Ce este dieta „5 îmbucături”, cu care slăbeşti rapid înainte de proba costumului de baie

Dieta 5 bite îți permite să iei doar câte 5 îmbucături la masa de prânz și alte 5 la masa de seară. Trebuie să te gândești bine dacă poți urma această dietă conform căreia poți lua doar 10 îmbucături de mâncare toată ziua.
Filip Stan
10 iun. 2024, 17:27
Ce este dieta

Dieta cu 5 îmbucături sau dieta 5 bite este o dietă restrictivă, bazată pe alimente cu un aport ridicat de fibre și proteine. Dacă vrei să slăbești rapid și să adopți dieta cu 5 îmbucături, citește care sunt regulile ei, dar mai ales care sunt consecințele și consultă un medic!

Dieta cu 5 îmbucături a câștigat o oarecare popularitate pe rețelele de socializare și a fost adoptată de persoanele care se mulțumesc cu porții mici de mâncare și care, mai ales, nu servesc aproape niciodată micul dejun.

Conform sfaturilor date de cei care au încercat dieta și de creatorul ei, ea reprezintă un regim alimentar asemănător cu regimul pe care trebuie să îl respecte persoanele care au făcut o operație de micșorare a stomacului.

Când a apărut dieta 5 bite și ce înseamnă

Relativ veche pentru amatorii de diete care își împărtășesc experiențele pe rețelele de socializare, dieta cu 5 îmbucături sau dieta 5 bite a fost creată de medicul american Alwin Lewis și publicată în cartea sa ”Why Weight Around?”, care a apărut în anul 2007.

Dr. Alwin Lewis recunoaște că este o dietă drastică, prin care riști să te înfometezi, fiind comparată cu regimul foarte dur pe care trebuie să îl țină persoanele care au suferit un bypass gastric.

Așa cum îi spune numele, dieta 5 bite te lasă să iei doar 5 îmbucături la o masă. Dar ai voie să mănânci doar la prânz și la cină. Micul dejun este exclus, iar celelalte două mese ale zilei trebuie să cuprindă alimente bogate în proteine și fibre, pentru a-ți garanta senzația de sațietate cel puțin pentru câteva ore.

Dieta cu cireșe ce te face să slăbești 5 kilograme în 5 zile! Încearc-o dacă vrei rezultate de vis

Prezentată în celebra emisiune de popularizare a medicinii condusă de Dr. Oz, dieta 5 bite promite o scădere rapidă în greutate. Dr. Oz spunea, la vremea respectivă, că poate fi o dietă care te face conștient de ceea ce mănânci și te obligă să îți alegi cu grijă alimentele, dar pe de altă parte este o dietă care prezintă anumite riscuri de sănătate pe care nu le poți neglija. De aceea, este bine să consulți un medic nutriționist sau medicul de familie înainte de a începe o dietă atât de restrictivă.

”Dr. Lewis sugerează ca persoanele care urmează dieta 5 bite să ia multivitamine și să se asigure că cel puțin unul dintre alimentele de la o masă este bogat în proteine. Dar acest lucru nu este suficient să consumăm toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care avem nevoie pentru ca organismul nostru să funcționeze normal în decursul zilei”, nota Dr. Oz pe blogul său după apariția emisiunii. El subliniază faptul că dieta 5 îmbucături poate determina un dezechilibru major, dacă este ținută cu perseverență o perioadă mai mare de câteva zile. ”Numeroase studii arată că alte diete mult mai bine echilibrate, precum dieta mediteraneană, ne ajută să slăbim eficient și sănătos și, totodată, scad foarte mult riscurile de cancer, boli coronariene, diabet sau demență”, a mai subliniat dr. Oz.

