De când cu evoluția internetului, multe cupluri au ajuns să se certe prin intermediul online-ului, indiferent de persoana care a pornit discuția sau de subiect. Un termen care descrie foarte bine aceste certuri este fexting, adică anxietatea din cuplu.
Festing este momentul în care u cuplu ajunge în conflict, însă nu față în față, ci prin intermediul mesajelor scrise. Experții în relații susțin că una dintre principalele motive ale acestui fenomen este anxietatea, la care se adaugă și nevoia de a rezolva divergențele pe loc. Și cum trăim în era vitezei, de aici vine și nevoia de acționare imediată asupra problemelor, fără a mai aștepta momentul unei discuții în persoană.
Prin scrierea unor mesaje text, ne exprimăm mai ușor emoțiile, nemulțumirile, frustrările și dorințele. Fextingul este deseori folosită ca o modalitate de a spune ce nu ne convine într-un mod mai blând, evitând astfel o confruntare directă ce poate degenera. Din păcate, însă, discuțiile purtate doar prin mesaje pot duce la deficiențe de comunicare verbală. Prin intermediul mesajelor este greu să ne dăm seama de ceea ce simte partenerul, iar un mesaj aparent inofensiv, scris poate într-o notă amuzantă, paote fi considerat ofensator și declanșator al unui conflict mai mare.
Cel mai des, fexting-ul apare în relațiile la distanță, când se aduc în discuție subiecte ce nu par a fi de conflict, însă se transformă într-o ceartă fără ca partenerii să își dea seama.
Cu toate acestea, în unele relații, fexting-ul poate fi chiar benefic. Mai ales în cuplurile în care partenerii au programe diferite și nu reușesc să discute față în față prea des, notarea gândurilor și nemulțumirilor poate ajuta la rezolvarea problemelor. Totuși, pentru ca fexting-ul să fie cu adevărat util, este necesară și o discuție față în față. Subiectele sensibile ar trebui prioritizate și discutate chiar și prin apel video, dacă o întrevedere fizică nu este posibilă.
Ca o atenționare, dacă mesajul partenerului te deranjează, așteaptă să te calmezi până să oferi o replică ce ar putea ațâța conflictul. Nu vă feriți să vă certați, mai ales dacă subiectele sunt serioase. O ceartă bună la momentul poatrivit poate fi foarte benefică în cuplu.
Citește și: Fenomen meteo rar. Cerul României s-a îmbrăcat în nori mammatus, pe un fundal galben, apocaliptic