Ce este cu noua taxă pentru românii care au bani în bănci. „ANAF jupoaie tot ce poate controla și jupui”

O nouă taxă ar urma să se aplice din 2025. ANAF îi va pune pe români să achite 10% din dobânzile la depozitele bancare.
Filip Stan
30 dec. 2024, 17:08
Ce este cu noua taxă pentru românii care au bani în bănci.
Românii trebuie să plătească la ANAF dacă au această sumă în bancă

ANAF explică noua taxă. Este vorba despre 10% aferent contribuției la sănătate din dobânzile la depozite. Pentru depozitele bancare se plătește impozit pe venit care se reține la sursă. Acest lucru înseamnă că dacă cineva a obținut sume ceva mai mari mai trebuie să plătească și contribuția la sănătate (CASS) de 10% plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime. Acesta nu se reține la sursă, așa că trebuie depusă Declarația unică până în 25 mai, potrivit hotnews.ro.

Contribuția se va plăti chiar dacă persoana este salariată și plătește CASS.

Așadar, dacă ai avut în 2024 venituri din dobânzi bancare de peste 19.800 lei, va trebui să plătești CASS de 1.980 lei. Pentru ce este sub, nu plătești, scrie sursa citată.

Ce a transmis ANAF: dobânzile obținute din economiile bancare sunt investiţii

„Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară.

ANAF anunță schimbări de la 1 ianuarie 2025. Cum va arăta Declarația Unică începând de anul viitor. Informații utile pentru toți românii care trebuie să-și plătească dările la stat

Contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în ce trei intervale. De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%)”.

Profesorul universitar de la ASE, Cristian Păun, a comentat măsura într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„ANAF jupoaie tot ce poate controla și jupui. Pe ăia de nu îi prinde, îi lasă în pace, nestingheriți. (…)Veniturile aferente (dobânzile la depozite) vor fi impozitate cu contribuție la sănătate, deja fiind impozitate cu 10% (impozit pe venit). Adică, statul va lua 1/5 din dobânzi (impozit pe venit și contribuție la sănătate), pentru sume din dobânzi ce depășesc 6 salarii minime brute. Progresiv, în funcție de valoarea dobânzilor încasate.

ANAF îi taxează pe toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, de la 1 ianuarie 2025

Nu poți pune egalitate între DEPOZITE și INVESTIȚII. Numai un necunoscător face asta. Depozitele sunt rezerve pentru situații neprevăzute (boală, pierderea locului de muncă, eveniment nefericit în familie). Le păstrezi în bancă pentru că e mai sigur, sunt departe de tine și de hoți. Dobânda protejează puterea lor de cumpărare și atât. Și este bazată pe estimare a inflației pe termen lung, băncile presupunând că ții aceste rezerve mult timp la ele. Venitul din dobânzi nu este real, nu este consistent. De fapt, scopul depozitelor NU ESTE NICIODATĂ venitul. Riscurile asumate de deponent sunt complet diferite (spre inexistente, depozitele fiind asigurare) față de investiții. Spre deosebire de investiții, depozitele NU AR TREBUI IMPOZITATE DELOC. Tratarea pur contabilă a acestei situații este, cel puțin, stupidă și contraproductivă. De impozitarea depozitelor nici nu mai vorbesc, o tâmpenie și mai mare, dar de aceeași natură”, a scris Păun.

Vești importante de la ANAF

Începând de anul viitor, suma minimă la care trebuie plătit CASS pentru veniturile din depozite, chirii sau dividende se calculează după cum urmează:

  • pentru venituri cumulate între 6 și 12 salarii minime brute (de la suma de 24.300 lei), se plătește 2.430 lei/an.
  • pentru venituri cumulate între 12 și 24 salarii minime brute (de la suma de 48.600 ei), se plătește 4.860 lei/an.
  • pentru venituri cumulate care depășesc 24 salarii minime brute (peste 97.200 lei), se plătește 9.720 lei/an.

ANAF a pus ochii pe românii care au conturi în bănci. Indiferent dacă ești client BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania, poți să ai probleme când vrei să retragi banii din bancomate

ANAF a pus ochii pe românii care au conturi în bănci. Instituția a decis să monitorizeze retragerile de numerar din bancomate pentru a preveni fraudele fiscale. Astfel că, indiferent dacă ai cont la CEC, BCR sau Banca Transilvania, poți să ai probleme serioase dacă scoți din bancomat o sumă prea mare.

ANAF e cu ochii pe românii care au conturi în bănci. Riști să ai probleme dacă scoți prea multi bani din bancomat

Chiar dacă în prezent nu există o limită pentru retragerea numerarului din bancomate, românii care scot totuși o sumă prea mare de bani vor trebui să dea explicații inspectorilor fiscali. Aceștia au decis să fie cu ochii pe cei care retrag numerar din bancomate pentru a preveni fraudele fiscale. Astfel că, oricere retragere care ridică semne de întrebare va fi investigată.

Citește și Anunț important pentru românii care au cont și card la ING. Modificarea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Deși în România nu există încă o limită la retragerea numerarului din bancomate, în alte țări din Europa lucrurile sunt mult mai clare. De exemplu, în Spania, o țară în care trăiesc de ani de zile foarte mulți români, clienții băncilor nu pot retrage de la bancomate mai mult de 600 de euro  Cei care au nevoie de mai mulți bani, trebuie să contacteze banca și să ceară o extindere a limitei, potrivit news18.ro. 

Chiar dacă nu există o limită clară pentru retragerea numerarului din bancomate, inspectorii ANAF s-ar putea sesiza dacă suma depășește 1000 de euro.

Citește și Cum pot afla hoţii PIN-ul în timp ce eşti la cumpărături. La ce să fii atent atunci când foloseşti cardul

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai