea surplusului adipos.
Mai mult decât atât, acesta conține cofeină cu eliberare pe parcursul mai multor ore, fiind diferit astfel de cofeina din cafea care produce o explozie de energie urmată de o cădere bruscă. Cofeina conținută de pulberea matcha este de 3 ori mai mică decât în ceaiul negru și până la o zecime mai mică decât în cafea, iar efectul este intens și prelungit.
Poate fi un substitut al cafelei pe care o bei în fiecare zi. În felul acesta, te poți bucura de efectele lui benefice pe parcursul întregii zile.
Pulberea de matcha poate fi amestecată cu lichide calde (circa 70 grC) sau reci dar și cu alimente.
Pe lângă antioxidanți, ceaiul de matcha acesta conține și vitaminele A, cele din complexul B, vitaminele C, E și K, precum și numeroase minerale, aminoacidul teanină. În acest fel, devine un aliat de succes împotriva cancerului.
Detoxifică organismul și oferă o relaxare psihică de durată
L-teanina din componența sa combate efectele stimulatoare ale cofeinei, ajutând astfel la scăderea tensiunii arteriale. Pe lângă acest aspect, îmbunătățește memoria, este util în reducerea simptomelor premenstruale, dar și a stresului. Primele efecte se simt după aproximativ 30 de minute după consumul unei singure cești și durează până la 12 ore, oferindu-ți energie pe parcursul întregii zile.
Avându-și originea în frunzele verzi bogate în clorofilă contribuie astfel la eliminarea metalelor grele și toxinelor din organism. De asemenea, ajută la echilibrarea pH-ului în sânge. Are un puternic efect antibacterian.
Cum se prepară acest ceai
Pudra de matcha se obține din mărunțirea frunzelor care apoi se amestecă cu apă fierbinte și astfel vei obține celebrul ceai. Practic, tu savurezi frunza întreagă.
Un alt beneficiu este acela că nu este fermentat precum celalalte ceaiuri, drept urmare acesta își păstrează antioxidanții și nutrimenții intacți.
Dacă vrei să te bucuri de efectele sale benefice slăbirii este indicat să bei ceaiul între mese cu sorbituri mici și dese. Asa vei ține sub control apetitul în cazul în care urmezi o dietă săracă în calorii deoarece este un bun stimulant al hormonilor care îți oferă senzația de sațietate.
Alte întrebuințări
Poți să îl folosești ca și condiment în mancare sau salate, fie că vrei să înlocuiești sarea sau piperul, sau la preparara limonadei.
În cazul în care vrei să mănânci o înghețată sănătoasă poți să bagi la congelator acest ceai și apoi să îl savurezi.
Mâncarea va căpătă un gust mult mai bun și vei mânca porții mai mici.
Află mai multe despre modurile în care poți reutiliza pliculețele de ceai AICI