Cum se ține dieta 5 îmbucături

Dieta 5 bite îți permite să iei doar câte 5 îmbucături la masa de prânz și alte 5 la masa de seară. Trebuie să te gândești bine dacă poți urma această dietă conform căreia poți lua doar 10 îmbucături de mâncare toată ziua. Ai voie doar la două îmbucături de gustări între mese. Așadar, cantitatea de alimente pe care o poți mânca zilnic este foarte redusă… chiar dacă te străduiești să iei câteva îmbucături serioase. Vestea bună este că poți mânca orice, inclusiv alimente cu un aport mai mare de calorii. Dar, dacă vrei să îți țină de foame, trebuie să alegi alimente bogate în proteine și câteva fructe sau legume cu cât mai multe fibre, tocmai pentru a-ți oferi senzația de sațietate.

Ce dietă ține Dana Rogoz. Alimentele la care „Abramburica” a renunțat definitiv, pentru un abdomen plat

Din cauza faptului că porțiile sunt reduse, trebuie să alegi preparate care te ajută să controlezi senzația de foame și să reziști fără să mănânci până a doua zi dimineața. Nu uita că, la această dietă, micul dejun nu este recomandat. El consistă de obicei din cafea și cel mult două îmbucături dintr-o felie de pâine prăjită.

Dieta dr. Lewis este foarte restrictivă, dacă ești obișnuit cu porții mari de mâncare vei suferi de foame și vei avea adesea căderi de glicemie. Ea se potrivește mai degrabă persoanelor obișnuite să sară peste micul dejun și să mănânce frugal în timpul zilei.

Fiind o dietă severă, este recomandat să consulți și un medic nutriționist care te poate ajuta să alegi cele mai bune combinații de alimente, astfel încât să nu fie o dietă dezechilibrată și riscantă pentru sănătatea ta.

Ce poți servi la micul dejun

  • O cafea și 2 – 3 îmbucături de pâine prăjită
  • Un ceai și 2 biscuiți de ovăz
  • Un ceai și o pastilă cu multivitamine

Ce poți servi la prânz

  • 3 îmbucături de pizza/ burger/ friptură + 2 îmbucături dintr-o salată cu roșii și ardei gras
  • 3 îmbucături din ciuperci cu brânză la cuptor + 2 îmbucături de friptură de pasăre/ mușchiuleț de porc
  • 5 îmbucături de sandviș cu brânză, mușchiuleț, roșii, castraveți
  • 2 îmbucături de ou fiert + 3 îmbucături de brânză telemea
  • 5 îmbucături de șnițel
  • 5 îmbucături de omletă cu multă brânză și legume

Ce poți servi la o gustare

  • 2 îmbucături de sandviș cu avocado+șuncă presată
  • 2 îmbucături de banane
  • 2 îmbucături de pateu cu brânză

Ce poți servi la cină

  • 5 îmbucături de pizza
  • 5 îmbucături de paste cu ton/paste cu brânză
  • 5 îmbucături de orez brun cu ciuperci/carne
  • 5 îmbucături de chifteluțe de carne/ciuperci

Unul dintre marile avantaje ale dietei 5 bite este acela că poți mânca tot ce îți place, dar porțiile vor fi foarte mici. Nu trebuie să te abții de la pizza, friptură, paste sau preparate cu sosuri picante. Trebuie doar să alegi variantele mai sănătoase, pregătite în casă, și cât mai puține alimente prăjite. În rest, poți face diverse combinații de alimente cât de cât sățioase, bazate pe carne, brânză, paste și orez.

Unul dintre beneficii, după cum susțin cei care au urmat dieta 5 îmbucături, este acela că vei începe să slăbești rapid după primele 3 zile de dietă. Dar trebuie să fii perseverent și să încerci să ții dieta cel puțin o săptămână pentru un rezultat vizibil pe cântar. Creatorul dietei susține că poți da jos cel puțin 5 kilograme într-o săptămână, iar cei care aleg combinații alimentare cât mai sărace în calorii pot ajunge să dea jos aproximativ 7 kilograme într-o săptămână.

