Stresul și anxietatea ne acaparează pe fiecare dintre noi într-o măsură mai mare sau mai mică, iar această „dietă” are rolul de a combate efectele acestor două stări și de a ne face să fim mai bine-dispuși pe parcursul zilei, mai energici și, astfel, mai eficienți.
Această „dietă” urmărește să stimuleze producția de dopamină, cunoscută și ca hormonul fericirii. Activitățile rapide și plăcute care pot fi integrate printre sarcinile de peste zi pot ajuta la eliberarea de dopamină, scrie nypost.com
Așadar, ori de câte ori îți iei o mică pauză de la sarcinile zilnice, în loc să te refugiezi în rețelele sociale, desfășoară o activitate prevăzută în „dietă”.
„Dopamina este asociată cu circuitul recompenselor și comportamentul orientat spre obiective, așa că atunci când îți stabilești obiective pe termen scurt cu recompense atașate, acest lucru poate influența pozitiv productivitatea ta”, spune psihoterapeutul Gary Tucker.
Pentru cei care au dificultăți în a finaliza treburi plictisitoare, care nu le aduc nicio plăcere, experții spun că asocierea unei activități care stimulează dopamina cu activitatea respectivă — cum ar fi o gustare dulce după curățenie — este o formă de recompensă care determină creierul să elibereze dopamină.
Pe TikTok, creatorii postează videoclipuri în care își creează meniurile, împărțite în funcție de durata activităților.
@a.living.journal Inspired by @Juliana, here is my dopamine menu 🥰 I wish I had a prettier handwriting so it could turn out neater, but it is what it is 🤷🏻♀️ #scrapbooking #journal #journalinspiration #journalideas #journalgirl #journaltok #scrapbook #junkjournal #livingjournal #junkjournaling #journaling #scrapbookideas #scrapbookjournal #dopaminemenu ♬ original sound – Note to Self
Printre activitățile prevăzute în „meniu” se-numără mângâierea câinelui, ascultarea melodiei preferate, savurarea desertului preferat, un duș scurt, cumpărături online, vizionarea unui episod scurt din serialul preferat.
Există, de asemenea, așa-numitele „garnituri” — lucruri pe care le poți face în timp ce îndeplinești o altă sarcină. Cum ar fi ascultarea unui podcast în timp ce faci curățenie sau în timp ce întinzi rufele sau faci curat în dressing.
„Așa cum corpul tău are nevoie de proteine, și creierul tău are nevoie de dopamină pentru a funcționa corect și pentru a te menține motivat”, spune psihologul Carla Marie Manl.