„Gingivita reprezintă o inflamaţie de cauză microbiană a papilei interdentare şi a gingiei care înconjoară dintele. Gingia sănătoasă are culoarea roz pal. În timpul gingivitei această devine mai roşie, mai umflată, foarte sensibilă, sângerând la periaj sau în timpul masticației alimentelor mai dure. Inflamația gingiei cauzează, de asemenea, şi respiraţia urât mirositoare„, a declarat, pentru doctorulzilei.ro, dr. Smaranda Ionescu.
Nu uitați să vă spălați pe dinți. Afecțiunea este declanșată, de fapt, de o proastă igienă orală. „S-a constatat că gingivita apare predominant la persoanele care întrerup igienă orală pe o perioadă de 7-8 zile, suficient cât să se creeze placa bacteriană (pelicula de bacterii ce rămâne pe suprafeţele dinţilor nefiind îndepărtată prin periaj) apoi transformânduse în tartru care determină un contact foarte strâns al plăcii bacteriene cu ţesutul gingival„, spune medicul. Alţi factori favorizanți apariţiei gingivitei sunt înghesuirile dentare, coroanele şi punţile dentare neadaptate, obturații coronare în exces sau în contact direct cu gingia, carii de colet, carii secundare ce retenţionează resturi alimentare, fumatul.
Nu contează vârsta. „Gingivită poate apărea şi la tineri cu vârste între 11 şi 14 ani în perioada pubertară, la femei însărcinate – datorită dereglărilor hormonale, la diabetici, la persoanele care prezintă carenţă de vitamina C, la cei care au leucemie ori anemii”, spune stomatologul. Netratarea corespunzătoare a gingivitei sau folosirea „leacurilor băbești” pot duce la parodontită marginală şi la boli parodontale grave, urmate în timp de pierderea dinților.
Gingivita poate fi prevenită având o igienă orală regulată care include periajul dentar efectuat corect de 2 – 3 ori pe zi, folosirea aței dentare sau a duşului bucal şi a apei de gură.
Tratamentul gingivitei în faza incipientă este reprezentat de îndepărtarea factorului cauzator – placă bacteriană. După tratament, starea gingiei este reevaluată şi medicul stomatolog stabileşte periodicitatea vizitelor şi necesitatea efectuării detartrajului şi a periajului profesional în cabinet.
Citeşte şi Asta e cea mai uşoară metodă prin care scapi de durerile de dinţi! Stomatologii sunt uimiţi