Ce este iatrofobia și cum scapi de ea! Foarte mulți români nici nu știu că o au

Iatrofoiba este un termen mai mult sau mai puțin cunoscut de români, însă foarte mulți sunt cei care suferă din cauza ei. Deși sună extrem de pompos, aceasta nu este o boala incurabilă, ci este o teamă de doctori sau de a merge la doctor.
Alina Costache
28 feb. 2024, 17:42
Ce este iatrofobia și cum scapi de ea! Foarte mulți români nici nu știu că o au
Ce este iatrofobia și cum scapi de ea!

Ce este iatrofobia și cum scapi de ea! Mai exact, acest termen explică teama cuiva de a se dezbrăca în fața altcuiva, mai ales în fața unui medic, frica de a i se lua sânge sau de răni.

Citește și Miruna dansează din nou! Intervenția chirurgicală ce i-a salvat viaţa a metamorfozat-o complet

Ce este iatrofobia și cum scapi de ea!

Specialiștii spun că cei care suferă de această fobie se gândesc în gerneral că medicii le vor face injecții sau le vor colecta sânge și că în urma lor pot contracta boli de la persoanele care au fost examinate înaintea lor.

Deși pare inofensivă iatrofobia trebuie luată în serios pentru că este o frică excesivă sau irațională față de medici și practicile medicale. Oamenii care suferă de această fobie pot să aibă reacții puternice de anxietate sau panică atunci când sunt nevoite să meargă la medic sau să facă față situațiilor medicale.

Potrivit experților care au studiat această fobie, ea poate fi declanșată de diferite aspecte ale experienței medicale, inclusiv de procedurile medicale în sine, de medici sau personalul medical, de echipamentele medicale sau chiar de ideea de a fi diagnosticat cu o boală.

Iatrofobia poate afecta viața cotidiană a unei persoane și poate împiedica accesul la îngrijirea medicală necesară, deoarece frica excesivă poate determina evitarea consultațiilor medicale sau a tratamentelor recomandate.

În astfel de cazuri, medicii recomandă ca persoanele care se confruntă cu iatrofobia să caute ajutor profesional, de la psihologi sau terapeuți specializați în tratarea anxietății și a fobiilor. Terapia cognitiv-comportamentală și alte forme de terapie pot fi utile în gestionarea și depășirea acestei frici iraționale.

Terapia care te poate scăpa de depresie!

În ultimii ani tot mai multe persoane au început să se confrunte cu depresia, o boală care este considerată ca fiind la fel de periculoasă precum cancerul. Experții din întreaga lume au tot încercat să găsească un leac pentru a combate acest inamic nevăzut care face ravagii mai ales în rândul tinerilor și se pare că au reuși.

Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, a publicat marți în JAMA Network Open un studiu conform căruia, terapia olfactivă i-ar putea ajuta pe pacienții cu depresie să evite gândirea excesivă.

Young și echipa sa spun că mirosurile familiare ar putea ajuta la deblocarea unor amintiri care îi ajută pe cei aflați în depresie să treacă peste blocajul psihologic pe care îl au.

În cadrul unui studiu la care au participat 32 de persoane diagnosticate cu depresie clinică, s-a demonstrat că cele supuse la mirosuri familiare cum ar fi cafeaua măcinată sau tutunul au reușit să capete abilități mai bune de rezolvare a problemelor și cu o mai bună reglare emoțională.

Cele 32 de persoane care au participat la studiu au fost rugate să adulmece 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute.

Potrivit cercetătorilor, printre mirosuri se numărau portocală, lavandă, extract de vanilie, chimen, whisky, vin roșu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant și cremă de pantofi.

După ce au mirosit aceste lucruri, persoanelor care au participat la acest studiu li s-a cerut să vorbească despre o amintire specifică din viața lor ca răspuns la aceste indicii.

Aproximativ 68% dintre participanții la studiu au putut să rememoreze amintiri, ca răspuns la mirosurile pe care le-au adulmecat.

Astfel, studiul a arătat că amintirile declanșate de mirosuri au fost mai vii decât cele declanșate de cuvinte.

”Era mai degrabă ca și cum retrăiai acea amintire prin intermediul unui miros”, a spus Kymberly Young.

De asemenea, el a subliniat că mirosurile au produs mai multe amintiri pozitive decât cuvintele.

La aceiași concluzie a ajuns si Vidya Kamath, neuropsiholog la Johns Hopkins Medicine, care nu a fost implicată în noua cercetare, dar care a realizat mai multe experimente care au demonstrat că există o legătură între miros și memorie la persoanele sănătoase.

Citește și Cafeaua la ibric, bombă atomică pentru sănătate! Semnalul de alarmă pe care îl trage un celebru medic: ”Face rău pe toate planurile”

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?