Ce este masculinitatea toxică. Trăsăturile care, în urmă cu zeci de ani, erau considerate atrăgătoare sunt, în prezent, extrem de nocive

Ne-am obişnuit cu imaginea bărbatului dur, puternic, care îşi ascunde emoţiile. Iar dacă îndrăzneşte să îşi arate vulnerabilitatea, riscă să fie stigmatizat. Ascunderea trăirilor poartă, astăzi, un nume: masculinitate toxică, şi este considerată un comportament dăunător atât pentru subiect, cât şi pentru oamenii cu care interacţionează.
Oana Anghel
03 feb. 2022, 10:30
Ce este masculinitatea toxică. Trăsăturile care, în urmă cu zeci de ani, erau considerate atrăgătoare sunt, în prezent, extrem de nocive

Ce este masculinitatea toxică. „Bărbații trebuie să fie puternici fizic, duri din punct de vedere emoțional și agresivi comportamental. Trebuie să respingă orice e considerat feminin, precum exprimarea emoțiilor sau acceptarea sprijinului extern. Trebuie să fie competitivi și dominanți pentru a avea statut social și financiar și pentru a câștiga respectul celor din jur“, notează psihologii Thompson și Pleck într-un articol științific din 1986.

În zilele noastre, însă, cei mai mulți cercetători numesc trăsăturile enumerate „masculinitate toxică“ şi atrag atenţia asupra impactului negativ pe care acest comportament îl are asupra bărbaţilor.

Bărbații nu-şi exprimă sentimentele şi îşi ascund emoţiile

Totul a început în momentul în care editorialista și feminista britanică Caitlin Moran i-a rugat pe bărbaţii care o urmăreau pe Twitter să povestească despre dezavantajele de a fi bărbat în ziua de azi.

Canadianul James Livitski (32 de ani) a fost peste măsură de încântat să abordeze acest subiect. Mărturia lui a fost ca o eliberare. El a mărturisit că a văzut de nenumărate ori impactul normelor sociale conform cărora bărbații nu ar trebui să-şi arate vulnerabilităţile.

Citeste si Studiu: Deciziile luate în primele două ore după trezire sunt cu 51% mai puţin inspirate decât cele luate în orice alt moment al zilei. Explicaţia psihologului Mirela Zivari

Există un stigmat în legătură cu bărbații care vorbesc despre sentimente. Ne naștem cu gândul că un bărbat trebuie să fie dur și să lase sentimentele deoparte, pentru că nu este bărbătesc. Am auzit de multe relații care s-au încheiat pentru că bărbatul nu poate exprima ceea ce simte. Trebuie să fim mai deschiși să ascultăm ce simte un bărbat și să insistăm mai mult pentru ca el să înțeleagă că este în regulă să simtă anumite lucruri”, a comentat James.

Masculinitatea veche vs masculinitatea nouă

În societatea modernă, sintagma „masculinitate toxică” este folosită pentru a descrie trăsăturile masculine exagerate pe care multe culturi le-au glorificat, arată un studiu publicat în Journal of School of Psychology.

Masculinitatea toxică este bazată pe:

  • rezistență
  • lipsa de emoții
  • încredere în sine
  • dominație
  • virilitate sexuală

Specialiştii atrag, însă, atenţia că accentuarea excesivă a acestor trăsături are drept urmări dezechilibre dăunătoare în cazul unei persoane care încearcă să se ridice la înălțimea acestor așteptări. Astfel, bărbaţii care integrează aceste trăsături şi le transformă în realitatea lor ajung să manifeste comportamente dăunătoare care se răsfrâng asupra celor din jur :

  • bullying
  • violență domestică
  • tendință spre violență sau glorificarea acesteia
  • abuz fizic și sexual
  • hipercompetitivitate
  • nevoia de a-i domina sau controla pe ceilalți
  • izolare
  • empatie scăzută
  • meritocrație
  • sexism

Cum îi putem ajuta pe bărbaţii din jurul nostru să scape de masculinitatea toxică

Reputatul psiholog Frederic Rabinowitz afirmă că „din cauza modului în care bărbații au fost crescuți – să fie autosuficienți și responsabili, să aibă grijă de ei –, oricând ceva nu e OK trebuie să fie ținut secret. O parte din ceea ce se întâmplă este că bărbații care țin totul pentru ei se uită în jur și văd că nimeni altcineva nu împărtășește niciunul dintre conflictele lor interioare. Așadar, asta îi face să se simtă izolați. Cred că sunt singuri. Cred că sunt slabi. Cred că nu sunt în regulă. Nu realizează însă că alți bărbați au, în secret, aceleași gânduri, emoții și conflicte interioare“.

Cel mai eficient ajutor pe care-l putem da bărbaţilor din jurul nostru care  se confruntă cu acest fenomen este acela de a-i încuraja să își exprime gândurile și emoţiile, de a-i valida, de a-i asigura că nu-i nimic ruşinos în a fi uman, autentic. Iar exprimarea vulnerabilităţilor ne scoate la lumină autenticitatea.

Citeste si Cum vor fi afectaţi copiii de măsurile de distanţare şi închiderea şcolilor. Avertismentul psihologului Keren Rosner: „Va fi un comportament de însingurare, de evitare a celorlalţi”

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Supermarketul din România care și-a amânat deschiderea. Nu a găsit deloc angajați, deși oferea salariu de 7.100 de lei
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Primul transfer al anului în televiziune. Revenire de senzație la pupitrul matinalului
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Starea de urgență economică din Transnistria, prelungită până la 8 februarie din cauza crizei energetice
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”