Ce este masculinitatea toxică. Trăsăturile care, în urmă cu zeci de ani, erau considerate atrăgătoare sunt, în prezent, extrem de nocive

Ne-am obişnuit cu imaginea bărbatului dur, puternic, care îşi ascunde emoţiile. Iar dacă îndrăzneşte să îşi arate vulnerabilitatea, riscă să fie stigmatizat. Ascunderea trăirilor poartă, astăzi, un nume: masculinitate toxică, şi este considerată un comportament dăunător atât pentru subiect, cât şi pentru oamenii cu care interacţionează.
Oana Anghel
03 feb. 2022, 10:30
Ce este masculinitatea toxică. Trăsăturile care, în urmă cu zeci de ani, erau considerate atrăgătoare sunt, în prezent, extrem de nocive

Ce este masculinitatea toxică. „Bărbații trebuie să fie puternici fizic, duri din punct de vedere emoțional și agresivi comportamental. Trebuie să respingă orice e considerat feminin, precum exprimarea emoțiilor sau acceptarea sprijinului extern. Trebuie să fie competitivi și dominanți pentru a avea statut social și financiar și pentru a câștiga respectul celor din jur“, notează psihologii Thompson și Pleck într-un articol științific din 1986.

În zilele noastre, însă, cei mai mulți cercetători numesc trăsăturile enumerate „masculinitate toxică“ şi atrag atenţia asupra impactului negativ pe care acest comportament îl are asupra bărbaţilor.

Bărbații nu-şi exprimă sentimentele şi îşi ascund emoţiile

Totul a început în momentul în care editorialista și feminista britanică Caitlin Moran i-a rugat pe bărbaţii care o urmăreau pe Twitter să povestească despre dezavantajele de a fi bărbat în ziua de azi.

Canadianul James Livitski (32 de ani) a fost peste măsură de încântat să abordeze acest subiect. Mărturia lui a fost ca o eliberare. El a mărturisit că a văzut de nenumărate ori impactul normelor sociale conform cărora bărbații nu ar trebui să-şi arate vulnerabilităţile.

Citeste si Studiu: Deciziile luate în primele două ore după trezire sunt cu 51% mai puţin inspirate decât cele luate în orice alt moment al zilei. Explicaţia psihologului Mirela Zivari

Există un stigmat în legătură cu bărbații care vorbesc despre sentimente. Ne naștem cu gândul că un bărbat trebuie să fie dur și să lase sentimentele deoparte, pentru că nu este bărbătesc. Am auzit de multe relații care s-au încheiat pentru că bărbatul nu poate exprima ceea ce simte. Trebuie să fim mai deschiși să ascultăm ce simte un bărbat și să insistăm mai mult pentru ca el să înțeleagă că este în regulă să simtă anumite lucruri”, a comentat James.

Masculinitatea veche vs masculinitatea nouă

În societatea modernă, sintagma „masculinitate toxică” este folosită pentru a descrie trăsăturile masculine exagerate pe care multe culturi le-au glorificat, arată un studiu publicat în Journal of School of Psychology.

Masculinitatea toxică este bazată pe:

  • rezistență
  • lipsa de emoții
  • încredere în sine
  • dominație
  • virilitate sexuală

Specialiştii atrag, însă, atenţia că accentuarea excesivă a acestor trăsături are drept urmări dezechilibre dăunătoare în cazul unei persoane care încearcă să se ridice la înălțimea acestor așteptări. Astfel, bărbaţii care integrează aceste trăsături şi le transformă în realitatea lor ajung să manifeste comportamente dăunătoare care se răsfrâng asupra celor din jur :

  • bullying
  • violență domestică
  • tendință spre violență sau glorificarea acesteia
  • abuz fizic și sexual
  • hipercompetitivitate
  • nevoia de a-i domina sau controla pe ceilalți
  • izolare
  • empatie scăzută
  • meritocrație
  • sexism

Cum îi putem ajuta pe bărbaţii din jurul nostru să scape de masculinitatea toxică

Reputatul psiholog Frederic Rabinowitz afirmă că „din cauza modului în care bărbații au fost crescuți – să fie autosuficienți și responsabili, să aibă grijă de ei –, oricând ceva nu e OK trebuie să fie ținut secret. O parte din ceea ce se întâmplă este că bărbații care țin totul pentru ei se uită în jur și văd că nimeni altcineva nu împărtășește niciunul dintre conflictele lor interioare. Așadar, asta îi face să se simtă izolați. Cred că sunt singuri. Cred că sunt slabi. Cred că nu sunt în regulă. Nu realizează însă că alți bărbați au, în secret, aceleași gânduri, emoții și conflicte interioare“.

Cel mai eficient ajutor pe care-l putem da bărbaţilor din jurul nostru care  se confruntă cu acest fenomen este acela de a-i încuraja să își exprime gândurile și emoţiile, de a-i valida, de a-i asigura că nu-i nimic ruşinos în a fi uman, autentic. Iar exprimarea vulnerabilităţilor ne scoate la lumină autenticitatea.

Citeste si Cum vor fi afectaţi copiii de măsurile de distanţare şi închiderea şcolilor. Avertismentul psihologului Keren Rosner: „Va fi un comportament de însingurare, de evitare a celorlalţi”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!