Ce este Legiunea Străină, în care au activat oamenii lui Călin Georgescu, Horaţiu Potra şi Eugen Sechila. Care sunt condiţiile de înscriere şi câţi bani câştigă un legionar

Legiunea Străină Franceză, una dintre cele mai celebre și controversate unități de elită din lume, a devenit recent subiect de discuție în România, în urma cazului fostului soldat Horațiu Potra. Deși este o instituție de mare renume, Legiunea Străină rămâne învăluită într-o aură de mister și mituri care o fac și mai fascinantă.
Filip Stan
11 dec. 2024, 20:03
Ce este Legiunea Străină, în care au activat oamenii lui Călin Georgescu, Horaţiu Potra şi Eugen Sechila. Care sunt condiţiile de înscriere şi câţi bani câştigă un legionar

Înființată în 1831, scopul inițial al Legiunii Străine a fost acela de a permite străinilor să servească în armata Franței, într-un moment în care recrutarea din rândul cetățenilor francezi nu era suficientă. De-a lungul decadelor, aceasta a evoluat, atrăgând bărbați din întreaga lume, unii căutând o viață de aventură, alții dorind să înceapă o nouă viață, departe de trecutul lor.

Ce este Legiunea Străină?

Legiunea Străină reprezintă o unitate militară de elită din cadrul armatei franceze, constituită în mare parte din cetățeni străini. Recruții care se alătură legiunii au oportunitatea de a lupta sub drapelul Franței, iar pentru mulți dintre aceștia, înrolarea reprezintă o ocazie de a lăsa în urmă un trecut complicat. Conform reglementărilor interne ale legiunii, soldații trebuie să-și schimbe numele la înrolare, iar acesta poate fi recăpătat doar după minim șase luni de la încheierea serviciului militar.

Deși face parte integrantă din armata regulată franceză, Legiunea Străină are propria structură, reguli și tradiții care o fac să funcționeze într-o manieră semi-autonomă. Acestea includ un cod de onoare propriu și o disciplină severă.

Istoria și tradițiile sale sunt parte din farmecul unității, iar documentarele, precum cele realizate de France24 şi citate de Hotnews, arată că mulți sunt atrași de uniforma emblematică și de reputația legiunii pentru curajul și loialitatea de care dau dovadă soldații săi. Membrii legiunii sunt recunoscuți pentru abilitatea lor de a duce la bun sfârșit misiuni dificile, chiar și în condiții extreme.

Cu cât este plătit un legionar

Deși nu se află printre cele mai bine plătite unități militare, Legiunea Străină oferă o compensație financiară considerabilă, mai ales pentru recruții care provin din țări cu economii mai puțin dezvoltate. Conform site-ului oficial al Legiunii, salariul inițial pentru un legionar este de aproximativ 1.380 de euro net pe lună, dar acest venit poate crește semnificativ pe măsură ce soldatul avansează în grad și în experiență. De exemplu, un legionar care participă la misiuni externe poate câștiga între 2.500 și 3.000 de euro lunar, datorită primelor și diurnelor.

Membrii legiunii cu experiență pot ajunge să câștige până la 50.000 de euro pe an. În plus, legiunii îi sunt asigurate cazarea, hrana și îngrijirea medicală gratuită, iar acest lucru permite legionarilor să economisească o mare parte din venitul lor. După 15 ani de serviciu, legiunii oferă pensie din partea statului francez.

Condițiile de recrutare

Legiunea Străină este cunoscută pentru diversitatea sa, acceptând recrutări din toate colțurile lumii, fără discriminare pe motive de naționalitate, rasă sau religie. Totuși, procesul de selecție este extrem de riguros, iar standardele sunt înalte. Printre cerințele de bază se numără:

Vârsta: candidatul trebuie să fie cuprins între 17 și 39 de ani.

Condiție fizică: este esențială o formă fizică excelentă, ce se testează prin probe de rezistență și forță.

Alfabetizare: candidatul trebuie să știe să citească și să scrie în limba maternă.

Cazier: recrutul trebuie să aibă un cazier curat, iar abaterile minore pot fi trecute cu vederea, însă cei cu infracțiuni grave nu vor fi acceptați.

Acte de identitate: este necesar să prezinte acte valabile, deși în unele cazuri (inclusiv pentru România) sunt acceptate și acte expirate.

