Ce este masculinitatea toxică. „Bărbații trebuie să fie puternici fizic, duri din punct de vedere emoțional și agresivi comportamental. Trebuie să respingă orice e considerat feminin, precum exprimarea emoțiilor sau acceptarea sprijinului extern. Trebuie să fie competitivi și dominanți pentru a avea statut social și financiar și pentru a câștiga respectul celor din jur“, notează psihologii Thompson și Pleck într-un articol științific din 1986.
În zilele noastre, însă, cei mai mulți cercetători numesc trăsăturile enumerate „masculinitate toxică“ şi atrag atenţia asupra impactului negativ pe care acest comportament îl are asupra bărbaţilor.
Totul a început în momentul în care editorialista și feminista britanică Caitlin Moran i-a rugat pe bărbaţii care o urmăreau pe Twitter să povestească despre dezavantajele de a fi bărbat în ziua de azi.
Canadianul James Livitski (32 de ani) a fost peste măsură de încântat să abordeze acest subiect. Mărturia lui a fost ca o eliberare. El a mărturisit că a văzut de nenumărate ori impactul normelor sociale conform cărora bărbații nu ar trebui să-şi arate vulnerabilităţile.
„Există un stigmat în legătură cu bărbații care vorbesc despre sentimente. Ne naștem cu gândul că un bărbat trebuie să fie dur și să lase sentimentele deoparte, pentru că nu este bărbătesc. Am auzit de multe relații care s-au încheiat pentru că bărbatul nu poate exprima ceea ce simte. Trebuie să fim mai deschiși să ascultăm ce simte un bărbat și să insistăm mai mult pentru ca el să înțeleagă că este în regulă să simtă anumite lucruri”, a comentat James.
În societatea modernă, sintagma „masculinitate toxică” este folosită pentru a descrie trăsăturile masculine exagerate pe care multe culturi le-au glorificat, arată un studiu publicat în Journal of School of Psychology.
Masculinitatea toxică este bazată pe:
Specialiştii atrag, însă, atenţia că accentuarea excesivă a acestor trăsături are drept urmări dezechilibre dăunătoare în cazul unei persoane care încearcă să se ridice la înălțimea acestor așteptări. Astfel, bărbaţii care integrează aceste trăsături şi le transformă în realitatea lor ajung să manifeste comportamente dăunătoare care se răsfrâng asupra celor din jur :
Reputatul psiholog Frederic Rabinowitz afirmă că „din cauza modului în care bărbații au fost crescuți – să fie autosuficienți și responsabili, să aibă grijă de ei –, oricând ceva nu e OK trebuie să fie ținut secret. O parte din ceea ce se întâmplă este că bărbații care țin totul pentru ei se uită în jur și văd că nimeni altcineva nu împărtășește niciunul dintre conflictele lor interioare. Așadar, asta îi face să se simtă izolați. Cred că sunt singuri. Cred că sunt slabi. Cred că nu sunt în regulă. Nu realizează însă că alți bărbați au, în secret, aceleași gânduri, emoții și conflicte interioare“.
Cel mai eficient ajutor pe care-l putem da bărbaţilor din jurul nostru care se confruntă cu acest fenomen este acela de a-i încuraja să își exprime gândurile și emoţiile, de a-i valida, de a-i asigura că nu-i nimic ruşinos în a fi uman, autentic. Iar exprimarea vulnerabilităţilor ne scoate la lumină autenticitatea.