Ce este hlambura, tradiția respectactă cu sfințenie la nunțile machedonești. Petrecerea de nuntă a lui Ianis Hagi a avut loc la Palatul Ştirbey, iar sutele de invitaţi s-au delectat în ritmurile muzicii machedoneşti a trupei Pindu, dar şi pe muzica Corneliei Rednic, a lui Smiley şi a unei formaţii din Grecia.
Citește și: Lucrul care este absolut interzis la nunta lui Ianis Hagi! Invitații au primit instrucțiuni clare
Ianis și Elena Hagi au respectat cu sfințenie obiceiurile machedonești, care sunt păstrate de sute de ani. Printre ele se numără și hlambura, o tradiție care are loc înainte de nuntă și constă în dansul cu un băţ în mână, având o cruce în vârf, de care se agaţă trei mere roșii.
Un simbol al trăiniciei, care nu lipseşte la nicio nuntă de aromâni. La fel şi pânza în care se adună banii dăruiţi de rude. Toate sunt ritualuri menite dă aducă noroc şi prosperitate.
„La noi nunta nu se face fără hlambură. Hlambura este steagul cu care dansăm toată noaptea. Normal, noi îl facem, din partea bărbatului, din partea băiatului. Se face hlambura cu o zi înainte. Ne adunăm doar familia mea, iar apoi la nuntă se dansează cu hlambura.
Se dau din generaţie în generaţie, bunicii, părinţii, copiii şi aşa mai departe, cum şi noi la rândul nostru, copiii o sa moştenească naşii de la noi. Este ceva care vine din generaţii si este o tradiţie care conteaza destul de mult într-o familie„, a declarat Ianis Hagi.
La machedoni, nunta durează cinci zile şi cinci nopţi, fiecare zi având ritualuri aparte, iar cel mai cunoscut dans este hora. „Ne mândrim cu tradiţiile noastre. Sunt destule, gândiţi-vă la o nuntă normală, obiceiurile noastre să le triplaţi„, a adăugat Elena Hagi, potrivit Observatornews.ro.
Nunta se termină după ce naşul descoase hlambura, pânza o predă soacrei mari, iar cele trei mere de pe steag sunt tăiate şi împărţite invitaţilor.