Dieta 5 bite te înfometează, te provoacă să fii atent la ceea ce mănânci, dar are rezultate imediate. Nu este o dieta populara! Este una dintre cele mai drastice diete, dar funcționează! Este, însă, însoțită de multe restricții și efecte secundare care pot afecta sănătatea organismului pe termen lung.

Perioada maximă în care poți ține această dietă este 5 – 7 zile. Este o dietă dezechilibrată și nu trebuie să îți supui organismul unui stres continuu cât mai mult timp. De aceea, o perioadă de timp de 5 zile poate fi de preferat pentru început, să te acomodezi cu porțiile foarte mici de mâncare.

După o primă etapă a dietei, în care te abții de la mâncare timp de 5 zile, este bine să faci o pauză de 2 săptămâni și să continui cu o dietă populara mult mai sănătoasă și echilibrată, bazată pe multe legume, fructe, cereale integrale și lactate degresate. Spre exemplu, poți continua cu dieta Rina sau cu dieta mediteraneeană. Astfel, organismul își va reface echilibrul de nutrienți și vitamine care este afectat în timp ce ții dieta cu 5 îmbucături.

În general, dieta dr. Lewis se potrivește persoanelor cu un program încărcat, care oricum nu au timp să stea la masă, care sunt mereu pe fugă, dar care acumulează kilograme în plus din cauza stresului. Ținută intermitent cu o altă dietă mult mai relaxată și sănătoasă, dieta 5 îmbucături îi poate ajuta să slăbească treptat și să își mențină greutatea corporală, delectându-se din când în când și cu alimentele preferate.

În ceea ce privește perioada cea mai bună pentru a urma dieta 5 bite, aceasta poate fi vara, când oricum reducem cantitățile de alimente pe care le consumăm în mod obișnuit. Vara preferăm lichidele, fructele și înghețata, astfel că porțiile de mâncare pot fi reduse mai ușor.

Creatorul dietei subliniază faptul că planul alimentar va fi sărac în vitamine și nutrienți de calitate, deoarece se va pune mai mult accentul pe carne și proteine vegetale. De aceea, recomandă să iei pastile cu vitamine pentru a combate dezechilibrul nutritiv.

Pe lângă vitamine, este bine să consumi și limonade sau apă infuzată cu fructe. De asemenea, sărurile de hidratare sunt de ajutor în timpul acestei diete, deoarece aduc un aport necesar de magneziu și sodiu, necesar cu atât mai mult dacă ții această dietă pe timpul verii.Dr. Lewis îi îndeamnă pe cei care doresc să urmeze o dietă atât de drastică să facă și mișcare, dar un sport ușor. El nu recomandă o activitate sportivă intensă și solicitantă, în urma căreia poate scădea brusc glicemia, calciu sau nivelul de electroliți.

Se recomandă mișcare ușoară, plimbări lungi pe jos sau cu bicicleta, volei cu prietenii sau o gimnastică ușoară dimineața pentru înviorare.

Mai multe detalii, pe unica.ro

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Un pescar român a dat lovitura! Ce a scos din lacul Tarnița: „Sunt norocos”
Capital.ro
Revoluție în România. Are loc cea mai mare reorganizare din ultimii 30 de ani
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Oferta momentului de la Digi! Află cum poți primi un telefon gratis!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pericolul care pândește peste România. Mari probleme cu energia electrică
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
O mai știți pe Adriana Muraru, cea care o înlocuia pe Andreea Esca la PRO TV? Jurnalista s-a retras de ani buni din presă. Cu ce se ocupă acum
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Vin direct la tine acasă! Toți românii vor fi notificați. Sunt obligați să plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Ministerul Finanţelor şi ANAF finalizează aplicaţia e-Transport pentru monitorizarea transporturilor
MediaFlux
COPIL MUȘCAT de o FEMEIE! Incident ȘOCANT la MARE VIDEO
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?