Ce este noradrenalina, substanța pe care pacienții de la Spitalul Sf. Pantelimon, n-ar mai fi primit-o în doză suficientă

Nu mai puțin de 20 de oameni au murit, în doar 4 zile, pe secția de ATI a Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon”, după ce le-ar fi fost administrat greșit tratamentul care îi mai ținea în viață. Noradrenalina i-ar fi făcut pe oameni să mai trăiască.
Filip Stan
11 apr. 2024, 21:53
Ce este noradrenalina, substanța pe care pacienții de la Spitalul Sf. Pantelimon, n-ar mai fi primit-o în doză suficientă

Nu mai puțin de 20 de oameni au murit, în doar 4 zile, pe secția de ATI a Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon”, după ce le-ar fi fost administrat greșit tratamentul care îi mai ținea în viață. Doi medici de la Terapie Intesivă sunt acuzaţi de directoarea de îngrijiri medicale că au scăzut intenţionat dozele de medicament. Asta, pentru a fi eliberate mai repede paturile.

Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, a reacționat joi și a declarat că niciun medic nu a reclamat nimic suspect, fiind vorba despre pacienți cu multiple afecțiuni. Managerul spitalului a negat că doza de Noradrenalină le-ar fi fost redusă pacienților, pe motiv că spitalul nu ar fi avut cantitatea necesară.

„Am demontat suspiciunea că nu era suficient. Erau suficiente doze de Noradrenalină (…) Este un medicament care menține tensiunea în cazul pacienților aflați în stare gravă. Îi ține în viață pe pacienții intubați (…) Este greu de crezut că s-ar fi putut întâmpla așa ceva”, a declarat Socea.

Citește și:  Gabriela Firea și Sebastian Burduja au semnat protocolul de colaborare electorală. Firea: Vom avea majoritate simplă în consiliul general al Capitalei

Ce este noradrenalina, substanța pe care pacienții n-ar mai fi primit-o

Adrenalina, noradrenalina și dopamina sunt neurotransmițători deosebit de importanți ai sistemului nervos central, cu rol esențial în multe procese importante ale organismului.

În calitate de neurotransmițător, noradrenalina este un mesager chimic, constituit din dopamină, cu rol în transmiterea semnalelor nervoase în organism. Noradrenalina provine din celulele nervoase din zona trunchiului cerebral și din celule din apropierea măduvei spinării.

Norepinefrina este parte a sistemului nervos simpatic, implicat în sistemul de răspuns urgent în caz de pericol, un răspuns medical la stres acut, cunoscut și ca „luptă sau fugi”.

Alături de adrenalină, noradrenalina accelerează ritmul cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determină creșterea cantității de sânge care este pompat de inimă. Efectul continuă prin îngustarea vaselor de sânge, ceea ce face ca tensiunea arterială sa fie din ce în mai mare. Atunci când viața îți este pusă în pericol, toate aceste pregătiri te ajută să depășești greutățile prin faptul că ai la dispoziție o rezervă mai mare de energie și forță.

Noradrenalina poate fi folosită ca medicament pentru creșterea și menținerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situații deosebite precum: stop cardiac, septicemie, transfuzii de sânge, reacții la medicamente.

Citește și: Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de morţi suspecte la secția ATI. Rafila: „Am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări” 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Ce să adaugi peste carnea de pui la cuptor ca să-i dai un gust de neuitat. Ingredientul care îi oferă o savoare de excepție
Capital.ro
SCHIMBARE drastică pentru milioane de români. S-a aflat ce SE PREGĂTEȘTE: Este vorba de o decizie politică
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Polițiștii, acuzați că au dat doar avertismente șoferilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Finalizarea heliportului din Târgu Jiu întârziată de trei ani
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!