Recrutarea implică interviuri psihologice, teste medicale și o perioadă de antrenament inițial, care pune la încercare atât fizicul, cât și psihicul candidatului. Doar cei care îndeplinesc toate cerințele vor fi acceptați în Legiunea Străină.

Viaţa în Legiunea Străină

După admitere, soldatul urmează un program intens de instruire de patru luni, care are loc la Aubagne, în sudul Franței. Aceste luni de antrenament sunt destinate pregătirii fizice și mentale a recruților și includ învățarea tactică a luptelor, supraviețuirea în medii extreme și marșuri lungi. O altă componentă importantă a formării este învățarea limbii franceze, un pas esențial pentru integrarea completă în legiune.

Viața de zi cu zi este supusă unui control riguros, iar camaraderia este un aspect fundamental. Soldații legiunii sunt dislocați frecvent în diverse misiuni internaționale, în zone de conflict cum sunt Africa, Orientul Mijlociu sau Pacificul, unde participă la operațiuni de combatere a insurgenței sau pentru menținerea păcii.

Una dintre regulile fundamentale ale Legiunii Străine este schimbarea numelui pentru orice soldat nou înrolat. De asemenea, legionarii care nu au împlinit 5 ani de serviciu sunt obligați să poarte uniforma și în timpul liber, excepțiile fiind permise doar în cazul concediilor lungi. De asemenea, orice soldat trebuie să obțină aprobarea comandamentului pentru a se căsători, iar cei care nu au 5 ani de serviciu trebuie să obțină permisiunea din partea Ministerului Apărării francez.

Misiuni ale Legiunii Străine: luptă, protecție și ajutor umanitar

Legiunea Străină este implicată într-o varietate de misiuni, care reflectă statutul său de unitate militară de elită. Soldații legiunii sunt trimiși frecvent în zone de conflict pentru a participa la operațiuni de luptă, fiind recunoscuți pentru abilitățile lor de a înfrunta condițiile extreme. De-a lungul istoriei, legiunea a fost prezentă în conflicte de amploare, cum ar fi în Algeria, Vietnam, și mai recent în Mali și Republica Centrafricană, unde au combatut insurgențele islamiste.

Pe lângă misiunile de luptă, Legiunea Străină joacă și un rol important în menținerea păcii, participând la operațiuni de stabilizare și protejare a populației civile în zonele afectate de conflicte. Un alt domeniu în care Legiunea Străină este activă sunt misiunile de ajutor umanitar, unde legionarii intervin în urma unor dezastre naturale, cum ar fi cutremure sau uragane, pentru a ajuta la reconstrucție și asigurarea sprijinului logistic.

În plus, legiunea este implicată în protejarea intereselor Franței în teritorii îndepărtate, cum sunt Guyana Franceză și Mayotte, unde soldații sunt responsabili cu protecția infrastructurii strategice și supravegherea frontierelor.

Controversele din jurul Legiunii

În ciuda reputației sale de unitate militară de elită, Legiunea Străină a fost subiectul unor controverse. Una dintre acestea este legată de faptul că unii dintre foștii membri aleg să devină mercenari după ce își încheie serviciul. Pregătirea militară avansată și experiența acumulată în zonele de conflict le deschid uși pentru a lucra pentru companii private de securitate sau chiar în operațiuni mai puțin legale.

Unii critici subliniază faptul că cultura izolată a legiunii și disciplină severă pot face dificilă reintegrarea în societatea civilă a celor care au servit în această unitate. De asemenea, în anumite situații, au existat acuzații de abuzuri comise de membri ai legiunii în teatrele de război, în special în Africa.

Un alt subiect de discuție este procesul de recrutare, care poate atrage persoane care încearcă să scape de lege. În ciuda verificărilor, există cazuri în care Legiunea a fost acuzată că a adăpostit indivizi cu un trecut dubios.

Citeşte şi: Republica Moldova va institui starea de urgență în sectorul energetic! Cauza – incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către rușii de la Gazprom

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc total în următoarele 30 de zile. Primesc bani mulți și au parte de fericire și reușite pe toate planurile
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Ajutorul de deces. Schimbările care intră în vigoare joi, 13 decembrie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Statul oferă 800 de lei pensionarilor cu venituri mici, în doua tranșe. Primii bani vor intra în luna aprilie
Cancan.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Poliția e nemiloasă
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Războiul din Ucraina crește emisiile de CO2 din aviație
MediaFlux
Ajutor financiar de 800 de lei pentru seniorii cu pensii mici! Când vin banii și cine îi primește. Coaliția a confirmat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României