Iar recenziile au fost dintre cele mai bune. Astfel, un val de americani au postat pe rețelele sociale clipuri în care mănâncă legume crude întregi, pâine, brânză, carne afumată și legume murate direct de pe masă.
„Tendința de mic dejun din Balcani este un exemplu excelent despre cum tradițiile alimentare culturale din întreaga lume pot adăuga varietate și nutrienți în dieta noastră.
Și este un memento important că mic-dejunul în întreaga lume nu arată întotdeauna cum își imaginează americanii că ar trebui să arate un mic dejun”, spune Kelly LeBlanc, dietetician autorizat și vicepreședinte al departamentului de nutriție la Oldways, o organizație non-profit cu sediul în Boston, pentru TODAY.com.
Acest mic-dejun balcanic nu necesită gătit, accentul fiind pus pe ingrediente proaspete și consumate întregi. Totuși, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a începe să consumi acest tip de mic dejun.
Citeste si Reţeta de şniţele a lui Cătălin Scărlătescu. Ingredientul secret care le face crocante şi delicioase
Videoclipul care a dat startul tendinței îi aparține utilizatorului @.dayi și a fost inițial postat în august, având acum peste 6 milioane de vizualizări. În videoclip, el mănâncă ardei grași întregi, roșii, castraveți, pâine și brânză.
@.dayi_♬ orijinal ses – dayı
Pofta cu care mușcă din legume, brânză și pâine i-a făcut pe mulți utilizatori să încerce și ei combinația de alimente. Ba, au adăugat și altele, reinterpretând mic-dejunul balcanic. Alte versiuni ale acestui mic dejun pot include ouă jumări sau fierte, mezeluri și cârnați.
„Îmi place să cred că americanii caută modalități mai simple și mai creative de a lua micul dejun, în timp ce adaugă mai multă savoare”, spune Yasi Ansari, dietetician autorizat și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Kristina Vavura, dietetician bulgar, este de părere că mesele din videoclipurile TikTok seamănă mai mult cu o gustare specifică Bulgariei decât cu un mic dejun propriu-zis. Pentru Vavura, un mic dejun clasic bulgăresc este banitsa, o plăcintă făcută cu ouă, brânză asemănătoare cu feta și iaurt.
Citeste si Top 10 alimente care te ajută să slăbești, fără să te infometezi. Au „zero calorii”
În clipurile înfățișând mic-dejunul balcanic, Vavura remarcă utilizarea lyutenitei, o pastă din ardei roșii, roșii și vinete pe care oamenii o pun adesea pe pâine pentru un mic dejun rapid.
„Bunicile noastre obișnuiau să o facă vara și să o păstreze în borcane pentru a o avea iarna. De obicei, recomand să adaugi un pic mai mult proteine”, spune Vavura, precum brânză de vaci sau o carne slabă, precum pui sau curcan.
Dieteticianul Yasi Ansari dă asigurări că „mic-dejunul balcanic” este unul sănătos și subliniază importanța primei mese din zi.
„În general, este o tendință sănătoasă. Un mic-dejun poate ajuta la susținerea unor relații mai sănătoase cu alimentația”, explică Ansari.
Și, desigur, există ingrediente specifice în mic-dejunul din Balcani care merită menționate. Legumele sunt „pline de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Iar fibrele din legume acționează și ca un prebiotic, susținând microbiomul intestinal și sănătatea generală a intestinelor”, spune LeBlanc.
Ardeii grași, în mod special, conțin antioxidanți precum capsantina, violaxantina, luteina și quercetina și sunt o sursă bună de vitaminele C, A și E, precum și de potasiu, care susține controlul tensiunii arteriale și sănătatea inimii.