Ce este iatrofobia și cum scapi de ea! Mai exact, acest termen explică teama cuiva de a se dezbrăca în fața altcuiva, mai ales în fața unui medic, frica de a i se lua sânge sau de răni.
Citește și Miruna dansează din nou! Intervenția chirurgicală ce i-a salvat viaţa a metamorfozat-o complet
Specialiștii spun că cei care suferă de această fobie se gândesc în gerneral că medicii le vor face injecții sau le vor colecta sânge și că în urma lor pot contracta boli de la persoanele care au fost examinate înaintea lor.
Deși pare inofensivă iatrofobia trebuie luată în serios pentru că este o frică excesivă sau irațională față de medici și practicile medicale. Oamenii care suferă de această fobie pot să aibă reacții puternice de anxietate sau panică atunci când sunt nevoite să meargă la medic sau să facă față situațiilor medicale.
Potrivit experților care au studiat această fobie, ea poate fi declanșată de diferite aspecte ale experienței medicale, inclusiv de procedurile medicale în sine, de medici sau personalul medical, de echipamentele medicale sau chiar de ideea de a fi diagnosticat cu o boală.
Iatrofobia poate afecta viața cotidiană a unei persoane și poate împiedica accesul la îngrijirea medicală necesară, deoarece frica excesivă poate determina evitarea consultațiilor medicale sau a tratamentelor recomandate.
În astfel de cazuri, medicii recomandă ca persoanele care se confruntă cu iatrofobia să caute ajutor profesional, de la psihologi sau terapeuți specializați în tratarea anxietății și a fobiilor. Terapia cognitiv-comportamentală și alte forme de terapie pot fi utile în gestionarea și depășirea acestei frici iraționale.
În ultimii ani tot mai multe persoane au început să se confrunte cu depresia, o boală care este considerată ca fiind la fel de periculoasă precum cancerul. Experții din întreaga lume au tot încercat să găsească un leac pentru a combate acest inamic nevăzut care face ravagii mai ales în rândul tinerilor și se pare că au reuși.
Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, a publicat marți în JAMA Network Open un studiu conform căruia, terapia olfactivă i-ar putea ajuta pe pacienții cu depresie să evite gândirea excesivă.
Young și echipa sa spun că mirosurile familiare ar putea ajuta la deblocarea unor amintiri care îi ajută pe cei aflați în depresie să treacă peste blocajul psihologic pe care îl au.
În cadrul unui studiu la care au participat 32 de persoane diagnosticate cu depresie clinică, s-a demonstrat că cele supuse la mirosuri familiare cum ar fi cafeaua măcinată sau tutunul au reușit să capete abilități mai bune de rezolvare a problemelor și cu o mai bună reglare emoțională.
Cele 32 de persoane care au participat la studiu au fost rugate să adulmece 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute.
Potrivit cercetătorilor, printre mirosuri se numărau portocală, lavandă, extract de vanilie, chimen, whisky, vin roșu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant și cremă de pantofi.
După ce au mirosit aceste lucruri, persoanelor care au participat la acest studiu li s-a cerut să vorbească despre o amintire specifică din viața lor ca răspuns la aceste indicii.
Aproximativ 68% dintre participanții la studiu au putut să rememoreze amintiri, ca răspuns la mirosurile pe care le-au adulmecat.
Astfel, studiul a arătat că amintirile declanșate de mirosuri au fost mai vii decât cele declanșate de cuvinte.
”Era mai degrabă ca și cum retrăiai acea amintire prin intermediul unui miros”, a spus Kymberly Young.
De asemenea, el a subliniat că mirosurile au produs mai multe amintiri pozitive decât cuvintele.
La aceiași concluzie a ajuns si Vidya Kamath, neuropsiholog la Johns Hopkins Medicine, care nu a fost implicată în noua cercetare, dar care a realizat mai multe experimente care au demonstrat că există o legătură între miros și memorie la persoanele sănătoase.